Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gorana zachránili veterináři za pět minut dvanáct. V útulku ožil!

Autor: uá, kl - 
13. května 2023
05:00

Z boxu plného výkalů zachránili inspektoři krajské veterinární správy středoasijského pasteveckého psa, který v útulku dostal jméno Goran. Původní majitelka ho držela v malém prostoru bez vody a krmení. Veterináře na něj upozornili zřejmě lidé z okolí.

Jak dlouho chovatelka z Čížkova u Blovic psa držela ve strašných podmínkách, nikdo neví. Jisté je pouze to, že Goran byl při odběru podvyživený a u veterináře zřejmě nikdy nebyl. „Inspektorům Státní veterinární správy z Plzeňského kraje se v závěru uplynulého týdne ve spolupráci s obcí Nepomuk, policií a lokálním útulkem podařilo odebrat ze zcela nevhodných podmínek středoasijského pasteveckého psa. Společná kontrola byla zorganizována na základě obdrženého podnětu,“ řekl k případu tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Takto zavřený, mezi vlastními výkaly, Goran přežíval Takto zavřený, mezi vlastními výkaly, Goran přežíval | SVS

Bez vody a jídla

V době kontroly žilo zvíře, které by mělo vážit kolem 60kilogramů, v malém provizorním boxu, který byl pokrytý výkaly. Nemělo možnost se napít a nouzi mělo podle veterinářů i o jídlo. „Výživový stav psa byl zhoršený. Chovatelka nebyla schopna ani doložit, že má povinná očkování,“ popsal Vorlíček.

Okamžitý odběr

Gorana úředníci okamžitě z jeho vězení vysvobodili. „Na místě bylo rozhodnuto o okamžitém umístění do předběžné náhradní péče. V současné době se pes nachází v útulku U Františka v obci Borovno,“ dodal mluvčí. Podle fotografií z útulku je jasné, že pro Gorana život teprve začíná a pomalu se svými novými ošetřovateli objevuje svět.

Teď Goran poznává svět v útulku v Borovně Teď Goran poznává svět v útulku v Borovně | útulek U Fratiška Borovno

Trest pro tyranku

Krajská veterinární správa s chovatelkou zahájila správní řízení pro porušení veterinárního zákona. Zpovídat se bude i úřadu kvůli týrání zvířat.

Hanina Plouharová ( 13. května 2023 10:52 )

Baba, platit alimenty na pejska, kterému ubližovala alespon 5 000 měsíčně. A zákaz chování jakéhokoli zvířete do smrti

tarrica ( 13. května 2023 07:30 )

Pokud nebudou padat přísné nepodmíněné tresty včetně vysokých pokut, pokud nemají, tak zabavení majetku, tak se to nezmění.
Nechápu, proč si takové lidské stvůry pořizují zvířata. Když chtějí ubližovat a týrat ať zvolí sebepoškozování. Zmetci.

nemocna ( 13. května 2023 06:31 )

Neskutečné co se děje jak se chovají někteří lidé to nejsou lidé ale stvůry bezcitné a lhostejné k zvířátkům, doufám že ta baba dostane aspon těch 5 let vězení i když by měla dostat víc a trpět hlady a bez vody, soudci takové tyrany odsoudí moc nízkými tresty a někdy neskutečnou jen podmínkou, chudák pes co si musel vytrpět to nikdy nezapomene i když se bude mít dobře, at se vcítí soudci do jeho utrpění když by to byl jejich pejsek, soudci prosím dávejte tyranům co jdou nejvyšší maximální tresty a zákaz mít jakékoliv zvíře

Zobrazit celou diskusi