Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala na konferenci ODS hájil „krvavý kompromis“: Vláda má větší přínos, než ty dvě populistické

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. května 2023
13:36
Autor: ČTK, simao, amb - 
13. května 2023
05:50

I kdyby vláda už nic dalšího neprosadila, její přínos bude větší než v případě předchozích dvou kabinetů, řekl na dnešní ideové konferenci občanských demokratů v Praze předseda strany a premiér Petr Fiala. V úvodu celodenního jednání ODS o programu ocenil politiky své strany ve vládě i v dalších funkcích, vyzdvihl také vůli kabinetu k bolestné a nepopulární reformě v podobě konsolidačního balíčku, který vláda představila tento týden.

Vláda vedená ODS představila ve čtvrtek plán na konsolidaci veřejných financí. Úsporný balíček obsahuje 58 opatření a doprovází ho důchodová reforma. Bez balíčku by podle premiéra byl příští rok schodek rozpočtu o 94 miliard korun vyšší. Fiala dnes ocenil, že vláda měla odvahu nepopulární materiály připravit. Změny jsou bolestné, ale absolutně nutné, řekl.

Vládní balíček má přinést ozdravení veřejných financí - a to i třeba zvýšením odvodů pro firmy a živnostníky, k hájení jejichž zájmů se ODS dlouhodobě hlásí.

Fiala: Vláda má větší přínos, než předchozí dvě

„Ano, tato vláda je první po více než 10 letech, která měla odvahu vypracovat nezbytnou důchodovou reformu a zároveň přijít s masivní rozpočtovou dietou, s ozdravným balíčkem. Obojí je nutné, aby se náš stát v dalších letech vyhnul nepřijatelným finančním nákladům, obrovskému zadlužování a následně i kolapsu,“ zdůvodňoval balík vládních opatření v projevu premiér Fiala.

„Troufnu si říct toto: kdyby tato vláda už neprosadila nic dalšího, tak jsem si jist, že její přínos je v tuto chvíli pro ČR větší, než působení obou socialisticko-populistických vlád, které nám předcházely, ale slibuji vám, že toto rozhodně nehrozí. Seznam toho, co máme jako vládní strana za sebou a co máme před sebou je dostatečně dlouhý a významný. Musíme si uvědomit, že jsme součástí vládní koalice, která se skládá z pěti demokratických stran a že se nám v této koalici daří udržovat vstřícnou, pracovní, dobrou atmosféru. Vzájemný respekt na jedné straně znamená, že musíme být vstřícní i k postojům našich partnerů, které logicky ne vždy odpovídají těm našim, na druhé straně jsme schopni prosadit a držet klíčové priority našeho politického programu,“ tvrdil Fiala.

Skopeček: Krvavý kompromis

Zdaleka ne vše je ale růžové - a to i dle vidění členů samotné ODS. Místopředseda Sněmovny a ekonomický expert stany Jan Skopeček během svého projevu označil kompromis na vládním konsolidačním balíčku za krvavý. Vadí mu především růst daní. 

„Tleskám za každou zrušenou dotaci, ušetřené miliardy na provozu státu. Ale zároveň říkám, že nerovnováha veřejných financí nevznikla kvůli nízkým daním, ale kvůli extenzivnímu růstu výdajů,“ zdůraznil. Ohledně růstu daní tak „nemůže být nadšený a souhlasně kývat hlavou“.

ODS je podle Skopečka v pětikoalici vedle TOP 09 asi jedinou stranou bez socialistických tendencí a chuti zvyšovat daně. „Přesto je to pro mě kompromis, který jsem si pracovně označil jako kompromis krvavý, za který poneseme jisté politické náklady,“ uvedl. Zvýšení daňové progrese jde proti základním principům strany netrestat aktivní, úspěšné a vzdělanější, zdůraznil.

 Vládou oznámené plány nicméně Skopeček ve Sněmovně podpoří, ve stávající politické konstelaci podle něj nemohl vzniknout lepší kompromis. Pokud by ODS byla v opozici, tak by se se schodkem veřejných financí podle něj nedělo nic a deficity by byly ještě vyšší.

Fiala sepsul populisty

Fiala přitom svůj projev pojal nejen pochvalně, ale i útočně. Útok Ruska na Ukrajinu všechny šokoval a řadu věcí zabrzdil, poznamenal rovněž během projevu premiér. Vše by podle něj bylo mnohem jednodušší, kdyby „předchozí populistické vlády nepoklonkovaly Rusku a Číně a braly ohled na strategickou bezpečnost naší země“.

„Ale oni to nedělali, dnes nám raději z opozice hází klacky pod nohy, zkouší všechno blokovat,“ čílil se Fiala. „Oni budou raději dál lhát, ať to stojí, co to stojí,“ poznamenal.

Fiala: Opatření jsou absolutně nutná

Naše ekonomika, navzdory všem chmurným proroctvím, funguje dobře, nezaměstnanost je nízká i přesto, že máme na pracovním trhu deseti tisíce nových pracovníků z řad ukrajinských uprchlíků, poznamenal Fiala. „Plynu je dost, benzinu a nafty taky a všechno se postupně dostává na předválečné ceny. Bohužel dál nás trápí vysoká inflace, i když čísla z tohoto měsíce ukazují pozitivní tendenci,“ říkal na konferenci Fiala. Vláda si však svůj díl v boji inflaci plní, ujišťoval Fiala.

„V případě debaty o úsporách v rozpočtu mám na mysli zejména náš klíčový závazek, že nebudeme navyšovat celkovou daňovou zátěž pro naše občany. A to je konkrétní výsledek práce ODS,“ uváděl Fiala, který však v minulosti razil heslo, že se nebudou zvyšovat daně, až později opakoval, že jde o nezvyšování celkové daňové zátěže. „V žádném případě nebude daňové zatížení občanů takové, jaké bylo před zrušením superhrubé mzdy,“ slibuje nyní Fiala.

„Především jsme v situaci, kdy je potřeba korigovat směr, kterým se vydaly socialisticko-populistické vlády. Žádná domácnost nemůže žít trvale na dluh, mít pořád vyšší výdaje, než příjmy, a nemůže si to dovolit ani stát. Opatření jsou bolestná, nepopulární, ale jsou absolutně nutná. A my máme odvahu i sílu je přinést a taky prosadit. Chtěl bych v této souvislosti ocenit soudržnost celé vládní koalice, vůli dosáhnout dobrého kompromisu a stát za ním. Stát za ním jednotně a rozhodně,“ vyzdvihl Fiala.

Chtějí se připravit na další volby

Fiala přitom během projevuzdůvodňoval i to, proč se ODS nyní k ideové konferenci vůbec sešla. „Já jsem zaslechl takovou pochybnost, proč vládní strana pořádá takovou akci ve chvíli, kdy je druhým rokem zodpovědná za vládu a má spoustu aktuálních problémů k řešení. A ta odpověď je jednoduchá: jenom ten, kdo se umí dívat dostatečně daleko dopředu, tak ví, kam chce dojít dnes a kam bude směřovat zítra,“ vzkázal Fiala v projevu.

Upozornil na to, že již příští rok přijdou volby do Evropského parlamentu, do Senátu i krajských zastupitelstev. „A za dva roky máme další parlamentní volby a je bezpodmínečně nutné, aby ODS šla do těchto voleb s dobrým programem a skvělou vizí,“ uvedl Fiala, který v úvodu projevu jmenovitě chválil jednotlivé občanské demokraty z řady úrovní od ministrů po primátory.

Premiér ocenil všechny občanské demokraty ve vládě, vVyzdvihl hlavně svého prvního stranického místopředsedu a ministra financí Zbyňka Stanjuru. „Držel se pravidel a byl tím, kdo v tichosti počítal, analyzoval a připravoval podklady pro rozhodování celé vládní koalice,“ uvedl premiér.

Pohádat se i táhnout za jeden provaz

Za jeden z klíčů úspěchu Fiala nyní označil to, že v ODS „máme různé pohledy, přístupy, zkušenosti, zájmy, dokážeme spolu v interních debatách otevřeně diskutovat, někdy se i pohádat, ale navenek vystupujeme jako jeden tým, jako společná síla, která propojuje celou politiku - od lokální politiky až po evropskou politiku“.

„My jsme se společnými hodnotami, cíli, s tahem na braku. Nebylo to tak vždycky, ale naši voliči nechtějí rozpory a rozbředlou diskuzi Chtějí řešení a chtějí politiky, kteří se umí domluvit a táhnout za jeden provoz. A taková dnes ODS je,“ vzkázal Fiala.

Reforma vzdělávání i snižování byrokracie

Vládní kabinet musí dle premiéra pokračovat v projektech, které mnohdy překračují jeho čtyřletý mandát, zmínil Fiala. Klíčových je podle něj pět oblastí. „Na prvním místě je to posílení naší domácí energetiky. Nejde pouze o rozvoj jádra, na který naše vláda sází, ale také o výstavbu dalších zdrojů, včetně těch obnovitelných,“ řekl. Za nutný označil i další rozvoj bezpečnosti, silniční a železniční sítě.

Pokračovat musí i snižování byrokracie, stát se musí modernizovat a digitalizovat. Dokončit chce také reformu vzdělávání. „Musíme posílit jeho kvalitu, přemýšlet o jeho délce a zaměřit se na jeho dostupnost. Nesmí se opakovat situace s nedostatkem škol,“ řekl Fiala. Důležitá je podle něj i revize peněz vydávaných na vzdělávání. „Tedy zda opravdu za tyto peníze dostáváme kvalitní výuku, nebo zdali by se daly investovat lépe,“ uvedl.

 

Premiér Fiala bude 18. května od 11:30 hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Položit dotaz mu můžete ve formuláři níže i Vy. Na vybrané a slušně položené otázky pak Fiala odpoví přímo během našeho vysílání.

Online chat

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hejhej ( 14. května 2023 14:00 )

gejsovic:
Trapní, hloupí, neustále blábolení o Babišovi

jajas ( 14. května 2023 07:43 )

jajas ( 13. května 2023 20:48 )

jajas ( 13. května 2023 20:47 )

S těma svýma vlajícíma ručičkama měl být raději dirigentem....

jajas ( 13. května 2023 20:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa