Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jurečka s Bartošem mají jasno: ANO se pokusem shodit vládu snaží vytvořit prostor pro Babiše

Autor: ČTK - 
11. ledna 2023
19:05

Vicepremiéři Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Ivan Bartoš (Piráti) spojují vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, které avizovalo hnutí ANO, se snahou vytvořit prostor bývalému premiérovi a kandidátovi na prezidenta Andreji Babišovi (ANO) před druhým kolem volby hlavy státu. Řekli to na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o svržení kabinetu nebude úspěšný.

Na vyvolání sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se v úterý shodl klub hnutí ANO. Žádost o svolání schůze chce podat do konce tohoto týdne, Hlasování by se tedy mohlo konat mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová postup zdůvodnila tím, že koalice v úterý zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech.

Bartoš považuje odůvodnění pro vyvolání hlasování o nedůvěře tím, že se nedostaly opoziční body na program jednání Sněmovny, za naprosto liché. Z dřívější zkušenosti z opozičního působení podotkl, že je „velkou slávou, když se oproti vládním stranám podaří zařadit nějaké body na plánovaný program schůze, kde je harmonogram domluvený z grémia“.

Rozhodnutí hnutí ANO vnímá jako tah pro vytvoření mediálního prostoru mezi oběma koly prezidentské volby za předpokladu, že by šéf ANO Babiš do druhého kola postoupil.

Podle Jurečky Schillerová před necelým měsícem deklarovala, že ANO nebude hlasování o nedůvěře vyvolávat. „Nevím, co se za ten měsíc fakticky změnilo, ale je evidentní, že to je spojeno se snahou využít prostor v rámci finále prezidentské kampaně,“ uvedl. Členové kabinetu jsou podle něj připraveni vystoupit a obhájit svoji práci.

„Je to právo opozice takovýto krok vyvolat. O tom, jak to bude probíhat, jak to bude dlouhé a jestli to bude větší, či menší blábolení, si udělá každý potom obrázek sám,“ dodal ministr práce a sociálních věcí. Už v úterý uvedl premiér Petr Fiala (ODS), že se opoziční hnutí snaží o prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu.

Podnět k vyslovení nedůvěry vládě musí podepsat nejméně 50 poslanců. Klub ANO čítá 72 členů. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) musí schůzi svolat podle jednacího řádu neprodleně po obdržení žádosti. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Hnutí SPD oznámilo úmysl vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě v polovině prosince. Jeho klub ale čítá 20 členů, lídr SPD Tomio Okamura chtěl jednat s ANO o případné podpoře podnětu tento měsíc.

Prvnímu opozičnímu pokusu o svržení odolal Fialův kabinet loni v září. Hlasování o nedůvěře vyvolalo ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem už bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize.

Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

Video  Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta  - Videohub
Video se připravuje ...

LuCo ( 20. ledna 2023 19:02 )

Dobrý, realistický postřeh!!!

ad-ga ( 14. ledna 2023 09:10 )

Jurečka s Bartošem vypadají jako Laurel a Hardy, Jeden vypasený jak prase a druhý reklama na koncetrák

pindal ( 13. ledna 2023 21:03 )

Babiš je jiná třída,většina politiků jsou jenom teoretici,bez nějaké vize.Jestli mají nějakou vizi,tak udržet se v křesle za každou cenu.

hejhej ( 13. ledna 2023 17:05 )

denisz:
Vzpomeňte, jak se dredař před volbama pasoval do fubkce premiéra - trapák.

denisz ( 13. ledna 2023 16:57 )

Bartoše nemohu brát vážně, je léta přehnaně zaujatý proti Babišoví, aby sám měl v politice vetší šance. Napřed by měl ale vysvětlit zmateční jednání své vlády, teď pomatený Stanjurův podivný rozpočet a konečně se už nezabývat Babišem, na jehož dehonestací, mnohdy i lživou, si vybudoval svoji kariéru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa