Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velké firmy tlačí na Fialu: Přijměte manželství pro všechny, přinese to miliardy. Co na to premiér?

Aktualizováno -
6. září 2023
13:34
Autor: Maxmilián Nový - 
6. září 2023
12:49

Největší české firmy dnes vydaly výzvu premiéru Petru Fialovi (ODS). Chtějí po něm, aby se přijalo manželství pro stejnopohlavní páry. Podle nich je to nejen morálně správně, ale i by to Česku přineslo miliardy korun.

Diskriminace menšin škodí české ekonomice. Takový je vzkaz skoro 70 firem premiéru Petru Fialovi, aby země přijala manželství pro všechny. Podle nich by tím Česko mohlo získat až 38 miliard korun.

„Všichni dohromady zaměstnáváme desítky tisíc lidí a vidíme tak v přímém přenosu, co všechno nerovný přístup přináší,“ řekl generální ředitel Vodafonu a iniciátor výzvy Petr Dvořák. K jeho vzkazu se připojila Škoda Auto, Plzeňský Prazdroj, IKEA, ČSOB, Komerční banka a další. „Ve 21. století není možné, aby si lidé nebyli před zákonem rovni,“ dodal Dvořák.

Lepší pracovní trh

Podle organizace Open For Business, na kterou iniciativa odkazuje, Česko diskriminací LGBT menšin přichází o miliardy korun. A to tím, že nerovnoprávné postavení generuje duševní problémy, jako jsou deprese, které vedou k menší výkonnosti v práci.

Hlavně ale také uzákonění manželství může pomoct udržet kvalifikované pracovníky v Česku či naopak přilákat zaměstnance ze zahraničí a tím posílit inovace a konkurenceschopnost českých firem. „Diskriminace obecně se podepisuje na nižší produktivitě minoritních skupin, LGBT+ lidi nevyjímaje. Dlouhodobě vede ke snížené ochotě investovat do vzdělání a seberozvoje,“ uvedl ekonom Vojtěch Bartoš.

Podpora firem

Ředitel iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek, který se v Česku manželství pro všechny snaží prosadit, výzvu vítá. „Masivní podpora rovným sňatkům ze strany firem jasně ukazuje, že firmy už nadále nechtějí přebírat roli státu a napravovat nerovnosti, které postihují stovky tisíc zaměstnanců a zaměstnankyň,“ sdělil. „Pevně věřím, že pan premiér Fiala, Sněmovna i Senát tento jasný vzkaz vyslyší a podpoří přijetí manželství pro všechny páry. Nikoliv jeho ústavní zákaz jako v Rusku,“ dodal Walek. Narážel tím na snahu části poslanců prosadit v zemi ústavní zákaz stejnopohlavního manželství. Návrh se letos dostal do druhého čtení ve Sněmovně.

Fiala: Je to na poslancích

Fiala poděkoval firmám za podnět k tématu. „Nikdy jsem se nebránil debatě, jak zlepšit život těm, kteří žijí v jednopohlavním partnerství, a posunout legislativu tak, aby měli více práv. Považuji ale za správné, aby o morálně-etických záležitostech rozhodovali poslanci ve volném hlasování na základě vlastního přesvědčení,“ sdělil premiér pro Blesk.

Situace ve světě

Manželství gayů a leseb bylo poprvé uzákoněno v Nizozemsku v roce 2001. Od příštího ledna, kdy přibude Estonsko, už to ale bude 35 zemí, kde se takové svazky dají uzavřít. Když by se sečetla populace všech těchto států, tak je manželství osob stejného pohlaví legální mezi více než miliardou lidí. Přijato je nejen v USA, Velké Británii, Německu nebo Austrálii, ale i ve státech, které mnohé mohou překvapit – ať už jde o Jihoafrickou republiku, komunistickou Kubu, katolické Mexiko či Irsko.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 6. září 2023 21:29 )

Bože můj Ty jsi wůůůll!
Tady nejde o Babiše, ten mě na rozdíl od Tebe nezajímá.
Jen žasnu, že může být někdo takový dement jako Ty.

harpyje ( 6. září 2023 19:48 )

Kdo tvrdi ze je zakon diskriminuje, ten jednoduse lze - po dosazeni plnoletosti ho muze uzavrit kdokoliv (kdo je zpusobilej k pravnim ukonum ze jo ), zakon jim to nijak neupira.
At srovnaji legislativu co se tyka majetkovych prav, dedictvi apod. u manzelstvi vs. registrovanyho partnerstvi, nic proti nicemu, ale to je tak asi vsechno. Presne jen po cast ktera uz se tyka deti. Stavajici uprava jasne rika ze u ditete narozenyho v manzelstvi pripada rodicovstvi automaticky i manzelovi matky, a vsadim boty ze jak se "manzelstvi pro vsechny" schvali, na pretres prijde i nahradni homomaterstvi (tj. ze zaplati nahradni matce, aby jim chudaka dite odnosila, porodila a odevzdala, coz se za me docela seriozne da povazovat za obchod s detma), protoze tady jsou diskriminovany furt.
A navic, kdyz uz by pominul aspon ten zakladni reprodukcni potencial, ze manzelstvi uzavira muz a zena a spolu budou tvorit rodinu (s tim, ze pokud deti mit nemuzou, je to nejaka disfunkce nebo zdravotni problem, narozdil u homoparu kde je to biologicka danost), proc by neprisla jina vychylena mensina a nerekla ze jich chce bejt v manzelstvi 10 a co by jako ne, ze tak stejne zijou, o deti pecujou vsichni a v jinych kulturach a u zviratek je to prece normalni

zkzkz ( 6. září 2023 19:34 )

Buzny vám stačí registrace.

jarda304 ( 6. září 2023 19:24 )

Agrofert nic nežadá. V té zprávě neuvedla, že to jsou západní firmy podnikající v ct např vodafone, tmobile atd.

jarda304 ( 6. září 2023 19:21 )

Které firmy ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa