Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fiala promluvil o drahých potravinách. Vláda si posvítí na marže zemědělců, výrobců i řetězců

Autor: ČTK - 
2. února 2023
18:32

Vláda chce prověřit ceny u zemědělců, potravinářských podniků a obchodních řetězců. Cílem je zjistit výši obchodní přirážky jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a členy vlády to dnes novinářům řekli prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Na vysoké ceny některých potravin na pultech obchodů nedávno upozornil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle premiéra Fialy má ministr zemědělství za úkol svolat schůzku zástupců zemědělců, potravinářů i obchodních řetězců.

Tématem dnešního jednání vlády a zástupců Agrární a Potravinářské komory byly hlavně rostoucí náklady zemědělců a potravinářských podniků. Podle Doležala se zemědělské firmy potýkají zejména se zdražováním energií, hnojiv nebo pohonných hmot. Večeřová poznamenala, že ne všechny podniky promítly růst nákladů do cen, navíc obchodní řetězce zároveň tlačí na snížení cen minimálně o pět procent.

„Domluvili jsme se s premiérem i ministrem zemědělství, že se provede šetření, kolik stojí jednotlivé výrobky a jaké jsou přirážky,“ řekla novinářům po jednání Večeřová. Podle ní je třeba vyjasnit, jaké jsou obchodní přirážky v jednotlivých sektorech a kde je největší zdražování potravin. Očekává ale, že kontrola bude spíše dlouhodobějšího charakteru.

Podle premiéra Fialy je potřeba přesně analyzovat důvod, proč jsou ceny potravin tak vysoké. „Je potřeba si tady v tom udělat jasno,“ řekl novinářům po odpolední návštěvě v obci Vysoké Studnice na Jihlavsku. Doplnil, že ministr zemědělství dostal za úkol svolat širší schůzku, na níž by byli zástupci zemědělců, potravinářů i obchodních řetězců.

„Na tomto jednání by se společně řešily ty otázky vysokých cen potravin, se kterými chceme určitě něco udělat,“ řekl. Ministr Nekula, který premiéra doprovázel, možný termín této schůzky neuvedl.

Fiala o cenách potravin mluvil i v úterním pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Doležal uvedl, že zemědělci přímo do řetězců dodávají zhruba tři až pět procent své produkce. Členové komory se pak podle něj setkávají s tím, že na pultech obchodu mají tyto potraviny až 300procentní přirážku. Zemědělci podle Doležala tedy nejsou těmi, kdo může za zdražování potravin. Jako příklad uvedl ceny jablek, jejichž výkupní ceny klesaly, zatímco v obchodech prodejní cena jablek vzrostla. Podobně klesaly také výkupní ceny pro pěstitele cukrové řepy, doplnil.

Tématem jednání byl i zákon o významné tržní síle, který má postihovat nekalé obchodní praktiky. Potravinářské firmy se podle Večeřové spoléhají na to, že umožní postihovat obchodní řetězce. „Může postihovat i to, když sem ze zahraničí přicházejí výrobky za mnohem nižší cenu, než za jakou jsou prodávány v zemi původu, což je nekalá soutěžní praktika,“ doplnila.

Doležal i Večeřová se shodli, že cestou ke zlevnění potravin není zastropování cen nebo obchodních marží. Podle nich to potvrdila i negativní zkušenost například z Maďarska.

Nekula již dříve uvedl, že zákon o tržní síle povede k větší transparentnosti trhu a stabilitě tržního prostředí. Na vysoké přirážky u cukru a vajec upozornil minulý týden v dopise adresovaném vedení největších obchodních řetězců. Uvedl, že by neměly zneužívat současné situace k neúměrnému zvyšování zisku.

Ke kontrole prodejních cen vybraných potravin přistoupilo ministerstvo zemědělství spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže i loni na jaře. Kontrolami chtělo dosáhnout toho, aby obchodníci a další členové dodavatelského řetězce nezneužívali tehdejší situace a nezvyšovali uměle své marže.

Zástupci komor podle Doležala dnes upozornili premiéra také na snížení národních dotací do zemědělství, které letos klesnou ze zhruba pěti miliard Kč na 2,7 miliardy Kč. Doležal připomněl, že velká část peněz jde do živočišné výroby a na ozdravení chovů.

„Máme velkou hrozbu v podobě afrického moru prasat a ptačí chřipky, a pokud bychom výrazně omezili finance do těchto sektorů, můžeme se setkat s tím, že příští epidemie bude mít horší dopad,“ doplnil šéf Agrární komory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 3. února 2023 09:44 )

Už tuším co zjistí,zemědělci mají příliš vysoké dotace a nedokážou je využít,nejsou dost produktivní a kvalita neodpovídá standardu,navíc kvantita nedostačuje a proto se dotace sníží aspoň o 30%.Řetězcům na nic sahat nebudem,ty se snaží zajistit dostatečně kvalitní a levné náhražky.

nemok ( 3. února 2023 09:13 )

Fi´Jalova vláda si posvítí potom bude diskutovat pak prodiskutovávat nakonec to vydiskutuje a tím to skončí. Mužná vyšle nějaký signál.

Uživatel_5522193 ( 3. února 2023 07:50 )

Přesně tak 👍

Uživatel_5522193 ( 3. února 2023 07:49 )

Von Leyen už ty brouky v mouce v EU už schválila tak se těšte s tím nemá pan Babiš nic společného předsedal Fiala,ale kvůli jiným věcem a fotečkám mu nezbyl čas na jiné věci teď objíždí zase kraj zase fotky ale nic neudělá.

UFO1 ( 3. února 2023 04:00 )

Horší potraviny za vyšší ceny,na to upozorňoval premiér Sobotka...kvalita potravin by se měla vice zkoumat,napr.u potravin exkandidata

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa