Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavel přerušil Zemanovo trucování: Povečeřel svíčkovou s Fialou, Vystrčilem a Pekarovou

Aktualizováno -
1. února 2023
21:07
Autor: simao, for, ČTK - 
1. února 2023
11:48

Zvolený prezident Petr Pavel se dnes večer sešel k prvnímu společnému jednání s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). K večeři si podle informací Blesku dávali telecí svíčkovou s omáčkou Madeira. Zeman se s Vystrčilem a Pekarovou setkat odmítal, pravidelné schůzky s nejvyššími ústavními činiteli zrušil a vídal se pouze s premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel nyní informoval, že se chce v tomto složení vídat minimálně jednou za čtvrt roku - pokud nebude situace vyžadovat, aby se ústavní čtyřka sešla dříve. 

Středeční jednání špiček státu trvalo zhruba dvě hodiny a uskutečnilo se v Senátu, který dosavadní prezident Miloš Zeman v lásce neměl. Horní parlamentní komoru označil za zbytečnou a navrhoval její vyhladovění. S projevem na schůzi Senátu vystoupil naposledy koncem května 2014, tedy v úvodu svého prvního funkčního období, a to v souvislosti s nominacemi na ústavní soudce.

Jako první do Senátu dorazil generál Petr Pavel, který 9. března složí prezidentský slib do rukou předsedy horní komory. Vystrčil Pavla srdečně přivítal a následně oba politici zmizeli v sále, kde proběhne večeře. Pavel se následně zapsal do návštěvní knihy. Stejný scénář proběhl i s premiérem a s předsedkyní dolní komory. Pekarová Adamová dorazila do Senátu pěšky a dorazila poslední. 

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil přivítal nového prezidenta Petra Pavla  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„Vítám tady ctěné kolegy a pak se odebereme pracovat, protože proto tady jsme,“ uvedl během fototermínu Vystrčil a podotknul, že ale chtěli společnou fotografii čtyř státníků a zdůraznil, že to ale novináři nevidí naposledy a měli by si na tuto sestavu začít zvykat. Pavel na spěšný dotaz médií dodal, že se očekává nastavení parametrů další budoucí komunikace, což ostatně uvedl již ve středečním rozhovoru pro Blesk.

Blesk Zprávy zjistily také to, co si senátní kuchaři pro velkou ústavní čtyřku vlastně připravili. Jako předkrm se podával uzený losos s marinovanou krevetou, opečeným toastem a bylinkovým dipem, jako hlavní chod se podávala telecí svíčková s omáčkou Madeira a gratinovanými bramborami. A jako sladká tečka se podával čokoládový fondant s domácí zmrzlinou. 

Pavel dorazí na plénum a setkání každé čtvrtletí

Vystrčil po jednání na tiskové konferenci zmínil, že debata byla obsáhlá. „Hlavní pocit, který si dovolím sdělit je to, že si všichni uvědomujeme, že díky voličům jsme dostali šanci zase společně komunikovat a spolupracovat,“ uvedl s tím, že 29. března přijal Petra Pavel pozvání na jednání Senátu a že spolu budou intenzivně spolupracovat na tématech, které mají společné, jako jsou věci kolem Ústavního soudu.

„Toto setkání je návratem k normálu,“ vzal si slovo prezident Pavel. „Bavili jsme se o tom, jaká bude míra naší komunikace,“ dodal a lehce zažertoval, že mimo jiné na sebe mají telefony. „Budeme se potkávat minimálně jednou za čtvrt roku v tomto složení. Předpokládám, že se budeme setkávat při různých příležitostech a budeme se potkávat i mimo formální jednání,“ dodal. Jeho cílem také není dělat samostatnou zahraniční politiku. 

Video  Pavel s Fialou, Vystrčilem a Pekarovou: Chceme se setkávat každé čtvrtletí  - ČTK
Video se připravuje ...

I podle předsedkyně Sněmovny se jedná o jistý návrat k normálu. „Řeší se všechny náležitosti,“ uvedla pak ke chystané inauguraci a potvrdila, že se bude konat 9. března ve 14:00. Dodala, že pozváni jsou automaticky členové komor a že zatím tato společná schůze nebyla svolána. Přidala, že na seznamu hostů je vedle 281 zákonodárců až dalších 600 míst. A poděkovala svému senátnímu protějšku, že zařídil dnešní setkání.

Slova díků zazněla i z úst premiéra. „Tím, že jsme s tímto začali ještě předtím, než prezident vstoupí do úřadu, je důležitý signál,“ uvedl Fiala. Na dotaz médií uvedl, že společně s prezidentem chtějí řešit zahraniční politiku a jsou pro sladění a soulad. „Budeme se s prezidentem pravidelně setkávat a naše týmy budou v kontaktu,“ dodal Fiala k tématu zahraniční politiky. 

Vystrčil pro Blesk: Je lepší, když se vídáme

Pane Vystrčile, jaká byla dneska atmosféra na jednání? Bylo to spíše symbolického rázu, jelikož se jednalo o první schůzku?

Ta atmosféra byla velmi příjemná s tím, že byla tam jednak ta symbolika, že se po dlouhé době zase sešli tři nejvyšší ústavní činitelé a budoucí nejvyšší ústavní činitel. A zároveň jsme probrali i některé věci, které se týkají obsahu naší spolupráce a parametrů spolupráce to znamená, řekl bych, že jsme toho i poměrně dost odpracovali.

Vy jste zmínil na tiskové konferenci, že Senát a prezident toho mají hodně společného, respektive mají hodně témat k řešení, například Ústavní soud. Jsou ještě nějaká další témata, která byste mohl zmínit?

Jak Senát tak nyní i pan prezident se chceme ještě intenzivněji zabývat pomocí těm strukturálně postiženým regionům, protože se skutečně ukazuje a ty volby to potvrdily, že ne všichni občané jsou s tím, jak se jim dneska daří spokojeni. A dle našeho názoru je minimálně část té nespokojenosti způsobena tím, že jsme špatně dělali strukturální politiku a nevyužívali správným způsobem evropské peníze, které jsou přidělena tzv. kohezi, to znamená vyrovnávání rozdílů mezi bohatými a chudými regiony, což se potom projevuje ve volbách. To nesprávné využívání evropských peněz není vina této vlády. A tím pádem ani zvoleného prezidenta Petra Pavla, ale je to způsobeno tím nesprávným investováním a používáním těch peněz za předchozích vlád, to je potřeba napravit. Je potřeba to vysvětlit a je potřeba se těmto regionům více věnovat, protože, jak všichni víme, zvolený politik je vlastně odpovědný všem občanům a má pracovat pro všechny občany a nemá se dívat na to, zda ho někdo volil nebo nevolil. To je naprostý nesmysl. Premiér České republiky je premiér všech občanů České republiky a tak dále.

Zaznělo, že se budete chtít scházet v této sestavě každé čtvrtletí. Bude to vždycky na půdě Senátu?

Já předpokládám, že nikoliv, že to bude standardně již v sídle prezidenta republiky, to znamená na Hradě ale uvidíme, kdy a jakým způsobem to nově zvolený prezident bude svolávat. Jinak já si myslím, že ta pravidelnost bude jednou za to čtvrtletí s tím, že věřím, že se budeme normálně potkávat i při jiných příležitostech, to znamená, nebude to omezeno jen na ta čtvrtletní setkání.

Pan Pavel má tu vizi se takhle pravidelně setkávat, zatímco pan Zeman tu vizi neměl a spíš chtěl Senát vyhladovět, myslíte si, že to byla chyba?

Není dobře, pokud spolu politici nekomunikují, i když spolu třeba nesouhlasí. To znamená, pokud dneska je tady vůle navzájem se setkávat a probírat důležité věci a  pokud je to možné domlouvat společná a dobrá řešení, tak je to určitě postup dopředu. Je to lepší, to znamená, dříve tomu tak nebylo, tak si můžete sama odpovědět, co si myslím o tom, že jsme se společně nesetkávali.

Video  Vystrčil o pravidelné schůzce ústavní čtyřky: Není dobře, pokud spolu lidé nekomunikují  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

O setkávání mluvil i Fiala v Blesku

„Toto je důležité, protože to je obnovení něčeho, co bylo Milošem Zemanem přerušeno. Jak je známo, tak Miloš Zeman z nějakých důvodů nechtěl se stýkat pravidelně s předsedou Senátu a předsedkyní Poslanecké sněmovny a zrušil takové ty pravidelné schůzky, které bývaly minimálně jednou ročně a byla to určitá tradice. Já pokládám za důležité, aby ten dialog byl nejen mezi vládou a prezidentem, ale i reprezentanty obou komor parlamentu,“ uvedl Petr Fiala (ODS) při úterním rozhovoru pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére.

Pracovní dialog na úrovni prezident - premiér - šéfové obou komor proto považuje Fiala za ryze praktický. „Já věřím, že to tímto prvním setkáním obnovujeme,“ uvedl také předseda vlády. 

„A má to i praktické důvody. Prezident je hlavou státu, reprezentuje stát navenek. Přestože vláda má odpovědnost za zahraniční politiku, tak určité aktivity v zahraniční politice vyvíjí samozřejmě prezident republiky, ale také existuje něco jako parlamentní diplomacie. A je důležité, aby se toto všechno zkoordinovalo. Navíc prezident má možnost zasahovat i do zákonodárného procesu tím, že může vetovat nějaký zákon,“ upozornil Fiala.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala o novém prezidentovi i telefonátu na Tchaj-wan  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

S Vystrčilem končící prezident naposledy jednal v létě 2020, tedy krátce předtím, než předseda Senátu realizoval záměr svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) podniknout oficiální misi na Tchaj-wan. Zeman byl proti této cestě podobně jako Čína, která ostrovní zemi považuje za odštěpeneckou provincii.

Pavel v pondělním telefonátu k čínské nelibosti ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat vzájemné partnerství. Nastupující prezident doufá, že s tchajwanskou prezidentkou, která mu ke zvolení už o víkendu pogratulovala, bude mít možnost se setkat osobně.

Pavel se už po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

S premiérem Fialou a šéfem Senátu Vystrčilem se setkal bývalý náčelník generálního štábu Pavel také v pondělí na shromáždění k 30. výročí vzniku české armády. Fiala také nechyběl mezi hosty ve vítězném štábu Pavla.

Video  Petr Fiala ve štábu Petra Pavla  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ReMBrant ( 28. února 2023 12:42 )

konečně se nemusím stydět za ústavní představitele. Sláva Ukrajině.

panda82 ( 21. února 2023 12:21 )

To je složení k pohledání, to platí kdo takové večeře

panda82 ( 21. února 2023 12:19 )

ne dnes v Blesku

jajas ( 2. února 2023 19:38 )

anna1234: Aha, takže chodí na pracovní večeře s vládními politiky.....Dobrá příprava....a taky se už naučil telefonovat do zahraničí...jinak aby bylo jasno, je to náš příští prezident, pokud se má zaučovat, měl by se setkat především s nynějším prezidentem, řekl bych. Je to běžné, když si předávají funkce, dělá se to tak všude....To, že ho nemusí by nemělo být překážkou, myslím, že je to vzájemné, ale bylo by to logické. Z nějakého záhadného důvodu jej však "zaučují" vládní politici, pravděpodobně proto, aby mu vysvětlili, co vše po něm budou chtít. Jinak doufám, že se Pavel už svá práva a povinnosti našprtal...

Jan Walter ( 2. února 2023 19:21 )

To je patricka k pohledani.
At im chutná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa