Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Děkuji vám, Česká republiko.“ Zelenskyj ukázal zákulisí návštěvy Prahy

Video se připravuje ...
Autor: trm, ČTK, lig - 
10. července 2023
09:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích video z návštěvy Prahy. Jsou v něm i dosud nepublikované záběry z Pražského hradu, kde se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. Zelenskyj si z Prahy odvezl slib další pomoci, Česko Ukrajině pošle kromě munice například i bojové vrtulníky, oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

„Děkuji vám, Česká republiko.“ Zelenskyj připojil k více než dvouminutovému videu stručný vzkaz.

Prezident země, která už bezmála rok a půl čelí bezprecedentní agresi ze strany Ruska, strávil v Česku asi šestnáct hodin. Po čtvrtečním podvečerním příletu se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. V pátek pak jednal s premiérem Fialou a vedením Sněmovny a Senátu. Odvezl si mimo jiné symbolický klíč od horní parlamentní komory, který značí, že tam má vždy otevřené dveře. Od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové dostal srdce, které malovaly české děti, a také tričko s nápisem „Rusko je teroristický stát“.

„Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ řekl po jednání na Hradě. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Podle prezidenta Petra Pavla je to, jak se Ukrajina brání už skoro rok a půl Rusku, obdivuhodné. „Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile. Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ poznamenal Pavel.

Česko patří k zemím, které Ukrajinu už od začátku války intenzivně podporují. Podle premiéra Petra Fialy ČR daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a daruje zemi simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině. „Válka trvá asi 500 dní, my dosud poslali 676 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony kusů střední a velkorážní munice. Tedy každý den od prvního dne války z ČR odjíždí zhruba 10 000 kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet či houfnice,“ řekl Fiala po pátečním jednání.

Česká armáda také poskytla ukrajinskému prezidentovi svůj letecký speciál, kterým čtyřdenní cestu po Evropě abslovoval. Náštěvu zakončil v Turecku, odkud se s ním domů vrátili velitelé pluku Azov, kteří do poslední chvíle bránili ocelárny v Mariupolu.

Video  Tiskovka Petr Fiala, Volodymyr Zelenskyj 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa