Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Fialova ODS slibovala nezvyšovat daně, ale… Proč přišel „krvavý kompromis“ a byl slib porušen?

Autor: Anna Marie Bukovanská - 
14. května 2023
05:00

„Krvavý kompromis,“ komentoval na ideové konferenci ODS výslednou podobu úsporného vládního balíčku místopředseda Sněmovny a ekonomický expert strany Jan Skopeček (ODS). Premiér Petr Fiala (ODS), který opakovaně sliboval, že se daně nebudou zvyšovat, mluvil o tom, že se podařilo domluvit maximum možného, i když to někdy přijme se „skřípěním zubů“. Od některých členů ODS se ozývalo, že oni by na daně skutečně nesahali. Sám Skopeček se pro Blesk Zprávy rozpovídal o tom, že sáhnout do daní není zkrátka podle jeho gusta.

„Nemůžu popřít sám sebe, v minulých týdnech a měsících jsem v médiích i v ekonomických diskusích zdůrazňoval, že naše veřejné finance jsou v nerovnováze kvůli nárůstu veřejných výdajů. Nemáme nikterak nízké daně. Jestli se chceme dobrat zdraví veřejných financí, tak dominantní část konsolidace musí být na straně výdajové. Nemůžu kývat a chválit zvyšování daní, problém velmi ostře vidím na straně výdajů,“ řekl Blesk Zprávám po poměrně peprném projevu na ideové konferenci ODS Skopeček. 

Odtučňovací kúra pro stát

Šetření na výdajích a nezvyšování daní by podle něj prospělo více ekonomice, ale i samotné ODS v případě jejích voličů. „Považuju to za citlivou věc, protože když ODS v minulosti zvyšovala daně, tak ji to prostě stálo nemalé politické následky,“ varuje Skopeček.

Skopeček nepopřel, že i ve výdajích se možná bude muset ještě škrtat. „Úspora je 70 miliard pro rozpočet v příštím roce, ale strukturální schodek je větší než 220 miliard,“ uvedl. Cestu vidí třeba v zeštíhlení státu, který prožívá „odtučňovací kúru“. 

Zároveň Skopeček míní, že do dalších voleb je ale ještě čas a ODS může voliče přesvědčit o politických prioritách, se kterými do voleb šla. Jak to vidí další straníci?

Vystrčil: Nevnímám to jako krvavý kompromis

„Ozdravný balíček nevnímám jako krvavý, je to maximum možného, výsledek racionálního jednání pětikoalice, složené ze stran, které nemají stejný program, ale stejnou odpovědnost,“ komentoval pro Blesk Zprávy výslednou dohodu šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Koalici připodobnil ke třem mušketýrům, kteří také měli jiné názory, ale v zásadních věcech stál jeden za všemi a všichni za jedním. Kdyby se na to někdo díval jen podle sebe a bez ohledu na ostatní, měl by podle něj pocit, že hodně ztratil. Členové vládní koalice to ale podle něj hodnotí podobně.

Na ideové konferenci panovala uvolněná atmosféra. Přestože v zákulisí vůči konsolidačnímu balíčku zaznívaly i výhrady, podle zjištění Blesku byli politici rádi, že jsou opatření venku.

„Úleva, že se něco podařilo vytvořit,“ komentoval jeden z nich. Plán prý respektují „ti praví odéesáci“ i mladší členové. Přesto zaznívaly i drobné výhrady – že v gesci ODS by se na daně nesahalo nebo by naopak vznikla diskutovaná spotřební daň na víno.

Eva Decroix: Funguje to jako celek

„Jsem maximálně spokojená, za dané situace nebylo možné dosáhnout většího kompromisu. Samozřejmě i já mám některé body, u kterých si říkám ‚ale, třeba, možná‘. Ale není to fér otevírat, protože tím bychom to celé rozbili. Je to jako auto, každý kousek je tam proto, aby celek fungoval. Jakmile bychom vyndali jednu součástku, tak nám to přestane jít úplně,“ uvedla pro Blesk Zprávy poslankyně Eva Decroix (ODS).

„Kdyby byl balíček čistě z pera nás, členů ODS, tak určitě bude vypadat poněkud jinak. Bude se daleko více zaměřovat na výdaje, nenavyšovali bychom tolik příjmy,“ řekla Blesk Zprávám europoslankyně Veronika Vrecionová.

Adamec: Slib jsme neporušili

Na konferenci mezi kolegy s často modrými kravatami vynikala Vrecionová v červeném kostýmku. Porušila dle ní ODS předvolební slib nezvyšovat daně?

„Slib jsme ve volbách dávali v jiném kontextu, nebyla energetická krize a nikdo ji nepředpokládal, stejně tak ruská agrese na Ukrajině. Nikdo netušil, že důsledkem předchozích vlád bude dnešní vysoká inflace. Tyto tři komponenty to ovlivnily, takže jsme museli bohužel dojít k tomuto kroku,“ vysvětlila Vrecionová. I tak nakonec k radiálnímu zvýšení daní nakonec nedochází, míní.

„Koaliční partneři tento slib před volbami nedávali a ze svých programů museli částečně ustoupit všichni. Musíme si to umět obhájit, i když je to nepříjemné,“ doplnila europoslankyně. V realitě podle ní pětikoalice funguje a balíček považuje za výsledek dobře odvedené práce. „Osobně jsem mile překvapena, že dopadl tak, jak dopadl,“ dodala.

Trochu jinak by konsolidační balíček samotných občanských demokratů vypadal i podle Ivana Adamce (ODS). „Máme své představy, máme své ekonomické programy. Rozhodně bychom asi víc šetřili a nepřidávali na daních, ale je to kompromis v rámci vládnoucí pětikoalice,“ řekl Blesk Zprávám.

Balíček považuje za poměrně vyvážený, průřezově se dotýká všech občanů a nejen nízkopříjmových nebo bohatých. Zároveň se ale domnívá, že strana volební slib nezvyšovat daně v podstatě neporušila.

„My jsme mluvili o celkovém daňovém zatížení, to je rozdíl. Je to pořád stejná úroveň. Loni se to podařilo snížit, letos vyrovnat, takže jsme pořád na stejném daňovém zatížení. Já si myslím, že slib porušen nebyl, ale je potřeba to vnímat v tomhle kontextu, nikoliv v tom, že nebudeme zvedat daně. My jsme vždy říkali a já jsem u toho byl, že celkové daňové zatížení nebude vyšší, což se domnívám v tom balíčku nastaveno je,“ komentoval to Adamec Blesk Zprávám.

Žádný dotační socialismus

Nelibost u některých přinášelo to, že v nulové sazbě spotřební daně zůstalo tiché víno. Na oblíbený alkoholický nápoj měla být uvalena spotřební daň i podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). „Jediný nezdaněný alkohol,“ komentoval Blesk Zprávám.

„Já se třeba přikláním k tomu, že víno by mělo mít nějakou daň. Ale znovu říkám, je to kompromis, který může vést k ozdravení hospodaření státu jako k jeho debyrokratizaci, k jeho zeštíhlení,“ sdílí s ním názor Adamec. Zároveň je rád, že se hodně šetří, krátí se dotace. Volný trh se totiž podle něj změnil v dotační trh.

Za změnu u zemědělských dotací je ráda i Vrecionová, vedle dalších evropských zemích jsou totiž v Česku jedny z nejvyšších. Nulovou spotřební daň na víno respektuje.

Skopeček je velmi rád ze shody, že v České republice nebudou dál budovat „dotační socialismus“. „Velká část té konsolidace míří na rušení nejrůznějších dotací, které jsou podle mě zlem, který křiví trh i ekonomiku,“ uvedl.

Čekají nás změny a obstrukce?

Jak i vláda sama říká, konsolidační balíček se nachází na samém začátku a čeká ho například střet s opozicí. „Bohužel se obávám, že opozice to možná vyobstruuje, jak to sledujeme v médiích. Je problém, že něco děláme, není potřeba tam hledat racio. Jestli budou k diskusi otevření, tak my také, ale obávám se, že ten prostor pro diskusi nebudou hledat,“ míní Eva Decroix.

Podle Vrecionové si opozice nenechá ujít, aby zase neexhibovala. „Sledovala jsem nějaké výstupy a zatím ani nejsou schopní konkrétní říct, co jim na tom vadí nebo co by udělali jinak. Veřejné finance se konsolidovat musí a ty kritiky, které jsem slyšela, jsou naprosto bezzubé. Také bychom byli rádi, kdybychom nic dělat nemuseli, ale to by na všechny dopadlo daleko hůř. Opozice nepřichází s žádnými konkrétními racionálními návrhy, jsou to všechno populistické výkřiky. Ale bezpochyby mají sílu na to, aby jednání ve sněmovně blokovali. Naši poslanci se budou muset obrnit a čekat, že jednání budou trvat hodiny i dny,“ uvedla.

„Samozřejmě určitě velké rozpravy budou, já si myslím, že je potřeba se o tom bavit, jaká je ta realita v tom státě, nejenom marketingově vykřikovat, že je to špatně,“ sdělil Adamec. Nedá se podle něj říct, co by se ve Sněmovně v balíčku mohlo ještě změnit.

„Když zasedá Parlament, člověk si není jistý ani majetky, ani životem, říkali mnozí Britové, možná v trochu upravené podobě. To platí i dnes. Ale máme v Parlamentu většinu, to znamená, že by měl balíček projít tak, jak ho vláda koncipuje, ale jako jestli tam budou některé odchylky, to já vám říct neumím,“ řekl. Nyní je podle něj potřeba nabrat k protlačení balíčku síly.

„Jsme ochotní přinést oběť,“ říká Vystrčil

Porušení slibu, stoupající preference u ANO – mohl by úsporný balíček s řadou škrtů ohrozit ODS v příštích sněmovních volbách, ke kterým na ideové konferenci již občanští demokraté také upínali část pozornosti? Adamec očekává, že většina rozumných voličů neudržitelnost stavu veřejných financí pochopí a ODS budou podporovat i nadále.

„Vláda České republiky má jeden zásadní úkol, a to dobře spravovat tuto zemi. To musí být nade vším. Pokud v nějakém okamžiku dobrá správa této země způsobí, že nemůžeme být stoprocentní v některých svých slibech, tak to máme přiznat. Říct, že je tu ještě něco výš než naše partikulární zájmy, že na to přistupujeme a jsme ochotní přinést oběť. V zájmu země a její budoucnosti se vzdát části toho, co bychom chtěli my. Také pořád nechodím s rodinou jen na fotbal, manželku to nebaví, a aby rodina jako celek mohla fungovat, někdy jdeme i do zoo nebo na výstavu,“ řekl Vystrčil.

„Socialisté a populisté vládnou v dobách, kdy se ekonomice velmi daří. Mají z čeho rozdávat, a dokonce to přehánějí i tak, že to potom dopadá na státní rozpočet v dobách krizí. ODS vždy řízením osudu přijde k vládnutí v dobách krizí. Musíme se chovat zodpovědně a pevně doufám že uděláme všechno proto, abychom našim voličům vysvětlili kroky, které teď děláme. A že do budoucna, v našich příštích volbách, to na nás nijak zásadně nebude mít veliké dopady,“ domnívá se také Vrecionová. Už prý slyšela ohlasy z okolí voličů, že se s tím dokážou smířit a opatřením rozumí.

Video  Fiala na konferenci ODS: Přínos naší vlády je větší, než u obou populistických vlád.  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 15. května 2023 20:06 )

jajas:

Jirik-ta ( 15. května 2023 09:58 )

Jirik-ta ( 15. května 2023 09:57 )


"Podlézavost vůči cizím pánům a arogance vůči sousedům. Lidská sebeúcta je pro tyhle lidi neznámý pojem! Co to vypovídá o zemi zvané posměšně Česko? Česko má všechny atributy kolonie. Etablovala (usadila) se zde úlisná třída podlézavých a úplatných psuedo elit v politice a mediích." (česká věc) 🧣

Tohle nám udělá konsolidační balíček" (sic­htaro­va,blo­g,id­nes)

snížení výdajů. Konkrétně v oblasti dotací, peněz pro neziskovky nebo válečnou pomoc Ukrajině. Dotacemi nacucaný podvodník tak odpadne.
Vládní úsporný balíček neřeší krizi, jen ji prohlubuje
Chybí podrobná analýza dopadu připravovaných vládních opatření
Zvýšení daní bude mít fatální dopad především na stát
ve skutečnosti se škrtá tam, kde se očekává nejmenší odpor. To je celá podstata tohoto škrtacího balíčku. To nemá s reformou veřejných financí absolutně nic společného. Ani ten název,“

Jirik-ta ( 15. května 2023 09:55 )

jajas ( 14. května 2023 21:36 )

Fajn...a příště česky prosím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa