Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boj o vládní balíček ve Sněmovně: Babiš nadával, opozice mluví o „slátanině“, Stanjura se bránil

Aktualizováno -
13. července 2023
00:01
Autor: ČTK, vja, simao - 
12. července 2023
06:55

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vládní úsporný balíček hájí, sč mu síly stačí, opozice balíček dál ostře kritizuje. Podle hnutí ANO představuje nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii Česka. Andrej Babiš (ANO) se přitom v jeden moment pořádně rozlítil a na vládu se obořil: „To si děláte p*del?“ A to kvůli škrtům na straně jedné a více než 50 milionům pro Michelin za účast Česka v gastroprůvodci na straně druhé. Projevovaly se však i mnohé další dílčí neshody. A opozice označila balíček mj. za slátaninu. Poslanci jednali do půlnoci a k projednávání balíčku se vrátí ve čtvrtek v 9:00.

  • Sněmovna pokračuje i ve středu v jednání o vládním konsolidačním balíčku, který čeli tvrdé kritice opozice.
  • Balíček upravuje 63 zákonů. Mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.
  • Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Předloha zavádí nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.
  • Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naopak balíček obsáhle hájil.
  • Během debaty o balíčku dochází k řadě sporů a útoků na vládu. A to i kvůli dílčím věcem. Vláda ve středu schválila, že zaplatí miliony společnosti Michelin za zařazení do gastroprůvodce. Babiš se ve Sněmovně rozlítil: „To si děláte p*del?“
  • Ve Sněmovně však došlo ve středu večer i k poměrně humorné situaci. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) upozornil, že v předsálí se našla stokoruna, ke které se zatím nikdo nehlásí. „Což si myslím, že je při projednávání konsolidačního balíčku skvělá zpráva,“ komentoval to. Doplnil, že pokud se k ní nikdo nepřihlásí, předá ji ministru financí na snížení státního dluhu.
  • Do ostré hádky včetně urážek se pustli ve středu mj. Alena Schillerová (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Teprve před 21:00 se dostal k řečništi první z pěti desítek poslanců řádně přihlášených do diskuse.

Středeční jednání o konsolidačním balíčku uvedl ministr financí Stanjura. A rovnou spustil obhajobu balíčku. „Myslím, že může začít otázkou, zda potřebujeme konsolidovat veřejné finance? Odpověď zní ano. Můžeme si položit otázku, zda máme veřejné finance v dobré kondici? Odpověď zní - nemáme,“ vzkázal Stanjura.

Vláda se při tvorbě konsolidačního balíčku, který má pomoci ozdravit státní rozpočet i veřejné finance, snažila o to, aby žádnou skupinu obyvatel, sociální, věkovou nebo profesní, nezasáhla příliš silně. Předkládaný ozdravný balíček je první, který nesahá do systému sociálních dávek, věří Stanjura.

„Velmi často v té veřejné rozpravě se používají dva extrémy, za prvé, že nám v blízké době hrozí scénář Řecka. Nehrozí. A za druhé, že jsme v pohodě, že není třeba nic dělat, že je mnohem více zadlužených evropských zemí. Ani s tímto názorem nesouhlasím, i tento považuju za extrémní,“ uvedl Stanjura.

Balíček by podle něj vypadal velmi odlišně, pokud by jej sestavovala některá z koaličních stran samostatně.

Nemusíme si připomínat, jak rozpočtově těžký byl rok 2022, zejména v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, s nebývale rozsáhlou uprchlickou vlnou, kdy jsme se jako česká společnost dokázali postarat o statisíce uprchlíků před válkou, zejména žen, dětí a seniorů,“ řekl také Stanjura.

Většina snížení schodku státního rozpočtu se děje na straně výdajů. Chceme pokračovat v trendu celkového snižování deficitu,“ ujišťoval ministr financí.

Opatření podle Stanjury zasáhnou jak občany, tak české firmy. Jiná cesta k narovnání rozpočtu prý však neexistuje. „Budeme snižovat povozní výdaje, rušit agendy a omezovat národní dotační tituly. Není opatření ke snižování deficitu státního rozpočtu, které by nezasáhlo občany nebo firmy. Snažili jsme se tato nepopulární opatření dělat tak, aby nezasáhla žádnou sociální či věkovou skupinu příliš tvrdě,“ dodal ministr.

Zamítnutí už v prvním čtení?

Vládní konsolidační balíček bude ve Sněmovně čelit návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí už v nynějším prvním čtení. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury předloha představuje nejrozsáhlejší plošný růst daní. 

Okamura přednesl i návrh na vrácení zákona ke konsolidaci veřejných rozpočtů k dopracování, což se obecně chápe jako mírnější forma zamítnutí. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině dolní komora jeho snahy s největší pravděpodobností odmítne.

Konsolidační balíček podle Okamury zdraží životy všem obyvatelům a všem firmám prodraží podnikání. Navrhovaná opatření jsou podle něho zmatečná a Fialův kabinet podle něho „nasekává astronomické dluhy“.

Havlíček: Pětikoaliční eintopf

Podle bývalého vicepremiéra a prvního místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka vláda ztatila důvěru veřejnosti, bez níž není možné provést natolik důležité kroky navržené v konsolidačním baíčku. „Aby vám v tom pomohli, musí vám věřit. Vy jste ale v situaci, že vám dnes ti, po kterých to chcete, nevěří. Nebudíte u lidí důvěru. Chcete po nich, aby šetřili, ale sami příkladem nejdete – ať už je to tím, že máte o tři ministry více, že máte celou řadu nových politických náměstků atd.“ rozhohnil se.

Balíček jako takový je dle Havlíčka nekonzistentní, což je prý logickým důsledkem toho, že jej dávalo dohromady pět stran s různými ideologiemi. „Problémem je to, že je vás pět. Vytváříte eintopf. Nahážete do něj vše možné a takto to dáváte dohromady. To je důsledek pětikoalice. Posledním problémem je to, že nemáte jasnou a ucelenou vizi, za kterou by se šlo. Vidím spousty nápadů – některé horší, některé lepší,“ opřel se do vládních poslanců.

Následně se podivil nad nepřítomností ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN). „Znáte film Hledá se Nemo? Můžeme říkat hledá se Jožka,“ dodal.

V současnosti má prý stát problém důsledně vybírat daně, což Havlíček klade za vinu zrušení EET. Zároveň se tak údajně podporuje šedá ekonomika. „Mimo to, že se daně nesmí zvyšovat, musí se důsledně vybírat. Otevřeně říkáme, že chceme opětovně EET. Je to proto, že stát přichází o zdroje a jsou silně zneklidněni poctiví obchodníci,“ upozornil.

Schillerová: Nejvhodnější bude balíček v prvním čtení zamítnout

Přestože hnutí ANO podle předsedkyně jeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové podporuje snahu vlády o snižování deficitu státního rozpočtu, zásadním způsobem nesouhlasí s předloženým provedením balíčku. „Není ničím jiným, než souborem novelizací daňových zákonů trvale zvyšujících daňovou zátěž českých domácností o desítky tisíc korun ročně,“ nechala se slyšet

Balíček podle exministryně financí naruší stabilitu, předvídatelnost daňového prostředí, podnikání a zhorší životní úroveň obyvatelstva. „Pochybuju o možnosti balíčku dosáhnout požadovaných cílů,“ dodala.

Zákony v  balíčku přeložené by dle jejího úsudku měly majoritně negativní dopady. Vzhledem k tomu je pak podle Schillerové současnou podobu konsolidačního balíčku odmítnout již v prvním čtení. „S ohledem na hospodářskou škodlivost většiny ze souboru 63 zákonů se stále jako jednoznačně nejvhodnější možnost jeví balíček v prvním čtení zamítnout a konsolidaci veřejných financí provést dominantně opatřeními na výdajové straně rozpočtu v kombinaci se zvýšením spotřebních daní na tabák, alkohol, daně z hazardu, řádným zdaněním globálních firem a zrušením daňových výjimek nesociálního charakteru,“ navrhuje.

Babiš: Dobré výsledky máte zásluhou inflace

Na úvod ministra Stanjury reagoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten kritizoval zejména zvyšování daní či zpomalení valorizací penzí. „Paní Schillerová měla konsolidaci až do roku 2025 bez navyšování daní. Ale vy jste nastoupili s tou vaší představou, že hnutí ANO volí hlavně důchodci a hned jste zaútočili na důchodce,“ opřel se do ministra financí.

„Balíček je úplně zbytečný, daně se nemají navyšovat,“ řekl Babiš, podle kterého vláda „dělá opatření proti lidem“. „Jsme na tom dobře a já jsem přesvědčen, že je potřeba se proinvestovat z krize,“ prohlásil.

Vy nic neděláte s inflací a díky tomu, že je inflace, tak se tváříte, že máte dobrý výsledek. Šikovně to interpretujete, ale to není vaše zásluha,“ pokračoval v kritizování.

Podobně jako Havlíček uvedl, že vládní představitelé se nesnaží dostatečně šetřit na sobě. Podivil se také nad tím, že ústavním činitelům dosud nebyly zmrazeny platy.

Babiš: „To si děláte p*del?“

Za důkaz špatného hospodaření vlády pak označil poplatek společnosti Michelin za zařazení českých provozů do gastroprůvodce, který dnes schválila vláda. „Tady je jasný důkaz, jak vy hospodaříte. Česko zaplatí poplatek za michelinského průvodce. To si děláte p*del? Kdo zase bude kasírovat za tohle? Berete lidem peníze a vy dáte 54 milionů za Michelina?“ vztekal se.

Se Stanjurou Babiš souhlasil v tvrzení, že „řecký scénář“ České republice nehrozí. V rozporu s tím mu však přišla nedávná tvrzení premiéra Petra Fialy. „Proč nás pan premiér strašil bankrotem? To je nesmysl, vy jste to dneska řekl a já s tím souhlasím,“ nechal se slyšet. Jeho projev nakonec trval přibližně jednu hodinu.

Hra na zdržování

Podle exministra školství a poslance STAN Vladimíra Balaše schůze ohledně konsolidačního balíčku ke středeční osmé hodině večerní nebyla příliš produktivní. „Já jsem slyšel celou řadu zajímavých připomínek a ne se všemi jsem tak úplně ztotožněn. Mám pocit, že asi někteří žijí v jiném světě. Bylo by to zajímavé, kdyby se to tolik neopakovalo,“ sdělil Blesku.

Výstupy opozice jsou podle něj příliš dlouhé a často se točí v kruhu. „Myslím si, že myšlenka, to, co je nosné, se dá vyjádřit za 5 až 10 minut . Nemá smysl o tom mluvit půl hodiny, hodinu nebo dvě hodiny, protože tam se pak ty informace a argumenty opakují a nedává to už smysl. Je to opravdu hra na zdržování,“ prohlásil na adresu opozičních poslanců.

Podle exministra je již téměř jisté, že se ve Sněmovně poslanci budou muset sejít i ve čtvrtek. „Já se těším, musím si to užít před prázdninami,“ pronesl se smíchem.

Plivnutí do tváře

Jako první z řádně přihlášených poslanců vystoupila skoro po sedmi hodinách od zahájení jednání o konsolidačním balíčku Jana Pastuchová (ANO). Prohlásila mimo jiné, že předloha je „plivnutím do tváře“ voličů vládní koalice.

„Po lidech chcete, aby si utahovali opasky, vy sami si je neutahujete vůbec,“ řekl Karel Sládeček z SPD. Balíček označil za „slátaninu“.

„Vy jste si vzali na mušku ty nejslabší ze společnosti,“ vyčetla vládě ohledně balíčku místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO). „Pro mě je ten balíček, tak jak je připravený, zcela nepřijatelný,“ shrnula své vystoupení.

Hádka se Síkelou

Pře se ve Sněmovně před tím rozhořela o protiinflační dluhopisy pro obyvatele, které hájila Schillerová a které naopak kritizoval ministr průmysl a obchodu Síkela , a to i kvůli vysoké inflaci a tím i úroku.

„Odborná veřejnost, mezi níž vás neřadím, a to vy dobře víte, se shoduje na tom, že inflační spirálu a základy jádrové inflace způsobilo vaše hospodaření,“ řekl na adresu Schillerové.

Babiš reagoval, že Síkela je jako vždy arogantní. „Odleťte už do toho Bruselu, to bude nejlepší. Už to nechte být, už jste napáchal tolik škod tady a ty kecy, které tady máte,“ prohlásil. Schillerová Síkelu na oplátku označila za jednotku arogance. „Takový člověk nemůže urazit někoho takového, jako jsem já,“ podotkla.

Síkela tvrdil, že tyto dluhopisy určitě nekupovali drobní střadatelé. Odvolal se na čísla, která má k dispozici a podle nichž činila průměrná úložka 500 000 korun. Stanjura řekl, že kdyby takto financoval státní dluh, zaplatil by jen letos za úroky 450 miliard korun.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na přestřelku reagoval slovy, že pokud se řečníci navzájem urážejí, znamená to, že jejich argumenty jsou chabé, protože chabost nahrazují surovostí svého vyjádření. “To je obecná psychologická teorie, zkuste si ji přečíst v učebnici pro střední školy,„ vzkázal znesvářeným stranám.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 13. července 2023 16:38 )

"...50 milionům pro Michelin za účast Česka v gastroprůvodci na straně druhé". Rakušan rozdává peníze ČP na "aktivity" a tohle je další důkaz, jak je jednoduché vládnout a zajistit si svůj důchod. Čí to byl asi nápad? Cítím z toho hochštaplera Prouzu

roxin ( 13. července 2023 05:05 )

Tolik ZMATKŮ ještě žádná vláda neudělala jako ta poslepovaná ze samých pidistran neumětelů, fialovej hledal až přebral a teď neví co s tím, čeká nás BANKROT a myslím že fialovou spíš ta světová zachrání než poškodí a asi na ni netrpělivě čekají, protože se NIKDY NEVZAJÍ!

Julie1 ( 12. července 2023 19:37 )

Nafta bude levnější pokud se bude vyrábět z ruské ropy z té je nafta levnější po změně už to tak nebude, krátce po začátku války tomu tak bylo a benzín byl krátkodobě levnější než nafta.

krapotkin ( 12. července 2023 17:33 )

Nějak mi připadá, že ODS vede řeči jako prasklá deska, která pořád přeskakuje a nikdy se víc nedozvíme.

milan59 ( 12. července 2023 16:07 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa