Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Středula pro Blesk o Fialově balíčku: Nic není z naší strany zapovězeno! Komunikace vlády je otřesná

Autor: vja, swp - 
21. května 2023
05:00

Podle šéfa odborářů Josefa Středuly bylo vyhlášení stávkové pohotovosti v reakci na návrh vládního konsolidačního balíčku krokem správným směrem. Blesk Zprávám sdělil, že komunikace s vládními představiteli ohledně narovnání veřejných financí a dopadů na zaměstnance poslední dobou dost pokulhává. Balíček jako celek považuje za velmi nepromyšlený. Lze v budoucnu ze strany odborů očekávat masivní protestní akce?

Tým okolo Středuly dokonce vypočítal, o kolik korun by v případě zavedení konsolidačního balíčku mohly české rodiny přijít. V případě modelové rodiny s jedním dítětem předškolního věku, v níž oba rodiče pobírají 42 000 Kč hrubého platu měsíčně, by se výsledná částka mohla pohybovat údajně mezi 152 800 Kč až 178 200 Kč, a to podle toho, zda jsou dospělí členové rodiny zaměstnaní ve státní či soukromé sféře. Zmíněný výpočet se záhy stal terčem kritiky ze strany ministerstva financí, podle nějž jde o „čistou demagogii“.

„Vykonstruovali jsme to podle toho, že jsme nevybírali krajní možnosti, ale vybírali jsme mírně nad průměrem,“ uvedl k výpočtu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Ten, který si to nespočítal, tak to může považovat za demagogii. My jsme si to spočítali - a tady máte smutný výsledek. Vláda by tak měla podle přijaté legislativy vypracovat tzv. family impact assessment, to znamená dopady na rodinu, ale to neudělali, takže zveřejnili balíček, který bude mít za následek nejen růst inflace, ale také poměrně vysoké ztráty podle toho, jak je to navrženo,“ pustil se do vlády odborářský předák.

Zmíněný výpočet však podle Středuly není ještě finální, jelikož řada škrtů, které vláda plánuje, ještě není zcela potvrzená. „Ještě ne všechny věci lze spočítat, protože jsou tam některé teoreticky cenotvorné věci, jako je třeba zrušení některých dotací, které nezná, případně o nich nehovoří ani vláda. Ve finále jejich zrušení může taky znamenat zvednutí cen. Tento účet nemusí být dokonce ani konečný, co se týká třeba inflace a hrozby inflačního růstu,“ vysvětlil.

Komunikace vlády je naprosto otřesná, stěžuje si Středula

Odbory po oznámení konsolidačního balíčku poměrně rychle přistoupily k vyhlášení stávkové pohotovosti. Z řad veřejnosti se však ozývají i hlasy volající po ještě radikálnějším kroku - vyhlášení generální stávky. „Mí kolegové, kteří o tom mají právo rozhodovat, tak se rozhodli pro tuto formu. Já myslím, že je to správné,“ okomentoval kontroverzní krok Středula. Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělním jednání tripartity dokonce označil vyhlášení stávkové pohotovosti za „nezodpovědný krok, který nenapomáhá společenskému dialogu“. „Já považuju balíček za nepromyšlený. Jestli mám hledat nějaká slova, co to znamená nebo neznamená, to si myslím, že není v této chvíli nutné, ale každopádně je otázka a úroveň komunikace vlády naprosto otřesná,“ sdělil Blesk Zprávám k vyjádření premiéra Středula.

Přestože Fiala i ministři často mluví o potřebě vzájemného dialogu, komunikace s vládou podle šéfa odborů v současnosti poněkud pokulhává. „Náš cíl je, abychom nalezli způsob, jak balíček řešit, protože to bylo tak, že vláda s nikým nedebatovala. Naše reakce, vyhlášení stávkové pohotovosti, je zejména proto, že nejenom zveřejnili balíček, to je jedna část, ale druhá, že v neděli rovnou řekl premiér, že se o tom nehodlá vlastně s nikým bavit ani nic měnit. A to nemá nic společného s nějakým seriózním přístupem,“ stěžoval si.

Snaha o řádnou debatu však byla podle Středuly vyvíjena již po delší dobu. „Oba sociální partneři, jak zaměstnavatelé, tak odbory, žádali už několik měsíců, aby do té debaty byli zapojeni, protože se postupně díky novinářům začaly dostávat ven různé typy informací o tom, jak probíhají některá jednání a čeho se týkají. Dokonce jsme to měli na programu jedné tripartity, kam nám nakonec pan ministr Stanjura poslal pouze návrhy NERVU, ale ani nepřišel na to jednání, takže jsme ten bod zrušili,“ popsal složitou situaci.

Skutečnost, že tripartita zasedla již v pondělí, prý sama o sobě o vstřícnosti vlády nikterak nesvědčí. „V pátek jsem poté, co zveřejnili ve čtvrtek balíček, volal na sekretariát tripartity a žádal jsem, aby nám poslali formální materiály a zařadilo se to na program jednání. Takže ten příběh je úplně jiný než ten, který se tady někdo snaží vytvářet,“ upřesnil Středula.

Odnesou to ti nejchudší?

S jistotou je prý možné říct, že ozdravný balíček nejvíce odnesou nízkopříjmové skupiny. Nakolik budou zasaženy další části společnosti, prý zatím není zcela jisté, jelikož jeho podoba opatření není finální. „Bude záležet, jak ten balíček ve finále bude přesně vypadat, ale už jenom ta věc, která se týká třeba nemocenské, tak ta se týká všech. A samozřejmě tím pádem největší dopad bude mít na ty, kteří mají ty příjmy nejnižší,“ je přesvědčen šéf ČMKOS.

Celkově prý působí vyjadřování státních činitelů k balíčku podivně, přičemž Středula na jednání tripartity musel při diskuzi o nemocenské opravovat ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). „Na tripartitě se ještě pokoušeli vysvětlit, že to, že byla zrušena svého času nemocenská, že byl nějaký sociální důvod, protože byla zavedena karenční doba. Tak jsem vysvětlil i panu ministru financí, že to je prostě nepravda. Nic takového se neodehrálo, protože zrušení nemocenské doby a zavedení karenční doby bylo z titulu rozhodnutí Ústavního soudu, protože nemohla vedle sebe být karenční doba a platba pojistného,“ prozradil Blesku.

„Takovýchto velmi podstatných detailů je na tom balíčku opravdu celá řada. A jak to bude dál komunikováno, netuším, protože v této chvíli na tripartitě bylo řečeno, že bude dostatek času na připomínkové řízení. A včera se šířila informace, že se má údajně zkracovat. Nevím. Je tady vůbec nějaká vůle o tom debatovat, nebo není?“ vyjádřil obavy.

Hrozí protestní akce

Sami odboráři přišli s vlastním plánem na úspory ve státním rozpočtu, řada prezentovaných opatření jim totiž přijde zcela zbytečná. „My jsme řekli rovnou návrh vrátit změny režimu před 1. lednem 2023. Vidíme tam částku kolem 55 miliard korun, v tom případě se řada těch opatření nemusí konat, protože tato na straně příjmů státního rozpočtu prostě jenom zvyšují deficit. Podobně je tomu třeba u DPH, kde je výsledný efekt záporný, to znamená ještě zvyšující se deficit. Nechápeme, proč se dělají manipulace v DPH, které přivodí takovou situaci, že se nezlevní, ale primárně zdraží tam, kde se budou položky přesouvat do vyšší sazby,“ sdělil Blesk Zprávám Středula.

Pokud vláda nezmění styl komunikace, je prý možné, že odbory přistoupí i k organizaci demonstrací a protestních happeningů. „Nic není z naší strany zapovězeno, vůbec nic,“ varoval závěrem předseda ČMKOS.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 21. května 2023 18:44 )

Uživatel_5643547 Napiš to ještě jednou, ale tentokrát pomalu.

JaNat ( 21. května 2023 11:26 )

Kdepak, tahle vláda udělala jen za tyhle 4 měsíce víc dluhů než Babuš za 10 let. Ptáme se tedy oprávněně této vlády.

Jirik-ta ( 21. května 2023 11:18 )

pravice s levicovou idejí rozdávat a pomáhat - přerozdělovat. Komunisti by se mohli učit.

Jirik-ta ( 21. května 2023 11:16 )

jajas ( 21. května 2023 09:55 )

Mi se vždycky líbí, když po levocové vládě nastupuje pravicová, jak si stěžuje na to, jak to minulá vláda podělala a jak to oni, pravicová vláda napraví! A když to nejsou schopni napravit, tak tvrdí, že to není tak jednoduché, protože situace je (vždy) kritic­ká..­...kd­ykoliv­....­....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa