Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vláda seškrtala valorizaci důchodů. Místo o 1770 vzrostou penze o 760 korun

Aktualizováno -
20. února 2023
16:41
Autor: ČTK, psp - 
20. února 2023
08:25

Vláda dnes schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. ČTK o schválení informoval mluvčí kabinetu Václav Smolka. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet omezení přidání zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování.

Opozice, odbory a zaměstnavatelé změnu mimořádné valorizace kritizují. Podle nich by mohla být protiústavní. Sněmovna by měla normu schvalovat na mimořádné schůzi 28. února. Poslanci ANO a SPD už ohlásili, že přijetí chtějí bránit.

Podle novely má být omezení mimořádné valorizace jednorázové. Podle podkladů k normě by výdaje podle dosavadního nastavení letos činily 34,4 miliardy korun, po úpravě mají být 15,4 miliardy. Částka je na dluh. Na omezení červnového růstu penzí se vláda dohodla minulou středu. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu (valorizací) i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ uvedl dnes v tiskové zprávě předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podle odborářů a zaměstnavatelů by norma mohla narušovat ústavnost. Zmiňovali případnou retroaktivitu i oslabení zásluhovosti. Ministerstvo práce v podkladech k novele uvedlo, že vyšší a střední penze se mají zvednout méně ve prospěch lidí s nižšími důchody. Zachovává se ale pravidlo, že vyšší penze se zvedne o vyšší částku.

Vláda už dřív sdělila, že se neobává toho, že by změna valorizace mohla být protiústavní. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes v tiskové zprávě zmínil, že mimořádné valorizace loni znamenaly naopak pro lidi s podprůměrným důchodem podprůměrné přidání. Podotkl, že se tak důchodci s nižší penzí s inflací vyrovnávali hůř. Optimální by podle podkladů k návrhu také bylo, aby novela začala platit do 22. března. Podle ústavních právníků, které ČTK minulý týden oslovila, by norma nejspíš při přezkumu ústavnosti obstála.

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD už ohlásili, že při projednávání ve Sněmovně chtějí přijetí normy bránit. Zmínili obstrukce a blokování. Někteří prohlásili, že pokud by byl zákon schválen, obrátili by se na Ústavní soud.

Důchod se skládá ze solidární pevné části 4040 korun a zásluhové procentní výměry podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se zvedá zásluhový procentní díl. Roste pět měsíců poté, co růst cen překročil za sledované období pět procent. Zvedá se přírůstek indexu spotřebitelských cen. Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Své důchodové systémy mají resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

Video  Ekonomka Helena Horská o plánované důchodové reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 22. února 2023 17:24 )

Borci to tak dělají. Sobě bez uzardění hrubo přidají, důchodcům naopak pokrátí i mizernou valorizaci... Potřeba získat další peníze na výrobu a následné darování zbraní a střeliva....Černá díra nemá dno....

nadčasový MP ( 22. února 2023 09:13 )

Změnu k lepšímu, spočívající ve správném nastaveni ústavy, již roky nabízí SD. Svycarska-demokracie.cz Přesto ji volí málo lidí. Zřejmě si národ nechce vládnout sám a spravovat finance. Stále chce nad sebou mít tu pomyslnou autoritu, která řídí otrocky jeho kroky.

jajas ( 22. února 2023 08:18 )

Už vloni, při sestavování nového rozpočtu moc dobře věděli, že inflace bude i letos vysoká, ale co se týká důchodů, tak v listopadu tvrdili, že valorizace ani věk dochodu se nemění, že nemají v plánu je měnit. Věděli moc dobře že lidem lžou....a teď to tady vybalí za pět minut dvanáct jakoby se nic nedělo. Tak jak to, že si ten rozpočet schválili, aniž by tam měli započteny ty snížené valorizace? Lháři a hajzlíci to jsou od prvopočátku....a spousta lidí jim na to opět naletělo....

st.rec ( 22. února 2023 08:10 )

Přečteno jinde: Důchodci do systému celý život platili a tudíž ho nevy­čerpá­vají­.Nao­pak např.ODS Topolánkova vláda si "vypůjčila" asi 30 miliard a dodnes nevrátila.Kdo bude interpelovat Fialu aby Topola vyzval k vrácení těch ukradených peněz a připlatil trestní úroky?

jdi-se-bodnout ( 21. února 2023 23:53 )

Babišova vláda udělala státní dluh 2 tisíce miliard, z toho na covid šla necelá desetina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa