Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nadávky do parazitů a křik ve Sněmovně: Babiš to při hádkách o balíček schytal za „morální striptýz“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. září 2023
20:52
Autor: ČTK, Mii, simao - 
6. září 2023
10:01

Opoziční poslanci pokračují i ve středu v hádkách o úsporný balíček. A pořádně vyhrocených. Dochází ke křiku, ponižování i nadávkám. Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který odmítl jeho výroky o nové totalitě, za nulu a parazita. Babiš předvedl morální striptýz, komentoval to následně vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan. Sněmovna dnes bude moci jednat do půlnoci.

„Opozice tady blokuje standardní jednání Poslanecké sněmovny, dělá to opakovaně,“ postěžoval si po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že balíček „pravděpodobně budeme projednávat až do konce tohoto týdne“. Mluvil o „zdržování a místy velmi nedůstojné diskuzi“.

Za nulu a parazita dnes ve Sněmovně předseda ANO Andrej Babiš označil ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Babiš reagoval na to, že Dvořák se dopoledne ohradil proti jeho přirovnání současného režimu k nové totalitě.

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) předvedl Babiš morální striptýz, podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) představuje hrozbu a riziko pro demokracii, protože totalitu bude podle něho zavádět v případě návratu k moci.

Fiala: Babišův soubor urážek, lží a útoků

„Já jsem měl možnost slyšet další vystoupení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, které určitě vyvolává otazníky, ale možná spíš otazníky nad tím, jestli si je pan předseda Babiš vůbec vědom, co říká. Ten soubor urážek, lží, útoků na jednotlivé osoby, ať už z řad poslanců, nebo z řad vlády, jeho tvrzení o nějaké nové totalitě a další a další věci, to prostě zdaleka překračuje rámec nějaké standardní, věcné, slušné, politické diskuze, jakou bych si já přál a jakou by si nepochybně přáli i všichni, kteří to s demokracií v naší zemi myslí dobře,“ poznamenal na sněmovní tiskovce Fiala.

Za vládou Andreje Babiše není nic, proto i ta nervozita, proti i ta agresivita, proti i ta absurdita všech možných obvinění, proto ty nervózní reakce,“ dodal Fiala.

Video  Fiala o bouřlivém projednávání úsporného balíčku: Babišův soubor urážek, lží a útoků  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Spory o novou totalitu

Slovní přestřelku mezi koaličními politiky a šéfem ANO vyvolal krátce před schvalováním programu schůze Babiš, když obhajoval své tvrzení o tom, že současný kabinet zavádí novou totalitu. „V Parlamentu nás válcujete, ohýbáte jednací řád,“ uvedl předseda ANO.

Obviňoval vládní koalici z toho, že obsadila všechny významné funkce. Součástí nové totality jsou i veřejnoprávní média, která jdou na ruku vládním politikům a jsou zapojena do jejich antibabišovského programu, prohlásil bývalý premiér.

Dvořák: Babiš lže, krade a plive na vládu

Dvořák už v reakci na dopolední vystoupení Babiše uvedl, že současný režim nemůže být novou totalitou. Argumentoval tím, že ve skutečné totalitě by opoziční poslanec nemohl v šestihodinovém projevu „plivat na vládu“, jak to podle něj Babiš předvedl v úterý, a nemohla by se konat protivládní shromáždění.

Za projev totality nelze považovat ani to, pokud o někom média zveřejní, že „lže, krade, podvádí a dělá špinavou práci“, dodal ministr v odpolední reakci.

Babiš označil Dvořáka za nulu a parazita

Babiš na to řekl, že koalici vadí, že nekrade. „A tahle nula, co tam sedí na konci, kdo ho zvolil, proč tu vystupuje vůbec tenhle zbytečný ministr, nač tam je, tenhle parazit,“ řekl předseda ANO na Dvořákovu adresu.

Bartošek uvedl, že Babiš svými vyjádřeními poškozuje Českou republiku, rozděluje společnost a štve lidi proti sobě. „Jediný, kdo tady budoval totalitu, byli estébáci a komunisti,“ prohlásil Bartošek. Babiš s tím má podle něho zkušenosti. Pokud v Česku nastane nějaká totalita a omezování práv, bude to podle Bartoška poté, pokud se expremiér Babiš znovu dostane k moci. „Jezdíte se ochytřovat za (Viktorem) Orbánem do Maďarska,“ dodal.

„Pasivní člen KSČ“ a prodejkyně mobilů

Babiš prohlásil, že byl za minulého režimu „pasivní člen KSČ“ na rozdíl od lidovců, kteří s komunisty vládli. Předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) dehonestoval jako prodejkyni mobilů.

„Můžete bouchat, kolik chcete, vy jste to tady po revoluci všechno rozkradli, vytunelovali, děláte z lidí jenom hlupáky,“ reagoval na nesouhlasné reakce koalice.

Babiše podle Rakušana stačí rozčílit, aby ukázal, kým je, a předvedl morální striptýz. Podle Bartoška lidé nejsou hloupí, a proto Babiš na začátku letošního roku nebyl zvolen prezidentem. „Pokud budete v Parlamentu, budete to muset poslouchat,“ reagoval Bartošek na Babišovu výzvu, aby lidovci „nežvanili“ o demokracii.

Dvořák označil Babišova tvrzení o nové totalitě za „ubohý pokus přihřát si svou politickou polívčičku“. Ministr také uvedl, že se skutečnou komunistickou totalitou má velmi intenzivní osobní a rozhodně ne povznášející zážitek.

„Proto mě uráží, když někdo, kdo má zásadně jinou zkušenost s totalitou, někdo, kdo totalitě sloužil, kdo na ní prosperoval, kdo s ní spolupracoval, tady dnes znehodnocuje význam slova totalita použitím výrazu nová totalita na současnou realitu,“ prohlásil.

Havlíček: Fiala mluvil jako komunista

O prodloužení jednacího dne rozhodla ve středu Sněmovna na návrh koalice. Karel Havlíček (ANO) se naopak obšírně opřel do hospodářské politiky vlády, je podle něho „otloukánkem“. Mimo jiné uvedl, že premiér Fiala mluvil jako „kovaný komunista“, když se nedávno pozastavoval nad mírou zisku zemědělských podnikatelů. 

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová vládě vyčetla, že vzdala snahu o úspory výdajů rozpočtu a balíček označila za zásadní zvyšování téměř všech daní.

Hnutí ANO podle Schillerové například odmítá zvýšení daně z nemovitostí. Nesouhlasí ani se znovuzavedením nemocenského pojištění. Chce odložit účinnost některých změn souvisejících s dohodami z prací konanými mimo pracovní poměr nebo zachovat daňovou slevu na studenta.

pindal ( 9. září 2023 14:25 )

Je jako rosnička,která předpovídá počasí.

xiioma ( 7. září 2023 11:04 )

Necháme toho, nemá to cenu, pozdravuj JaNat.

xiioma ( 7. září 2023 10:22 )

Já jsem nepsala, že je to pravda, napsala jsem, ZŘEJMĚ se tak chová i doma.

Když Fiala a spol. zjistili, co za potopu po sobě nechal Babiš s tou svou skvadrou, nic jiného nezbylo. Ono se to rozdává z cizího, co? Pokud by se teď nešláplo na brzdu, za chvilku by jsi psal, proč Fiala něco neudělal...

xiioma ( 7. září 2023 09:48 )

Jak se Babiš chová v PS, tak se zřejmě chová i doma, je mně Moniky líto. Hulvát se ničeho neštítí.

xiioma ( 7. září 2023 09:39 )

To samé bych mohla napsat o tobě, holt ti Babiš imponuje. Já se nezastávám nikoho, všichni když čuchnou k moci, jsou stejní, ale na Babiše nikdo nemá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa