Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stanjura o škrtech: Opatření nebudou populární. V ohrožení sleva na manželku i podpora u stavebka

Aktualizováno -
26. února 2023
10:21
Autor: simao - 
26. února 2023
09:29

Nemůžeme žít na dluh, vzkazuje premiér Petr Fiala (ODS) a jeho vláda chystá úsporná opatření. O tom, jaká by to mohla být, promluvil pro Právo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Přiznává, že nepůjde o populární kroky, označuje je však za nutné. A nejde zdaleka jen o nižší červnovou valorizaci penzí, kvůli které se ve Sněmovně strhne v úterý lítá bitva s opozicí. Změny se mají dotknout stavebního spoření či příspěvku na manželku či manžela.

„Snížení státní podpory u stavebního spoření je skutečně jedna z variant, o které velmi vážně uvažujeme,“ uvedl v rozhovoru pro Právo ministr financí Stanjura. „Ještě jsme se finálně nedohodli, ale v pracovní verzi to prozradit mohu. Jednáme o poloviční částce, ale ještě to není definitivně domluveno,“ doplnil.

„Jedno je úplně jisté, ta opatření nebudou populární. Chcete-li snížit deficit státního rozpočtu, nemáte žádné populární opatření,“ vzkázal Stanjura.

Stanjura prosazuje také rušení některých daňových výjimek. „Navrhnul jsem jich zhruba 10 nebo 11 a poslal jsem je k debatě svým kolegům ve vládní koalici. Některé jsou z hlediska dopadu na státní rozpočet zajímavé, některé ne, ale všechny jsou ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém,“ tvrdí Stanjura.

Týkat by se to mělo daňové slevy na manžela či manželku, která činí 24 840 Kč ročně. „To je jedna z věcí, kterou v kontextu hledání úsporných opatření debatujeme,“ potvrdil Stanjura Právu.

Fiala: Nemůžeme se dívat na to, jak se řítíme do zdi

Proč jsou škrty v rozpočtu nutné a čemu pomohou, to v sobotu na twitteru vysvětloval i premiér Petr Fiala (ODS). „Pořád platí, že nechceme zvýšit celkové daňové zatížení občanů, ale přemýšlíme nad tím, zda ten daňový systém je optimálně nastaven,“ poznamenal Fiala.

Debatu o opatřeních označil za velmi komplikovanou, ze které ale „na konci musí vyjít řešení, které sníží deficit státního rozpočtu“.

V nedělním videu pak reagoval na to, že opozice předem odmítá vládní škrty a „tvrdí, že dluh ČR není žádný velký problém“. „Problém to je. A nevím, co komu připadá jako nízké zadlužení, ale jestliže platíme jenom na tu obsluhu státního dluhu na úrocích ročně třeba letos 70 miliard korun, tak si myslím, že to není něco, nad čím můžeme mávnout rukou,“ podotkl Fiala s tím, že takto do budoucna hospořit nelze. „My se prostě nemůžeme dívat na to, jak se doslova řítíme do zdi,“ dodal.

Stanjura: Jde o mezigenerační solidaritu

Komplikovaná debata se však očekává i v úterý ve Sněmovně kolem mimořádné valorizace penzí, kdy kvůli snížení částky pro důchodce hrozí opozice obstrukcemi. Průměrná starobní penze se má zvednout kvůli zásahu vlády do valorizačního schématu o 760 korun místo 1770 korun, o které by s ohledem na míru inflace rostla podle nynějších pravidel.

V rozhovoru pro Právo tak Stanjura opět hájí právě i vládní návrh na nižší červnovou valorizaci penzí. Stanjura tvrdí, že nerozumí tomu, proč si opozice vybrala zrovna tento návrh.

Video  Fiala na inspekci u Stanjury: Nerušíme valorizaci důchodů!  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Myslím, že musíme přemýšlet o mezigenerační solidaritě. A ta má fungovat všemi směry. Docela férový argument je porovnávat průměrnou výši důchodu k průměrné hrubé mzdě. To je férový ukazatel. Od roku 2006 ten poměr většinou osciloval mezi 40 až 41 procenty. My jsme jej zdědili ve výši 40,2 procenta, loni vystoupal o dvě procenta a letos, pokud bychom nezměnili zákon, by to skokově vzrostlo na 50 procent. To znamená během dvou let nárůst o deset procent. Kdyby to bylo v okamžiku přebytku státního rozpočtu, proč ne, ale ty dluhy bude muset někdo platit,“ upozornil Stanjura.

„Přijdou generace, které to budou muset všechno zaplatit. A to není jen prázdné strašení,“ dodává.

Video  Schillerová šije do Fialovy vlády: Krádež na důchodcích za bílého dne. Připravila si i spacák  - Facebook - Alena Schillerová
Video se připravuje ...

 

Eliška Vašáková ( 2. března 2023 14:32 )

Zdravím všechny.
Co si to ten nabarveny šašek dovoluje útočit na české důchodce, kteří si na rozdíl od jiných skupin obyvatel, hlavně neprizousobivych štíticich se poctivé práce nebo privandrovalych linych Ukrajinců z oblastí mimo bojů, kteří berou pobyt zde v Česku za dobře zaplacenou dovolenou, s nejvyšší podporou na světě, pobyt u nás doslova užívají!!!

HANBA této vládě politiků, kteří sobě přidávají desetitisice korun měsíčně na úkor důchodců..
Kteří jsou ti, kteří ve svém pracovním období VYBUDOVALI VEŠKERÉ BOHATSTVÍ této nešťastné země..

Protože PO REVOLUCI V ROCE 1989 všechno přišlo vniveč opět vládnoucí garniturou pod taktovkou zejména ODS?


TO MÁ BÝT TA Demokracie po vzoru modrého ptáčka a cerno***niku???

To vám není hanba. Vy neuzitecni prizivnici???

zkzkz ( 28. února 2023 09:38 )

Romanoo ( 28. února 2023 05:38 )

Nic nevíš , jen kecáš hlouposti.

Papanikula ( 27. února 2023 17:59 )

jak je možné , že při stavu veřejných financí je údajně česko 3. nejvyšší podporovatel UA na hlavu na světě????

kde na to stát bere peníze ?

podporovat určitě ano, ale podle své kapsy

jajas ( 26. února 2023 17:08 )

Ale já jsem to nepsal kvůli volbám (jakýmkoliv). I když je možné, že pokud by s těmi "úpravami" přišli ještě v loni, že by se možná více lidí v prezidentských volbách přiklonilo k Babišovi, přestože tedy prezident nemá rozhodující slovo v ekonomických záležitostech, mohli by to občané udělat koalici na zlost. Popravdě by bylo zajímavé sledovat "spolupráci" koalice a Babiše jako prezidenta.... Přístí rok jsou volby m.j. do senátu a tam očekávám, že by se to také mohlo pohnout a koalice by nemusela mít většinu....no to je teď jedno. Uvidíme, co na nás vláda ještě vymyslí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa