Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detaily důchodové reformy odtajněny: Padesátníci půjdou do penze v 66 letech. Kdy mladší ročníky?

Aktualizováno -
12. února 2023
21:47
Autor: ČTK - 
12. února 2023
19:40

Dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně půjdou do penze v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let. Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK řekl, že kabinet návrh reformy ještě neschválil, jde podle něj o návrh ekonomů.

Očekávaná úspora při zvýšení důchodového věku do roku 2060 o dva roky se podle materiálu MPSV a výpočtu ČT pohybuje okolo jednoho procenta HDP, tedy 73 miliard Kč, u zvýšení o tři roky je to 1,5 procenta, tedy 109,5 miliardy Kč.

V roce 2030 se má věk pro odchod do důchodu zastavit na 65 letech. Změny se nedotknou těch, kterým je nyní 57 a více. „Po roce 2030 začnou do penze chodit ty populačně silné ročníky. Myslím si, abychom udrželi slušné důchody, tak o tom musíme debatovat,“ řekl ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zatímco opoziční SPD návrh nepodporuje, hnutí ANO je připraveno o něm jednat.

Například muž, kterému je nyní 37 let, by měl jít do důchodu v 66 letech. Ještě později, v 68 letech, půjde do penze muž, kterému je nyní 26 let.

V interním materiálu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, aby i po roce 2030 rostl důchodový věk postupně. S každým ročníkem o necelé dva měsíce. Jurečka v současnosti nechtěl dokument navržený koaliční radě minulý týden komentovat. Zároveň dodal, že z náročných profesí by se odcházelo dřív bez sankcí. Takových lidí je asi půl milionu.

„Chápeme, že debata o posunu hranice odchodu do důchodu je pro média atraktivní. Nicméně je třeba respektovat fakt, že definitivní návrh změn ještě není hotov,“ uvedl na twitteru Smolka. O definitivních změnách bude podle něj veřejnost včas informována, uskuteční se o nich také debata s opozicí.

Ženy s jedním dítětem nyní odchází do penze v 63 letech a osmi měsících a ženy se dvěma dětmi v 62 letech a osmi měsících.

Video  Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. února 2023 21:50 )

jajas ( 13. února 2023 20:24 )

Ten vepík to "upekl" s elektrikářem Stanjurou, který už neví, kde brát, protože musí dávat na Ukrajinu. Stanjura už dokonce přemýšlí o tom, že to výchovné nebudou vyplácet všem matkám, co vychovaly děti. "Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě. Bezesporu jsou však penzisté a dámy, které si to zaslouží. Kvůli tomu, že pečovaly o hodně dětí, tak neměly šanci si tolik vydělávat, a proto mají dnes nižší důchod,“ popsal ministr. " Takže kdo tady má "více" dětí? Že by naši nepřizpůsobiví občané, kterým práce nic neříká, ale budou vyrábět další nemakačenka? takovým "matkám" budou vyplácet výchovné? No a samozřejmě, Pekárka, aby nezůstala pozadu si přisadila: "Případné omezení výchovného podporuje například předsedkyně strany TOP09 Markéta Pekarová Adamová. „Představujeme si to tak, že by výchovné bylo omezené například výší důchodu, kterou jednotlivé ženy pobírají nebo počtem dětí. Nebo v nějaké kombinaci,“ uvedla ve zpravodajské relaci České televize." Ta by se neměla o dětech vůbec zmiňovat....

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:55 )

a dobře nakrmený sele půjde v 80ti

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:19 )

no právě. kdyby vstupy byly za rozumnou cenu, aby byla práce.

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:17 )

Šichtařová říká že by to chtělo, ale že nebude. No a já čekal restart už za komunistů a nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa