Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jednání vlády po "grilovačce" ve Sněmovně: Na stole jsou valorizace odměn politiků i úpravy ve školství

Autor: ČTK - 
12. července 2023
07:57

Zavedení automatické valorizace odměn členů obecních, městských a krajských zastupitelstev projedná na dnešním zasedání vláda. Kabinet má na programu i úpravy pravidel pro práci asistentů pedagogů v základních školách, návrh dalšího postupu ohledně vzdělávání ukrajinských dětí, žáků a studentů nebo materiál o zákazu prodeje kratomu, kanabinolu HHC a dalších látek z konopí.

Odměny místních a regionálních politiků v současnosti stanovuje nařízením kabinet. Automatickou valorizací odměn reaguje ministerstvo vnitra mimo jiné na zrušení části zákona Ústavním soudem. Odměny by se měly odvíjet od růstu průměrné mzdy jako dosud, nově by ale úpravu vláda nestanovovala nařízením.

Změna pravidel pro práci asistentů pedagogů vyvolala kritiku odborníků na inkluzivní vzdělávání. V současnosti se asistent přiděluje ke konkrétním handicapovaným žákům. Nově by to mělo být podle předem nastavených parametrů, jako je počet žáků se zvláštními potřebami při vzdělávání, množství tříd ve škole a jejich naplněnost.

Na programu je i dluhové financování Státního fondu dopravní infrastruktury, který hradí dopravní stavby. K plnému pokrytí výdajů letos fond potřebuje asi 30,7 miliardy korun, které by měl získat úvěrem od Evropské investiční banky. Vláda bude jednat i o návrhu na posílení kapitálu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) za účelem pojištění vývozních úvěrových rizik na Ukrajinu.

Projednávání zákazu kratomu před dvěma týdny kabinet odložil. Proti se staví protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jenž připravuje legislativu, která by prodej dotčených tzv. psychomodulačních látek jen regulovala. Vláda má na programu i akční plán boje proti korupci na letošní a příští rok nebo zprávy o situaci ve vnitřní bezpečnosti a o situaci v migraci v minulém roce.

pindal ( 12. července 2023 21:24 )

Myslím,že ano.Není závislá na netáhleh,sama ekonomika je nepotřebuje,ale výše platů politiků zasela nespokojenost pracujících lidí se svým platem a to se odráží ve všem.Naši politici jsou spíš ubožáci,než vůdcové.Takový kohout,to je vůdce,když něco najde okamžitě svolává slepice,to jsem vám našel a to je jasný,že mu slepice rádi podrží. Je to šéf,nechce žít nad poměry na úkor ostatních.

pindal ( 12. července 2023 20:57 )

Toto se asi může stát jen ze dvou důvodů.Buď jsou lidé tak blbý,tak zpracovaní,že už se nedovedou vůbec bránit,a nebo jsou na takové úrovni,že se baví tím,jak se idioti derou,na úkor ostatních, o peníze. Ale nic proti všem úředníkům,většina jsou dělníci,kteří makají, jako šrouby a na výši svých platů nemají žádný vliv­.Zaměs­tnava­tel,st­át,jim musí sem tam přihodit,aby řádně plnili jeho úkoly a neklesali na mysli.Zaplatí to lidé.

pindal ( 12. července 2023 20:33 )

Tato vláda ví jak ušetřit na ostatních,na sobě ne,to je už dnes jasné,ale blbé je,že ona vůbec neví jak se vydělávají peníze. Budou neustále přepočítávat zbytek až už nebude co přepočítávat.Za této vlády nevidím dobré vyhlídky a myslím,že málo kdo je vidí.

Anifa ( 12. července 2023 10:21 )

Lidi jim jsou ukradení. Ale oni ve své nabubřelosti a sebevědomím snad vůbec neví co si o nich lidé myslí . Co je to za vládu, která vymyslí nesmyslné balíčky ,vysává střední třídu, zaměstnance, rodiny s dětmi a důchodce kvůli pár "drobným" a utíkají jí miliardy z šedé ekonomiky, daňových podvodů a úniků? Vyvovává nenávist mezi lidmi , učí děti ,že nejlépe se má ten kdo podvádí a důchodci že jim ničí budoucnost. Ale zvolili jste si je, máme demokracii

ivan604 ( 12. července 2023 08:51 )

Současní politici si žádné odměny nezaslouží! Za své výkony jsou mnohonásobně přepláceni! Dejte jim průměrný plat ČR a hned všichni uvidíme, jak rychle poroste ekonomika naší tepubliky od které se průměrné mzdy odvozují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa