Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úsporný balíček ve Sněmovně: Opozice griluje vládu. „Útok na lidi,“ hřímal Babiš

Aktualizováno -
11. července 2023
14:50
Autor: vja, ČTK - 
11. července 2023
05:00

Sněmovna od úterního dopoledne probírá vládní konsolidační balíček, jenž by měl pomoci výrazně „zkrouhnout“ deficit státního rozpočtu. Očekává se, že jednání o kontroverzních opatřeních budou provázet zdlouhavé obstrukce ze strany opozice, ke schválení programu se poslanci dostali až po třech a půl hodinách. „Peklo“ koalici dopředu sliboval například Karel Havlíček (ANO). Deky a spacáky nakonec poslanci v úterý večer vytahovat nemuseli, znovu se do sálu vrátí až ve středu v devět hodin ráno.

K návrhu programu vystoupilo všech šest představitelů opozičních ANO a SPD, kterým to umožnilo jejich přednostní právo. Následně začali poslanci projednávat vládní penzijní novelu.

Posledním opozičním řečníkem k programu schůze svolané z koaličního podnětu byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Hned v úvodu prohlásil, že nechce obstruovat, protože nechce sedět ve Sněmovně i po 19:00. Sněmovna přitom už na návrh vládního tábora rozhodla, že bude moci jednat i přes noc na středu. Pak už se Babiš pustil do kritiky kabinetu, který mimo jiné vyzval k tomu, aby v září přišel se závazným programovým prohlášením a znovu požádal dolní komoru o důvěru.

Konsolidační balíček označil předseda ANO za zbytečný nesmysl, který nic nepřinese a jen zvýší daně. „To, co je předloženo, je jenom útok na lidi,“ prohlásil. S ohledem na to, že vládní činitelé označují soubor opatření ke konsolidaci veřejných financí za ozdravný, Babiš podotkl, že nejvíce ozdravné by bylo, kdyby vláda odešla. Není podle něho schopná řídit zemi a „udělat lidem lepší život“.

Běžná debata začala po zhruba třech hodinách od zahájení projednávání novely. Předtím vystupovali řečníci s přednostním právem a poslanci se také přeli prostřednictvím krátkých poznámek. Spory se týkaly například toho, které vlády v minulosti slibovaly, ale nepředložily důchodovou reformu, stálosti názorů politiků či vyrovnanosti, nebo schodku důchodového systému. 

Jurečka: Děti dnešních důchodců bez změn na důstojné penze nedosáhnou

Navrhované změny v penzích jsou nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému, řekl dnes ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) při druhém čtení vládní novely. Opozice naopak mluví o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání. Předloha předpokládá zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Nahrazuje také nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

Je potřeba udělat změny proto, aby i děti a vnoučata nynějších důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokáží zajistit jejich dobrou životní úroveň,“ řekl Jurečka. Zopakoval, že celkovou důchodovou reformu by měla Sněmovna projednávat až v prvním pololetí příštího roku.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová ale míní, že jediným účelem nynější předlohy je „připravit současné i budoucí důchodce o peníze“. „Důchodci, zejména ti starší a nemocní, jsou odkázáni na stát a naší úlohou je postarat se o ně,“ zdůraznila Schillerová.

Navrhované zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů je ve Sněmovně před schvalováním. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD podali k vládní novele v dnešním druhém čtení na dvě desítky úprav. Jedna z nich se týká i již dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Zákonodárci budou nejdříve příští týden hlasovat v závěrečném kole i o zamítnutí předlohy, která také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

Úterní debata k důchodům trvala nakonec více než osm hodin. Projednáním penzijní novely jednací den Sněmovny na základě dohody klubů skončil. Vládním konsolidačním balíčkem, který je v úvodním kole rovněž na programu nynější mimořádné schůze svolané z koaličního podnětu, se začnou poslanci zabývat ve středu odpoledne.

Naprostá většina vládních změn v penzích by měla být účinná podle představ kabinetu od letošního září kromě jednoho ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, který má vejít v účinnost o rok později. Jde o prodloužení minimální doby práce a hrazení odvodů z 35 na 40 let. Poslankyně ANO Jana Pastuchová neprosadila ve Sněmovně návrh, aby poslanci přerušili projednávání novely do plánované řádné schůze, která začne v první polovině září.

Úsporný balíček, který během května kabinet zveřejnil, sestává z celkem 58 opatření, jejichž zavedením by stát jen v příštím roce měl ušetřit až 94 miliard korun. Společně s rokem 2025 by úspory měly činit celkem 147,5 miliard korun.

Konsolidační balíček se velmi rychle octl pod ostrou kritikou opozičních politiků. Vyčítají mu především nedostatečné škrty na výdajové straně. Sporným bodem je hlavně šetření na národních dotačních titulech. Opoziční poslanci se obávají, že by jejich vlivem mohlo například dojít k zanedbání dopravní infrastruktury či vzdělávacích institucí.

Kompletně však s balíčkem nesouhlasí ani někteří ekonomičtí experti a příznivci vlády Petra Fialy (ODS). Problematické části má i podle přední ekonomky a bývalé prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. „Je to výsledek kompromisu. Beru ho jako malý krůček k systémovým reformám, které musíme udělat, abychom udrželi krok se zeměmi kolem nás. Balíček ale obsahuje zjevné chyby, které by měly být odstraněny - 21% DPH u balené vody a rozdílná sazba DPH u novin a časopisů,“ napsala v příspěvku na sociálních médiích.

Vzhledem k rozepřím, které ozdravný balíček mezi poslanci vyvolal, lze očekávat, že se mimořádná schůze protáhne do nočních hodin. Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO bude cílem pro poslance opoziční strany promluvit v co největším počtu. „Naším cílem je promluvit v co největším počtu, abychom občanům řekli, že to není ozdravný balíček. To je balíček, který napříč společností bere zhruba 73 miliard,“ nechala se slyšet v pořadu Blesku Epicentrum.

Jednání i přes noc

Sněmovna bude moci jednat o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu nebo o vládním konsolidačním balíčku i přes noc na středu. Rozhodla o tom v úterý ještě před hlasováním o návrhu programu mimořádné schůze svolané z podnětu koalice na návrh vládního tábora.

Jakob: Ve Sněmovně budeme, dokud balíček neprojednáme

Úterý a pravděpodobně i zbytek týdne ve Sněmovně bude podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba velmi náročný. „Jsme samozřejmě připraveni jednat do večera i přes noc. Je potřeba zítra projednat první bod té mimořádné schůze, to je druhé čtení důchodové reformy nebo části důchodové reformy a uvidíme, jak bude potom probíhat jednání o konsolidačním balíčku. Předpokládám, že opozice bude obstruovat, bude kritizovat, ale vlastní návrh řešení bohužel nenabídne. My jsme připraveni jednat tak dlouho, dokud ten balíček neprojednáme,“ sdělil Blesku.

Jakob se svými kolegy jsou prý na eventualitu přenocování v práci již notně uvyklí. Vše potřebné prý pro jistotu již mají přímo ve Sněmovně. „Myslím, že už jsme po předchozích zkušenostech všichni vybaveni. Ty naše noční výbavy vytáhneme ze skříně a uvidíme,“ prozradil.

Konsolidační balíček je dle šéfa poslanců TOP 09 kompromisem, ale zároveň velmi vyváženým. Že by se v něm vyskytovaly chyby, by prý neřekl. „Určitě jsme schopni se o některých věcech v rámci druhého čtení a po prázdninách bavit. Určitě případné pozměňovací návrhy budeme v rámci koalice projednávat,“ předpokládá.

Premiér Fiala bude ve čtvrtek 13. 7. od 11:30 hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Ptejte se ho i vy na to, co vás zajímá! Svůj dotaz snadno můžete položit prostřednictvím formuláře níže.

Online chat

Havránek: Na první čtení balíčku v úterý nedojde

Podle poslance Jiřího Havránka během úterý nejspíš na projednávání konsolidačního balíčku ještě nedojde. „My bychom měli začínat důchodovou reformou, samozřejmě nejdřív tam bude schvalování programu schůze, kde předpokládám, že opozičníci s přednostním právem budou vystupovat. Otázka je, kolik hodin, takže uvidíme, jak to bude zítra, ale na ten v uvozovkách pomyslný vrchol schůze, na první čtení konsolidačního balíčku, si myslím, že zítra ještě nedojde,“ myslí si.

Podle svých slov je tento týden Havránek připraven téměř na cokoliv, zásoby na dlouhé schůze si totiž udělal s dostatečným předstihem. „Já už mám košile připravené, dneska jsem nakoupil nějaké energetické nápoje, můj oblíbený Sprite, oblečení si vezmu na celý týden. Tím, že jsem zpravodaj daňového balíčku, tak věřím, že co se týče spánku, tak to mi může být téměř jedno, protože budu s panem ministrem sedět na sále, ale to k tomu prostě patří. Uvidíme,“ uvedl pro Blesk.

Pokud se neobjeví zádrhele v podobě zdlouhavých obstrukcí opozice, mohla by Sněmovna „mít hotovo“ již na konci týdne, předpokládá poslanec. „Opozice slibuje konstruktivní dialog. Pokud to tak bude, já budu rád. V takovou chvíli si myslím, že to jsme schopni se vším všudy, i s tou středeční druhou schůzí, která nás tam čeká, v pořádku do konce týdne stihnout,“ doufá.

Danuše Nerudová má podle Havránka naprostou pravdu v tom, že balíček je kompromisem, který pro mnohé není dokonalý. „Byl bych daleko radši, kdyby se více spořilo na té výdajové straně rozpočtu a nesahalo se absolutně na zvyšování daní. Ale nežijeme, nežijeme v ideálním světě. O tom, zda to jsou chyby nebo nejsou, nebo to jsou promyšlené kroky vlády, to je těžké komentovat,“ nechal se slyšet.

Havlíček: Totální Kocourkov

Zda se schůze protáhne do pozdních nočních hodin nelze ještě podle exministra a prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka říct s jistotou. „Záleží do značné míry na pětikoalici. To asi určuje, jestli se bude končit o půlnoci, nebo jestli bude končit devět, anebo jestli se pojede do rána. Máme v každém případě větší množství vystoupení, protože se jedná o naprosto zásadní změny. Jsou to balíčky, které podle našeho názoru jsou docela převratného charakteru. Zvyšují se tady kobercovým způsobem daně, což ještě na podzim tato vláda tvrdila ústy svých představitelů, že nic takového nepřipadá v úvahu,“ sdělil Blesku.

Poslanci hnutí ANO prý budou chtít slyšet každý detail plánovaných opatření a jejich předpokládaných daňových efektů. V mnoha bodech totiž návrh konsolidačního balíčku údajně působí nejasně. „Úspory, které představují, jsou podle našeho názoru totálně na vodě a nemají je vůbec ani připravené. To znamená, oni tady hovoří o dotačních úsporách, ačkoliv dotace pro podniky jdou z evropských fondů a najednou z toho vyplývá to, že budou šetřit na silnicích, na dálnicích, na školství atd. A současně říkají svým ministrům, ať si berou úvěry, takže to je totální Kocourkov,“ hněval se Havlíček.

Není prý bezpodmínečně nutné, aby ve Sněmovně poslanci nocovali. Pokud přes noc většina nebude chtít jednat, dá se jim podle Havlíčka vyjít vstříc. „My se vždycky prostřídáme, samozřejmě to není o spacácích. Nemusí se tam být přes noc, když prostě budou chtít pokračovat ráno, tak se bude pokračovat ráno. Myslím, že to nemusí být bezpodmínečně o emocích toho charakteru, že se tam musí trávit hodiny do rána. Tak se bude ráno pokračovat, další den znovu a další znovu. Takhle tam můžeme sedět třeba do konce července,“ nechal se slyšet.

Video  Epicentrum - Alena Schillerová  - David Polák
Video se připravuje ...

milan59 ( 12. července 2023 10:52 )

Hmm a jsou i lidé,na které média nekydají denně špínu a to jen proto že za ty .... dostávají many many many.

milan59 ( 12. července 2023 07:42 )

milan59 ( 12. července 2023 07:42 )

Wau ještě že jste ty miliardy dokázal přesně na korunu SPOČÍTAT
Tak mu poraďte,aby za ty miliardy PLÁCHNUL z ČR vlastním leteckým speciálem a nenechal na sebe denně KYDAT KRITIKU od politiků/médií a vám podobných lidí.

delphina ( 12. července 2023 01:24 )

Blekota,Pekota Mekota

lucie13 ( 11. července 2023 23:34 )

Je mi z toho spíš hodně smutno, co dokázali někteří z nás zvolit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa