Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonomka o balíčku Fialovy vlády: Na koho nejvíc dopadnou úspory?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. září 2023
15:33
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
6. září 2023
14:49

Ve Sněmovně pokračují dohady o úsporném balíčku, se kterým vyrukovala Fialova vláda. Už v květnu představila soubor 63 změn zákonů, od kterých si slibuje v příštích dvou letech úspory přes 150 miliard korun. Ty budou mít dopady na většinu lidí v Česku. Jsou skutečně tyhle dopady rovnoměrné? A kdo pocítí úspory nejvíc? Na otázky moderátorky Pavlíny Horákové v Epicentru odpovídala ekonomka Jana Matesová.

Na koho dopadnou chystané změny, o kterých se aktuálně handrkují poslanci ve Sněmovně, nejvíce? „Nedopadnou nejvíce na ty úplně nejvíce vydělávající, na ty nedopadnou. Což myslím na ty s velmi vysokými příjmy. Měly by tam dopadnout více,“ uvedla ekonomka Matesová.

Dopady jsou podle ní rozloženy mezi všemi skupinami kromě těchto „super vysoce příjmových“. Ale „ne asi mezi všemi stejně“, míní Matesová a jmenovala skupiny, které změny pocítí výrazněji.

„Dovedu si představit skupinu třeba OSVČ, těch, kteří si nemohou dovolit už pracovat na plný úvazek a nebo je nikdo nezaměstná na plný úvazek, klidně nad 55 let. Spousta z nich je vržena do toho, aby se zaměstnávali jako OSVČ třeba i při různých příležitostných zaměstnáních, protože stálé zaměstnání na trhu nenajdou. A zrovna tak mladé maminky, mladí rodiče, kteří se potřebují vrátit do práce, ale nemohou na plný úvazek. A to jsou lidé, kteří vydělávají málo, protože nemohou pracovat na plné úvazky. A je to může zatížit velmi,“ říkala ve studiu Blesku Matesová.

„I to zaměstnávání těchto skupin na dohody stát zatěžuje. Stát by měl urychleně motivovat podniky k tomu, aby zaměstnávali více lidí v normálním zaměstnaneckém poměru, ale na částečný úvazek. Čili aby byli ti zaměstnanci chráněni tak, jak jsou chráněni zaměstnanci na plný úvazek, ale zároveň aby to mohli kombinovat se svými jinými, rdinnými, osobními potřebami, kde nemají lepší řešení. Ale jinak si myslím, že je to vcelku spravedlivě rozložené na všechny skupiny,“ podotýká ke konsolidačnímu balíčku ekonomka.

Za chybu označuje, že podnikatelé stále neví, o jaké dotace přijdou. „Je to chyba, že to nevědí dosud. Vláda si má nějaký důvod, proč tu informaci veřejnosti nedává, ani podnikatelům, ale nevím, neznám ten důvod. Myslím si, že je to chyba,“ míní Matesová.  

Dalším zásadním problémem je nedostatek pracovníků na trhu práce. „Máme velmi napjatý trh práce, ono to vypadá jako dobrá věc, že máme nízkou nezaměstnanost, většinou nejnižší v Evropě, jenomže zároveň máme podniky, které stále volají: My máme spoustu zakázek a nemůžeme je naplnit, protože nemáme lidi,“ popsala ekonomka.

krapotkin ( 7. září 2023 00:28 )

Americká demokracie (prý vzor pro tu Českou) měla v minulosti ještě jiné řešení, uplatněné u prezidenta Kennedyho, ale zatím nemáme Oswalda.

9876543 ( 6. září 2023 20:14 )

Ano do výroby chybí mnoho pracentů,..a blbouni ve vládě stále kvákají., že je potřeba více vzdělanosti,i blbců.
Kdysi to tak nebylo na střední mohl jít ten, kdo měl vyznamenání...pro blbce byl vstup zakázán,dnes už ani nechtějí přijímačky Také to tak vypadá, když pablb jde ještě na vejšku..aby se naplnila kapacita, a nejrůznější magoři vyučující se drží jak veš na svém místě..než by ho magor ministr kopl do pr** .

ginkognito ( 6. září 2023 17:27 )

Ještě nikdy v dějinách lidstva nebylo tak podporováno to, co škodí většinové společnosti. Balíček jo nebo ne, stejně neschopní blbci, co jsou jen zátěž, budou na svým nebo ještě dostanou víc.

diskutujici ( 6. září 2023 16:56 )

No na koho? Na tu střední třídu zase. Nejchudší dostanou plno doplatků na socce, ti, co mají hodně, ti si toho ani nevšimnou. Klasika, ti, co dělají, nemají nárok na žádné příplatky, tak ty oškubou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa