Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlova budoucí kancléřka, která „utekla“ ze Senátu: Na její místo je tlačenice, popsal Vystrčil

Autor: ČTK - 
3. února 2023
18:47

Na místo po budoucí prezidentské kancléřce Janě Vohralíkové v čele Kanceláře Senátu se přihlásily „vyšší desítky“ zájemců, řekl dnes ČTK předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Přesnější ohledně počtu uchazečů být nechtěl. Uvedl jen, že jich bylo mnohem víc než odhadované čtyři desítky. Nejlepšího z kandidátů by chtěl po třech etapách výběru doporučit senátnímu organizačnímu výboru ke schválení do 28. února, kdy Vohralíková na své dosavadní pozici skončí.

Velký zájem připisuje Vystrčil tomu, že pozice senátního kancléře se těší uznání a důležitosti. Přihlášky kandidátů nyní Kancelář Senátu přezkoumá, zda splňují všechny požadované náležitosti. Adepti poté podstoupí test svých znalostí a následně pohovory za účasti zástupců všech senátorských klubů či personálního odboru. Vystrčil následně v rámci svých kompetencí navrhne z finalistů jméno kandidáta, který by měl od března vést správu Senátu. Vystrčil připustil, že s ohledem na počet adeptů by se nemuselo podařit budoucího senátního kancléře či kancléřku do konce února vybrat.

Do výběrového řízení se mohli do konce ledna přihlásit uchazeči s vysokoškolským vzděláním magisterského stupně a minimálně pětiletou praxí ve vedoucí funkci, nejlépe ve státní nebo veřejné správě. K podmínkám patřila také znalost angličtiny, trestní bezúhonnost nebo splnění podmínek podle lustračního zákona.

Vohralíková se stala senátní kancléřkou v září 2019 na návrh Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kubery (ODS), také vzešla z výběrového řízení. Byla dříve kvestorkou České zemědělské univerzity. Působila i na ministerstvech informatiky a kultury, byla náměstkyní ministra pro legislativu.

Záměr opustit dosavadní pozici oznámila Vohralíková koncem loňského roku, když si ji ještě před volbami hlavy státu vyhlédl nově zvolený prezident Petr Pavel. Kancelář prezidenta republiky by chtěla Vohralíková přebudovat na profesionální úřad, který bude fungovat transparentně. Kvůli předání úřadu a přípravě inaugurace nového prezidenta se už ve středu sešla s končícím vedoucím kanceláře hlavy státu Vratislavem Mynářem. Požádala ho o informace o organizační struktuře kanceláře a příspěvkových organizací, o seznam personálií, organizační řád či seznam kontrol fungování kanceláře a jejich výsledky.

Vohralíková podle Vystrčila skloubila současnou práci s přípravou na budoucí pozici, o uvolnění nepožádala. Zúčastnila se dnes v rámci české delegace setkání předsedů parlamentů členských zemí Visegrádské skupiny, které se uskutečnilo v Bratislavě, podotkl předseda.

Video  Vohralíková chce být kancléřskou Pavla i přes jeho komunistickou minulost  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 5. února 2023 09:53 )

no jistě na její místo je tlečenice vždyt ty netáh­le,hnu­pové,­nemeh­la,blb­ky jako Němcová stará vydra za obrovské prachy na nich začíná rašit mech třicet let si platíme takové hruzy politiky trafik,křiváku.

jajas ( 4. února 2023 18:03 )

Zato ty dokážeš o houwně mluvit hodiny a hodiny.

hejhej ( 4. února 2023 16:19 )

roxin: On jí nějakou trafiku najde, patří do stáje slepence a ti jsou v udělování trafik přeborníci.

hejhej ( 4. února 2023 16:18 )

jajas:
Státní dluh narůstá, první krok politiků by mělo být: zrušit senát !!! Stejně jsou tam zbyteční a především stojí hodně peněz daňové poplatníky.

nazor ( 3. února 2023 22:58 )

Teď jsme poslouchali podcast na seznam zprávách s názvem Klíčoví lidé Petra Pavla vzbuzují emoce. Petr Kolář je fajn, ale o Janě Vohralíkové - informace o její profesní minulosti jsou velmi kontroverzní!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa