Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hádky o úsporný balíček ve Sněmovně: Schillerová tasila nižší daň na pivo. Poslanci jednali do noci

Aktualizováno -
6. září 2023
06:56
Autor: vja, ČTK, simao - 
5. září 2023
07:17

Poslanci opět řešili ve Sněmovně vládní úsporný balíček, který má dle vlády pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na tiskovce vyjmenovala řadu požadavků včetně nižší DPH na pivo či pleny. V případě potřeby mohou poslanci jednat i celou noc na středu, sami si to na začátku schůze na návrh TOP 09 schválili. Debata o konsolidačním balíčku by mohla podle informací ČTK zabrat i celý týden. Ani po 12 hodinách poslanci neschválili ani program. Přes šest hodin řečnil Andrej Babiš (ANO). Jednání bude pokračovat ve středu v 9 hodin ráno, v úterý trvalo do 2 hodin ráno.

  • Předlohu upravující šest desítek zákonů čeká v dolní komoře druhé čtení, v němž mohou zákonodárci podávat pozměňovací návrhy.
  • Projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.
  • Balíček zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.
  • Ve Sněmovně opět hrozí rozsáhlé obstrukce opozice.

Sporný vládní konsolidační balíček chce vládní koalice projednat jako první bod schůze, navrhnul to předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob. Poslanci k balíčku podle sněmovního webu předložili stovku pozměňovacích návrhů. Některé návrhy vložili poslanci do sněmovního systému ještě před projednáváním v rozpočtovém výboru, který k balíčku přijal komplexní pozměňovací návrh. Proto poslanci musí předkládat návrhy formálně tak, aby odpovídaly znění tohoto návrhu. Zatím ale není ani jasné, kdy se poslanci dostanou k hlasování o celém návrhu programu schůze a následně o balíčku.

Návrh na možnost nočního jednání, konkrétně až do středečního rána, Jakob podložil argumentem o ohlášených „delších úvodních slovech“ řečníků s přednostním právem. „Pevně věřím, že to nebude potřeba, že jednání skončíme dřív, protože program schůze bude schválen dříve a začneme s projednáváním prvního bodu,“ podotkl šéf klubu TOP 09.

Budou jednat celý týden?

Podle poslance SPD Radima Fialy se schůze vcelku protáhne. „Jednání bude dlouhé, předpokládám, že velmi dlouhé. Myslím si, že bude trvat týden, než se druhým čtením prokoušeme. Budou to konkrétní věci, kterými se budeme k tomu balíčku vyjadřovat,“ uvedl na tiskové konferenci před začátkem jednání.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) si myslí, že pokud bude diskuze k tématu, může sice stále být dlouhá, nedokáže si však představit, že by trvala více než 100 hodin. „Pokud někdo bude mít sáhodlouhé projevy, kde někdo bude plácat páté přes deváté, může to vypadat jinak. My jsme si žádný časový limit nedali,“ dodal.

Přijdou další změny?

Očekává se, že opozice uplatní k předloze desítky pozměňovacích návrhů. Koalice se dohodla na jedné souhrnné úpravě původního vládního návrhu, kterou minulý týden podpořil rozpočtový výbor.

Změny, které ke konsolidačnímu balíčku navrhla vládní koalice, podle Stanjury nejsou příliš velké.

„Největší změna je v případě příjemce daně z nemovitosti. Změny nemají snížit objem konsolidace. Mohou nastat i případy, že ještě podáme nějaké pozměňovací návrhy (...) Za pár hodin se nedá dojednat nic dramatického, žádná velká změna,“ předpokládá.

„Objem konsolidace je pro příští rok 97 miliard a pro rok 2025 je to 150 miliard. My jsme ten čas mezi 1. a 2. čtením věnovali i vyjednáváním uvnitřm vládní koalice (...) Případné změny nemají snížit objem konsolidace tolik potřebné pro roky 2024 a 2025,“ poznamenal Stanjura.

Mezi změnami by se mělo objevit zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období, zařazení novin do snížené sazby DPH či právě ponechání celého výnosu nemovitostní daně obcím výměnou za snížení jejích příjmů z výnosů sdílených daní.

Koalice chce také třeba upravit rozdělování peněz ze zdanění hazardu, zavést postupné zvyšování spotřební daně u elektronických cigaret a nikotinových sáčků a naopak zrychlit růst daně z lihu.

ANO chce zachovat slevu na školkovné

Exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová zopakovala, že ANO s daňovým balíčkem z principu nesouhlasí. „Vždycky jsme chtěli daně řádně vybírat, chtěli jsme bojovat s šedou ekonomikou, a pak by nebylo nutné je zvyšovat,“ uvedla pro ČT.

Z poslaneckých pozměňovacích návrhů mělo podle Schillerové největší podporu zachování současné výše daně z nemovitostí.

K dalším navrhovaným úpravám bude podle ní patřit zachování slevy na studenta, školkovného a daňového odpočtu neomezené výše zaměstaneckých benefitů. „Vždyť je to pár drobných,“ doplnila.

Schillerová tasila nižší daň na pivo i pleny

Schillerová na tiskovce ve Sněmovně uvedla, že balíček obsahuje řadu přešlapů a chyb. A zvyšování daním českým domácnostem není vhodnou cestou k ozdravení veřejných financí, podotkla. „Tím méně v době, kdy reálné mzdy Čechů klesají nejrychleji na světě,“ vzkázala. Pětikoalice by dle Schillerové měla představit úspory na provozu a dotacích ve výši 62,5 miliardy korun.

„Pokud ministr financí předloží Poslanecké sněmovně 62,5 miliardy korun, které jí i občanům této země dluží, jsme přesvědčeni, že může dojít k úplnému stažení tohoto škodlivého daňového balíčku,“ podotkla Schillerová.

„V oblasti DPH pak odmítáme přihlížet likvidaci české gastronomie zvýšením DPH na pivo na 21 procent, ale budeme požadovat jeho zachování ve snížené sazbě, tedy 12 procent. Nižší DPH budeme chtít zachovat také zejména u dětských plen, kojenecké vody, menstruačních potřeb a palivového dříví,“ dodala Schillerová.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

MarekBadatel ( 6. září 2023 17:28 )

Kombinace toho že si každý hraje na vlastním písečku (to tu ale bylo v nějaké podobě vždy),nemožnost někomu věřit, snaha každého vytřískat a vyždímat co nejvíc bez ohledu na ostatní (a je jedno jaké má dotyčný postavení) + něčeho co by se dalo označit jako "Cancel culture" čili kultura přehlížení rušené ignorování znamená že se jim podařilo dokonale rozeštvat a rozdělit lidi. Sam jsou ale velmi koordinovaní a organizovaní. Vlastně dnes ani když máte nějakou vlastní organizaci se spoustou členů, mediální zázemí, třeba i peníze tak toho stejně moc neprosadíte. Další věcí je že Covid lidi naučil na peníze bez práce a spousta lidí se toho nechce vzdát. Nevidí k tomu důvod.

roxin ( 6. září 2023 16:12 )

Hm, na seznamu imituje Jablonský fialového, TO STOJÍ ZA TO je to přesně tak ve skutečnosti!!!

roxin ( 6. září 2023 10:41 )

Je dobře že máš dobrou náladu a můžeš se zasmát, ale všichni ji tak dobrou nemají protože se jim nelíbí jak ta poslepovaná vládne a je dobře že jim to má kdo říct i když to nepomůže aspoň je donutí to poslouchat!!!

istyl ( 6. září 2023 09:17 )

Asi by nebylo od veci, podat podnet k ÚS o delce tzv."tlachaní o ničem" a hutorení pjiatej cez devjatej...

Dana Nagyova ( 6. září 2023 08:30 )

Pisete tu nesmysly,nekomu to pripada vtipne, nekdo si ulevi,podstatne je ze se nedokazeme sjednotit a bojko­tovat­.priz­nejme si to, jsme jen ovce,a ani to uz za chvili nebude pravda, ovce maji porad dost zradla, travy je vsude dost, ale my budeme stat za vylohou obchodu a jen koukat na jidlo,na ktete nebudeme mit.takze uz ne ovce, ale obycejni trubci co si nechaji vsechno libit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa