Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úsporný balíček míří ke schvalování. „Nenechám se urážet nulou,“ bouřil Babiš a urážel Fialu

Aktualizováno -
7. září 2023
19:08
Autor: ČTK, simao, dak - 
7. září 2023
08:42

Poslanci dnes pokračovali v projednávání úsporného balíčku. A opět to mezi poslanci vřelo. Andrej Babiš (ANO) opět označil ministra Martina Dvořáka (STAN) za nulu a zbytečného ministra, nešetřil ani premiéra Petra Fialu (ODS). Konsolidační balíček označil Babiš za zbytečný, podle něj jen lidem zvýší daně. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) byly výroky Babiše hulvátské, ukřičené a agresivní. Balíček nakonec prošel druhým čtením a míří ke schvalování.

Samotné druhé čtení trvalo zhruba 17 hodin a provázela ho kritika ze strany opozice. Poslanci vznesli osm desítek návrhů úprav, úpravy balíčku navrhla i vládní koalice. Poslanci by měli předlohu schvalovat na konci září. Opozici se dnes nepodařilo prosadit vrácení předlohy k novému projednání v rozpočtovém výboru.

S ostrou kritikou vládního konsolidačního balíčku vystupovali zástupci opozice i ve čtvrtek. „Žádný daňový balíček nepotřebujeme. Brutálně navýšíte daně,“ hřímal ve svém dalším projevu Andrej Babiš (ANO).

S tím ovšem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nesouhlasil. „Andrej Babiš za mohutného potlesku svých věrných předvádí ve Sněmovně další lekce v rozdělování společnosti. Ozdravný balíček za 150 mld. označuje za ′zbytečný′ navzdory varování expertů o dlouhodobé neudržitelnosti veřejných financí. My brzdíme, opozice za námi dupe na plyn,“ vzkázal ministr financí.

Babiš: Neberte si do pusy moji rodinu

Babiš se i ve čtvrtek vrátil k přestřelce s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN), kterého ve středu označil za parazita a nulu. Reagoval prý jen na urážky „zbytečného ministra“ a „nuly ze STANu“. Dvořák Babišovi odporoval ohledně toho, že vláda zavádí „novou totalitu“.

„Já se nenechám urážet nějakou nulkou, jak říkal pan prezident Klaus. Který tady jenom sedí (…). Vy říkáte, že lidi mají šetřit. Proč vy nešetříte? Proč ho nedáte pryč i s celým zbytečným kolektivem? Vy na Úřadě vlády můžete propustit okamžitě 100 lidí,“ uvedl ve čtvrtek Babiš a tvrdil, že jako premiér snížil počet zaměstnanců ve Strakovce o 267. 

„Na co tam má Bartoš tu hordu lidí? Nebo paní Langšádlová? To jsme všechno zvládali s Karlem Havlíčkem sami, my jsme dělali vědu a výzkum,“ tvrdil Babiš. „Vy nejdete po úsporách, vy chcete jenom, aby lidi přišli o peníze,“ bouřil šéf ANO.

Na Babiše reagoval ministr Dvořák tentokrát na sociální síti X. „Sněmovna měla probírat konsolidační balíček. Namísto toho si tu jeden poslanec opět řeší svůj osobní problém s nějakou nulou támhle v kútě,“ podivoval se.

Také Rakušan nad slovy Babiše kroutil hlavou. „Je trochu směšné v případě Martina Dvořáka říkat, že ho nikdo nezvolil, když třeba Alena Schillerová do roku 2021 poslankyní také nebyla, byla prostě ministryní bez poslaneckého mandátu, stejně jako je v současné době Martin Dvořák. Takže ta logika je trochu legrační,“ uvedl ministr pro Blesku.

„K tomu samotnému výroku: Nemyslím si, že na hulvátské, ukřičené, agresivní, nervózní, řekl bych až nervově nemocné výroky pana Babiše, se musí vždycky reagovat - nemusí. Ale občas v té debatě je potřeba nějaké hodnotové vyjádření. Je to dobré i pro lidi, aby viděli, že debata se dá vést i slušně,“ pokračoval Rakušan, podle kterého Dvořák vede slušnou a věcnou debatu.

„Neberte si do pusy moji rodinu“

Babiš tím ve své kritice nekončil. „Potom bylo téma, že můj táta byl nějaký komunistický pohlavár. A já si nenechám urážet moji rodinu, ani mojeho tátu, který je po smrti. Takže vy na mě útočíte, vy mě urážíte. A já jsem reagoval tak, jak jsem reagoval. Reagoval jsem jako Babiš v roce 2013. Zařiďte, pane premiére, aby mě vaši ministři a váš koaliční partner, který s námi seděl v Sobotkově vládě, neurážel. Neberte si do pusy moji rodinu, na to jsem fakt alergický,“ apeloval na Petra Fialu (ODS) Babiš, který se obratem navezl do Fialy, že „dneska skutečně mluvíte jak ten Milouš Jakeš“.

„Já nejsem ohrožením demokracie, já ohrožuju vás, tenhle polistopadový kartel, ty vaše kšefty,“ tvrdil Babiš. Fiala má podle něj diagnózu „antibabišismu a bájného lhaní“. Obvinil Fialu i z „notorického lhaní o EET“ a jeho vládu označil za nejhorší a nejprolhanější od revoluce. „Jednou říkáte, že za inflaci může Babiš, potom Putin, potom se přihlásíte, že jste zařídil snížení inflace… Je to celkem komické,“ pokračoval Babiš.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Fialu popudil soubor urážek a lží

Premiér Fiala ve středu na tiskovce po jednání vlády, které se uskutečnilo přímo ve Sněmovně, uvedl, že Babišův sněmovní projev „určitě vyvolává otazníky, ale možná spíš otazníky nad tím, jestli si je pan předseda Babiš vůbec vědom, co říká“.

Označil to za „soubor urážek, lží, útoků na jednotlivé osoby, ať už z řad poslanců, nebo z řad vlády“. „Jeho tvrzení o nějaké nové totalitě a další a další věci, to prostě zdaleka překračuje rámec nějaké standardní, věcné, slušné, politické diskuze,“ vytkl Fiala Babišovi.

Video  Fiala o bouřlivém projednávání úsporného balíčku: Babišův soubor urážek, lží a útoků.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Okrádací balíček,“ bouří opozice

Opozice s balíčkem nesouhlasí, označuje jej za výhradně daňový, nebo dokonce „okrádací“. „Daňový balíček je zbytečný, daňový balíček je namířen proti všem občanům ČR, navyšují se daně, je to všechno špatně, vláda nemá žádnou strategii,“ tvrdil šéf ANO.

„Pořád věříme tomu, že vláda začne krotit inflaci, že se podívá na ceny energií, abychom pořád nebyli na těch předních místech v Evropě, tzn. dočasně snížit sazby DPH tak, abychom ulevili rozpočtům českých domácností. Dále se musím dotknout změny v systému rodičovského příspěvku. Pro české rodiny jsou to spojené nádoby. Jde o peníze a rodinné rozpočty v aktuální době počítají každou korunu. Současná vládní pětikoalice chce provést změny, které budou nespravedlivé vůči mladým rodičům. Pětikoalice opětovně rozděluje společnost. Tentokrát však nejenom verbálně, ale i finančně,“ uvedla ve čtvrtek exministryně Klára Dostálová (ANO).

Stanjura odmítl, že by vláda „kašlala na mladé“. „Nic takového není pravda,“ uvedl v reakci ve Sněmovně.

Poloprázdný sál

Opoziční poslanci mluvili převážně k poloprázdnému sálu. Někteří opoziční řečníci si stěžovali na nepřítomnost ministrů a hlavně ministra Stanjury. Odpoledne vyzkoušel koaliční pozornost opoziční poslanec Hubert Lang (ANO) a navrhl přerušení jednání o balíčku do 31. října. Předseda klubu KDU-ČSL Aleš Dufek se nejprve podivil, proč chce Lang přerušení právě do Halloweenu, ale pak vznesl společně s ministrem Stanjurou několik protinávrhů na přerušení v rozmezí od pěti do 14 minut. Ani jeden z návrhů nebyl přijat.

jajas ( 9. září 2023 11:40 )

Ty už máš fakt dost.....

roxin ( 9. září 2023 11:14 )

...a jak to víš mluvil si s ním??? Už nevíš co bys napsal abys zabodoval, ale NEJDE TI TO.

nadčasový MP ( 9. září 2023 09:25 )

Bureš sam je také okradeny důchodce. Věřte, že ho zajímá jen ten jeho duchod, ne ten váš.

roxin ( 9. září 2023 08:59 )

No a teď chtějí zase nejvíc pro sebe fialoví ale Z VRTULNÍKU ŽÁDNÉ DROBNÉ NEPADAJÍ, myslí si že to ZALEPÍ ÚSPORNÝMI BALÍČKY KTERÝMI NÁS okrádají!!!

nadčasový MP ( 9. září 2023 08:45 )

Fialova inflace: Kdyz chtěl Bures za jeho dřívější vlády nejvic pro sebe, musel rozhodit z vrtulníku i pár drobných, aby nás jeho zlodějny nezajimaly. Dnes už k rozpoctu nema pristup, tak lobuje proti zvýšení daní na 21 % a proti snížení dotaci do průmyslu. Nic jiného než jeho osobní zájem v tom nehledejte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa