Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zbavili jsme se závislosti na ruském plynu, oznámil Fiala na „kontrole“ u Síkely. Na řadě je ropa

Autor: ČTK, for - 
31. ledna 2023
15:33

 Česká republika v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. Po dnešní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). O energiích dnes Fiala hovořil také v Blesku, kde chválil kroky vlády i šetření lidí a firem. 

Fiala postupně navštěvuje různá ministerstva a hodnotí, jak naplňují programové prohlášení vlády, která má za sebou víc než rok fungování. V pondělí byl na ministerstvu spravedlnosti. Už loni v prosinci navštívil ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj, v listopadu třeba ministerstvo práce a sociálních věcí či zdravotnictví. Vláda chce i vzhledem k válce na Ukrajině a energetické krizi své programové prohlášení upravit.

Budoucnost české energetiky vidí kabinet podle programového prohlášení ze začátku loňského roku v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. V souvislosti s vývojem cen energií v loňském roce chce resort navíc připravit některé změny, které by měly efektivněji reagovat na aktuální situaci na energetickém trhu.

Fiala v Blesku chválil šetření lidí i firem

Už loni vláda a ministerstvo v reakci na energetickou krizi přijalo několik opatření. Mezi ty hlavní patří schválení cenového limitu na elektřinu a plyn pro všechny odběratele. Náklady na stanovená maxima cen chce vláda pokrýt z nové daně z neočekávaných zisků energetických firem, tzv. windfall tax, a také z odvodů z jejich nadměrných tržeb.

Podle Fialy je vidět, že byly kroky vlády správné a prozíravé, jak v úterý uvedl v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.  Zvládli jsme podle něj ceny pohonných hmot a je přesvědčen, že funguje zastropování cen energií. „Hlavně fungují mechanismy a kroky, které jsme udělali společně na evropské politické rovině, protože držíme ceny plynu a energické energie na nižších hodnotách, než to bylo třeba před několika měsíci. To všechno vytváří podmínky proto, aby to bylo lepší,“ chválil vládu Fiala. 

Premiér následně poděkoval občanům a firmám. „Oni vzali situaci vážně a odpovědně a šetří doma i na pracovištích. Není to tak, že někdo někde mrzne, ale lidé se prostě více zajímají o to, jestli někde něco se nevytápí zbytečně, neděje se něco, kde by se dalo ušetřit. To je opravdu potřeba, občanům poděkovat,“ konstatoval s tím, že vidí, že lidé spontánně šetří. 

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V jaderné energetice stát pokračoval v přípravě tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Loni na jaře soutěž pustil. Polostátní energetická společnost ČEZ, která má tendr na starosti, v současnosti vyhodnocuje první nabídky. Síkela chce také podpořit výstavbu malých modulárních reaktorů.

U energetiky z obnovitelných zdrojů je podle programového prohlášení vlády hlavním cílem obnova fotovoltaiky. V geografických podmínkách ČR ji kabinet považuje za klíčový obnovitelný zdroj. Vláda chce podle prohlášení přispět ke zřízení nových fotovoltaických zařízení na minimálně 100.000 střechách do roku 2025. Ministerstvo loni připravilo několik úprav energetického zákona, které počítají například s možností zakládání energetických společenství a sdílení místně vyrobené elektřiny jejich členy, nebo s umožněním instalace energetického zařízení do výkonu 50 kilowattů bez stavebního povolení.

Vláda chce také do konce letošního roku připravit aktualizaci Státní energetické koncepce ČR s ohledem na klimaticko-energetické cíle EU.

22855 ( 29. března 2023 17:16 )

jo to se to křičí , Rusák vyjede na moře s plynem , na moři náhodou potká další lod a přečerpá to a hurá do Evropy pod jinou vlajkou . Tomu se říká Zbavili jsme se závislosti na ruském plynu,To samí s ropou.

LuCo ( 2. února 2023 16:40 )

Takže prezident USA je spokojen, že Evropa kupuje jejich plyn a ne ten xkrát lacinější z Ruska!! Kdo na to má? My, i když si tou příchylností k USA chleba nenamažem...

Jaryn19 ( 1. února 2023 09:08 )

kdo se mohl nachystat na úsporu energií, ten si příliš nepřiplatí. Kdo dál topí přímotopy, ten se nedoplatí... Letošní zima vyhovuje klimatizacím, které zvládnou topit. Kdo ještě nasadil rekuperaci, neprohloupil

jajas ( 1. února 2023 09:00 )

A máme jich tam, takových podobných, více....

jajas ( 1. února 2023 08:59 )

Oni se chlubí neustále a průběžně, asi aby nevypadli ze cviku....už ani neví kvůli čemu, ale neustále jedou tu svou..."jsme úspěšní a nejlepší"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa