Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úmorný boj o balíček: Poslanci zívali i usínali. Opozici se nepodařilo prosadit zamítnutí balíčku

Aktualizováno -
14. července 2023
14:29
Autor: David Polák, swp, ČTK - 
14. července 2023
05:00

Sněmovní hádka mezi opozicí a vládou Petra Fialy (ODS) pokračuje. Poslanci se vrhli na úsporný balíček, nekonečná diskuse dala mnohým politikům zabrat. Občas to některý z nich „zalomil“ přímo v sále. Tentokrát však po dohodě nedochází na jednání po půlnoci. Poslanci si při dohadech o balíčku nastavili večerku! O půlnoci končili i ve čtvrtek, v pátek se v 9:00 k jednání vrátili. Zostra. Andrej Babiš (ANO) se totiž pustil do premiéra Fialy. Sněmovní opozice neprosadila vzhledem ke koaliční většině zamítnutí konsolidačního balíčku už v prvním čtení ani jeho vrácení vládě k dopracování.

Sněmovna dnes propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných financí, který má pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. Opozici se nepodařilo předlohu zamítnout ani vrátit vládě k dopracování. Poslanci vládní koalice ji uhájili. Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení vládě k dopracování.

Debata o návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných financí, jak se materiál oficiálně jmenuje, začala ve středu ve 14:00. Poslanci jí strávili víc než 27 hodin čistého času. Zákon nyní zamíří k projednání do sněmovních výborů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že druhé sněmovní čtení předlohy, v němž poslanci dostanou šanci předkládat pozměňovací návrhy, by mohlo začít v úterý 5. září.

Ministr Stanjura ujistil, že všechny pozměňovací návrhy pečlivě prostuduje, i ty opoziční. Chce zachovat celkový objem úspor pro příští dva roky. „Domluvili jsme se, že pokud je mají vládní poslanci podpořit, musí se na nich shodnout všech pět stran,“ uvedl. Debaty podle něj musejí skončit do zahájení druhého čtení.

Neočekává mnoho změn, vedle technických drobností budou podle něj o některých politických otázkách v následujících týdnech diskutovat koaliční poslanci. Na sněmovním webu se k tisku sešla zatím desítka pozměňovacích návrhů. Čas na jejich podávání mají poslanci až do konce druhého čtení.

Už žádné jednání po půlnoci!

Ani ve středu a ve čtvrtek, kdy se poslanci sešli k úspornému balíčku, se tentokrát nejednalo déle, než do půlnoci. Nonstop jednání ve Sněmovně - i přes noc - jsou tentokrát minulostí. Nechtělo se do nich pětikoalici ani opozici, mj. i s ohledem na zaměstnance Poslanecké sněmovny.

„Nenavrhuji po 24. hodině, je to po dohodě grémia. Oceňuji, že se tu poslední dny chováme slušně, a měli bychom se chovat slušně i k zaměstnancům. Noc mezi 24. a 9. hodinou ranní by měla být vyhrazena našemu i zaměstnaneckému odpočinku,“ okomentoval to ve Sněmovně šéf poslanců ODS Marek Benda.

I přes obstrukce se očekává, že koalice vládní škrty stejně prosadí. „Budeme se ptát na všechno, co ten balíček mění,“ ohlásila už dopředu v pořadu Epicentrum na Blesk.cz šéfka sněmovního klubu ANO Alena Schillerová. Ta ve čtvrtek rovněž přišla s návrhem, aby se jednalo maximálně do půlnoci. A tak se také stalo.

Nahází nás do Vltavy...

Přesto bylo během obou večerů v sále vidět řadu unavených poslanců po jednacím maratonu. Poslanci ani ve čtvrtek po víc než 22 hodinách nedokončila úvodní kolo debaty o balíčku.

„Kdyby to šlo, tak sem vtrhnou lidi a nahází vás do Vltavy,“ rozohnil se na adresu vládní koalice Hubert Lang (ANO). Předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL) ho pak nabádal ke zmírnění vyjadřování.

Babiš se opřel do Fialy

V pátek jako první přednostně vystoupil předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) ze lží kvůli jeho vyjádřením o inflaci, která klesla na 9,7.

Babiš se podivoval nad čtvrtečním vystoupením Fialy v přítomností místopředsedy Českého statistického úřadu Jaroslava Sixty, na němž premiér oznámil, že ke snížení inflace pod deset procent přispěly i kroky vlády. „Lidé, kteří sledují vývoj inflace a vyjádření premiéra k inflaci, musí být v šoku,“ prohlásil lídr ANO.

Poukazoval například na dřívější Fialova vyjádření o Babišově drahotě a Putinově drahotě i na dohady s ČNB, kdo za vyšší inflaci může. Nynější kabinet neudělal podle Babiše s růstem cen vůbec nic. „Pan premiér lže neuvěřitelně, pan premiér lže suverénně,“ prohlásil.

„Když inflace zrychluje, může za to Aleš Michl a Česká národní banka. A když klesá dolů, je to díky úsilí a opatřením vlády Petr Fiala Jistě, pane premiére!“ rýpla si Alena Schillerová (ANO).

Brabec: Neobstruujeme

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve čtvrtek uvedl, že opozice neobstruuje, když se vystoupení týkají navrhovaného balíčku.

„Necitujeme z publikací, více či méně zábavných, jak jsme tomu byli svědky v minulých volebních obdobích,“ uvedl Brabec. Pak se pustil do hodnocení balíčku, který podle něho vařilo pět pejsků a kočiček, čímž není ozdravný, ale otravný. „Ne, určitě ne. No tohle už vůbec ne. Proboha, co to je za blbost? To jste se zbláznili? Koho to napadlo? Tohle asi jo, ale potřebovalo by to upravit,“ komentoval závěrem jednotlivá navrhovaná opatření.

Přeli se o EET a úbytek placení kartou

Ve čtvrtečních večerních hodinách kritizovali poslanci ANO nynější vládu hlavně za to, že prosadila zrušení EET, čímž podle nich podpořila trend placení pouze v hotovosti.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale bezhotovostní platební styk i po zrušení evidence tržeb neustále rostl a k současnému stavu zatím nejsou údaje. Poukazoval na to, že EET stát vypnul už v březnu 2020 a objem bezhotovostních plateb se stejně zvyšoval. Zákon ji ukončil definitivně k 1. lednu letošního roku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že nemá informace o tom, kolik obchodních míst nyní přestalo přijímat platby kartou. „Žádná taková čísla nemáme. Pokud je máte, tak se tím budeme zabývat,“ potvrdil premiér Fiala.Také poslanec ODS Vít Vomáčka odmítl tvrzení Schillerové jako velmi subjektivní pocit.

Fiala ve čtvrtek na plénu uvedl, že ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, jinak by byla ohrožena. Předloha podle něho obsahuje vyvážená opatření, která sice logicky nejsou populární, ale nikoho existenčně neohrozí. Zástupci opozičních ANO a SPD naopak tvrdí, že vláda pouze zvyšuje daně a odvody obyvatelům, firmám a podnikatelům.

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ceslo ( 14. července 2023 19:03 )

ANO a SPD komedianti !!! 72 poslanců . Pátek 14,30 konec,chudáci

JaNat ( 14. července 2023 17:57 )

Tak ne, má nový, už tu řádí v Hofl Hoflíček.

JaNat ( 14. července 2023 17:52 )

No psal, že už nepřijde, tak jestli se nenechal smazat sám. Po dovče přijde v novém, bude opálený.

jajas ( 14. července 2023 17:16 )

To nevím, nevšiml jsem si něčeho takového, za co by ho stopli....

JaNat ( 14. července 2023 16:51 )

Proč ho smázli nevíš? Si udělá nový nick.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa