Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaus: „Je tragické, že spolu Pavel a Zeman ještě nemluvili.“ Topolánek zmínil, co je tragičtější

Aktualizováno -
2. února 2023
21:06
Autor: simao - 
2. února 2023
20:36

Exprezident Václav Klaus míní, že je tragické, že spolu Petr Pavel a Miloš Zeman ještě nemluvili. Klaus v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že po zvolení svého nástupce Milošovi Zemanovi gratuloval, později ho pak i pozval přímo do Lán. Během současného předávání moci je však situace zcela jiná. Zeman čeká, až se k němu Pavel „objedná“, Pavel k tomu nevidí důvod a nechává na dosluhujícím prezidentovi a jeho kanceláři, aby určili a domluvili termín schůzky. Klausova slova o tragickém dění ve čtvrtek glosoval expremiér Mirek Topolánek.

„Podívejme se na to férově. Já považuji za velmi překvapivé a velmi podivné, že dneska máme už několikátý den po volbách, ale že spolu dosud nemluvili dosavadní prezident a nově zvolený prezident. Je tragické, že spolu ještě nemluvili,“ uvedl pro CNN Prima News Václav Klaus.

„To, že si náš vítěz voleb telefonoval s ukrajinským prezidentem a s tchajwanskou prezidentkou dříve než s prezidentem své vlastní země, to považuji za něco naprosto mimořádného, nedovedu se s tím srovnat,“ pokračoval Klaus.

„Klaus se diví: Pavel mluvil s Ukrajinou a Tchaj-wanem, ale se Zemanem ne. To je tragické… Já se divím: Zeman mluvil s Putinem, Si Ťin-pchingem, ale s novým prezidentem ne. A to je ještě tragičtější…“ glosoval na twitteru expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Mirek Topolánek.

Klaus přiznal, že Zemanovi volal. A pozval ho do Lán

„Abych pitval, kdo měl komu dřív zavolat, to nechám na novináře,“ podotkl Klaus. „Já si myslím, že to není dobře. Já věřím, že snad spolu nějakou cestu, schůdnou cestu, ti dva prezidenti najdou… A já jsem se o to také snažil, abych předal ten svůj úřad prezidentovi Zemanovi. Já jsem ho den před inaugurací pozval do Lán a dlouho jsme spolu hovořili o detailech a tajích prezidentské funkce,“ pokračoval na CNN Prima News Klaus.

Na dotaz, zda on sám gratuloval po zvolení Miloši Zemanovi, Klaus dodal: „Ano, já jsem mu gratuloval.“ Zeman, který našel opakovaně v Klausovi zastání během svého prezidentského působení, přitom v posledních letech ani coby prezident tradičně nechyběl pro změnu na Hanspaulce během oslav narozenin exprezidenta Klause.

Video  Václavu Klausovi popřál k 80. narozeninám Miloš Zeman.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Zeman: Pokud Pavel požádá o setkání…

„Pokud pan generál Pavel, nyní již prezident Pavel, požádá o setkání, velice rád mu vyhovím,“ uvedl o víkendu Zeman na státní návštěvě Srbska. Do čtvrtka se na tom nic nezměnilo, Pavel o setkání „poníženě“ žádat nehodlá.

„Pokud jde o prezidenta, no, víte, já jsem toho názoru, že iniciovat jednání k převzetí nejenom kanceláře, ale i funkce by měla stále sloužící hlava státu a stále ještě sloužící kancelář. Já mohu mít návrhy, já mohu mít nějakou představu, ale bez stávající kanceláře a bez stávajícího prezidenta to nedává moc smysl. Já jsem avizoval, že jsem připraven k jednání, ale očekával bych, že stávající prezident mi navrhne termín. Já nevidím žádný důvod k tomu, abych o něj nějak zvlášť žádal, protože je zřejmé, že se sejít musíme. Ten návrh termínu bych rád ponechal na stávajícím prezidentovi,“ uvedl Pavel ve středu po setkání s premiérem Petrem Fialou, šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Premiér Fiala si předtím v rozhovoru pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére pochvaloval, že jde o obnovenou tradici, kterou přerušil právě Zeman - s ohledem na své vztahy s Vystrčilem a Pekarovou. Pavel vedle toho mluví v současné době směrem k současnému Hradu nepříliš lichotivě - podle něj je třeba udělat nový audit Kanceláře prezidenta republiky, který se však dle šéfa NKÚ Miloslava Kaly určitě nestihne ještě před Pavlovou inaugurací.

Video  Pavel s Fialou, Vystrčilem a Pekarovou: Chceme se setkávat každé čtvrtletí.  - ČTK
Video se připravuje ...

Klaus: Přímá volba je tragický omyl

Při dotazu, zda přijme pozvání na inauguraci Petra Pavla, Václav Klaus na CNN Prima News neváhal. Míní, že to tak má být, aby dorazil. „I ten prezident i bývalý prezident se má chovat standardním způsobem,“ poznamenal.

„To, že jsme udělali tragický omyl, zavedli si přímou volbu prezidenta a odvedli to od toho, co bylo u nás tradicí a co odpovídalo celku našeho ústavního a právního systému, s tím já se nemohu smiřovat,“ uvedl Klaus, jenž považuje za štěstí, že jsme měli dlouhou dobu nepřímou volbu. Přímou volbu označil také jako „hru na demokracii“.

„Rozpolcuje to společnost a vede to k obrovské personifikaci těch kandidátů, a proto ta kampaň má ty rysy, které má,“ dodal Klaus.

Video  Zeman v Srbsku: Volby prezidenta byly referendem o Babišovi.  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

fesak2 ( 7. listopadu 2023 15:32 )

Já se divím, že s tímhle pánem se ještě někdo z tisku baví. Legrační názory tohoto narcise každý zná. . Asi pro pobavení, ale je to spíš ke zvracení

Jan Pěkný ( 5. února 2023 15:32 )

Prezidentské volby jsou jediné kdy chodím volit, protože volím konkrétního člověka (kromě senátu, ale ten považuji za zbytečný).

dynaty ( 4. února 2023 05:59 )

nespokojeny ( 3. února 2023 14:50 )

bursíku, neopruzuj a raději se podívej kolik Tě dnes přihrála fotovoltaická elektrárna a potom doma přemýšlejte co je to ta biomasa. Dej pozor ať Tě někdo nenatrhne žaket.

bursik ( 3. února 2023 13:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa