Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušení 300 poboček pošty na spadnutí! Bude se propouštět, potvrdil Rakušan a nachystá seznam

Autor: ČTK, bel - 
19. března 2023
13:34

Vláda se bude ve středu zabývat základními parametry transformace České pošty. Po jejich schválení by mělo ministerstvo vnitra během několika týdnů oznámit seznam 300 rušených poboček. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). České poště se už dlouhodobě nedaří dostat se ze ztráty. Pověřený šéf státního podniku Miroslav Štěpán (49) teď natvrdo říká, že bez propouštění tisíců zaměstnanců a zavírání zhruba tří stovek poboček pošta nepřežije.

„Pokud ubyde 300 poboček tak logicky to bude mít dopad i na to, že se sníží počet zaměstnanců. Odejdou za důstojných podmínek,“ uvedl Rakušan. Pošta v současnosti zaměstnává okolo 25.000 lidí a po zrušení poboček by jich mělo k 1. červenci odejít několik tisíc. Rakušan dodal, že za osm let vlády ANO pošta propustila 6200 lidí.

Podle poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové byla transformace pošty připravená a schválená již v roce 2021, ale ministr ji hodil do koše. Pod vedením Rakušana se pošta ze ztráty 600 milionů dostala do propadu 1,5 miliardy korun a na konci roku jí hrozí insolvence, uvedla. Starostové a primátoři podle ní neví, kolik poboček a kde se bude zavírat.

Rakušan tento týden řekl, že podnik by neměl pobočky rušit v obcích, kde je pouze jedna pošta. Během dvouleté transformace by se měla pošta rozdělit na poskytovatele základních služeb pro stát a podnik nabízející komerční služby, například doručování balíků. Česká pošta podle vicepremiéra přežije, bude poskytovat lepší služby a její zaměstnanci budou pobírat lepší mzdy.

Kde se bude zavírat?

Česká pošta v současnosti provozuje 3200 poboček. Jejich minimální počet stanovuje vláda. Velká část je ale ztrátová. Za loňský rok pošta čeká ztrátu 1,5 miliardy korun. Seznam Zprávám teď pověřený šéf pošty Štěpán řekl, jak bolestivý proces to bude. Jak to na zaměstnance i klienty pošty dopadne?

Český telekomunikační úřad doporučil počet poboček snížit z 3200 na 2900. Kde tedy 300 filiálek zmizí? „Jsou to krajská města včetně Prahy a drtivá většina okresních měst, tam všude máme dvě a více poboček,“ řekl webu Štěpán. „Poskytování základních poštovních služeb musí zůstat dostupné po celé republice. Pobočky se tak nebudou rušit v malých obcích ani v menších městech,“ dodala pro Aha! mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Kdy na to dojde?

„V tuto chvíli je návrh v tzv. mezirezortním vládním připomínkovacím řízení. Pokud všechno proběhne hladce a řízení bude dotaženo do konce, jsme připraveni k 1. červenci 300 poboček zavřít,“ dodává šéf pošty Miroslav Štěpán.

Kdo přijde o práci?

„Budou to zaměstnanci přepážek, pěší poštovní doručovatelé a dotkne se to i těch, kteří doručují listovní zásilky autem. Třetí skupinou bude část administrativně-správního aparátu,“ řekl Štěpán.

V první fázi k 1. červenci by podle něj o práci měly přijít »nižší jednotky tisíc« zaměstnanců. Pošta jich má nyní zhruba 22 700. Deník Blesk se zeptal, zda hodlá pošta zeštíhlit i svůj top management? „Analyzujeme i možné zefektivnění managementu a v případě změn o nich budeme informovat,“ odpověděl mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Půjdou do stávky?

„Jaké akce budeme dělat? To určitě dopředu říkat nebudeme,“ řekla Blesku Jindřiška Budweiserová z Odborů České pošty, která hájí nutnost organizačních změn v podniku: „Česká pošta je ve ztrátě už vlastně pátým rokem.“

Dostanou odstupné?

Pokud podnik skutečně propustí tisíce svých lidí, na odstupném zřejmě zaplatí ranec. „To bude záviset na počtu zaměstnanců, kteří firmu opustí. Krátkodobě je to výdaj navíc, ale dlouhodobě tímto krokem Česká pošta na osobních nákladech ušetří,“ sdělil mluvčí Vitík.

Podle Budweiserové mají odbory vyjednáno vyšší odstupné, než je v zákoníku práce. „Neumím ty náklady odhadnout, to se samozřejmě odvíjí od průměrné výplaty zaměstnance a v závislosti na délce jeho pracovního poměru,“ říká.

Má to logiku?

Podle Evžena Dvorského, šéfa Odborového hnutí zaměstnanců České pošty, to jde naopak proti logice. Zhorší se tím prý dostupnost služeb.

„Jestli je chtějí uzavírat jenom ve městech, tak je to docela špatný. Vezměte si, že třeba v Praze na Malé Straně zavřou Josefskou a bude se zavírat Kaprovka a určitě i Újezd, tak zůstane Jindřišská. Široko daleko není nic,“ řekl Dvorský Blesku.

Odborář Dvorský nabízí jiný recept na uzdravení firmy. „Vyházet zbytečné lidi. Máme pětistupňové, možná šestistupňové řízení, oddělení, která nedělají vůbec nic. Ředitele, který šéfuje sám sobě, pod sebou nemá vůbec nikoho. To nikoho nezajímá,“ říká.

Video  Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně  - Videohub
Video se připravuje ...

E M ( 13. dubna 2023 09:39 )

Proč fňukají, co si zvolili to mají dalo se to čekat, 5tikolka potřebuje peníze na válčení a dotace dosídlencům

Tomáš Skácel ( 4. dubna 2023 19:51 )

Byl jsem se podívat v rámci letní dovolené v Rožumberku a vydal se na prohlídku hradu.
Dolní hrad je pro turisty přístupný a horní hrad patří České poště !
Byl sem skoro v šoku !
Oslovil sem řemeslníky,kteří opravovali hradní věž Jakobínku a ty mě potvrdili,že si tam papaláši z vedení České pošty dopřávají života !
Finance na opravu věže dali jiní,pánům z vedení České pošty to asi bylo volné...!Takto tento státní podnik hospodaří !
Podle mne,aby vlastili hrad je morálně špatně !Kam se státní peníze stále z tohoto podniku ztrácí ? Třeba na ,,poštovním" hradě v Rožumberku !

Jana Neubauerová ( 24. března 2023 18:03 )

A už se konečně někde dozvím, které pobočky budou rušit???

dynaty ( 20. března 2023 09:16 )

DEUTSCHE POST funguje stejně jako česká pošta za minulého režimu, přesně to napsal/a "fjdksla"

dynaty ( 20. března 2023 07:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa