Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman chce Babiše v politice, bude apelovat na ANO. Zmínil i příští vládu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. dubna 2023
15:29
Autor: ČTK - 
27. dubna 2023
07:20

Bývalý prezident Miloš Zeman bude apelovat na vedení hnutí ANO, aby jeho předseda Andrej Babiš zůstal v politice. Skutečných osobností je podle Zemana v politice málo. Babišovi během středeční schůzky vytkl chyby, kterých se dopustil v prezidentské kampani. Zeman to řekl v rozhovoru ČTK. Zároveň je přesvědčen, že hnutí ANO zřejmě vyhraje sněmovní volby. Není ale přesvědčen o tom, že jeho předseda Andrej Babiš bude sestavovat vládu, protože pro to potřebuje buď koaličního partnera, nebo opozici, která ho bude tolerovat.

Babiše bývalý prezident ve středu přijal ve své nové kanceláři v pražských Dejvicích. „Byl to přátelský rozhovor, bavili jsme se o prezidentské kampani, ale i o vyhlídkách hnutí ANO na úspěch v parlamentních volbách,“ řekl Zeman.

V rámci „přátelské kritiky“ bývalému premiérovi vytkl tři chyby z prezidentské kampaně. Babiš podle něj ve své kampani poněkud opomněl ekonomickou krizi, která se projevuje poklesem životní úrovně lidí. Za druhou chybu pokládá volební billboard s textem, že Babiš není voják, ale diplomat. Poslední chyba podle exprezidenta spočívá v tom, že Babiš označil volby za referendum o své osobě. „To by byl výčet tří chyb, ale na druhé straně uznávám, že Andrej Babiš si vedl velmi dobře v televizních diskusích,“ doplnil.

Babišovi se na středeční schůzce pokoušel vymluvit také jeho úmysl stáhnout se v politice do pozadí. „A protože v programu mám na příští týdny setkání i s (místopředsedy hnutí ANO) Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou, budu i na ně apelovat, aby Andrej Babiš v politice zůstal. Skutečných osobností je totiž v české politice poměrně málo, i když je tam hodně lidí, kteří se za osobnosti pokládají,“ doplnil Zeman.

Video  Babiš to slízl od Zemana: Bývalý prezident kritizoval u sebe v kanceláři šéfa ANO za prezidentskou volební kampaň  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zeman: Volby vyhraje ANO

„Já jsem samozřejmě skeptický vůči předvolebním průzkumům, nicméně pokud se většina agentur shoduje na tom, že v těchto průzkumech hnutí ANO vede, tak není důvod o tom příliš pochybovat,“ řekl exprezident k šancím ANO na úspěch ve sněmovních volbách. O tom, že by po nich vládu sestavoval Babiš, ale Zeman přesvědčen není. „Protože k tomu, aby sestavil vládu, potřebuje buď koaličního partnera, anebo takovou opozici, která bude jeho vládu tolerovat,“ řekl.

Na dotaz, zda mají šanci sestavit společnou vládu současné opoziční strany ANO a SPD, Zeman odpověděl, že to závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je, jestli se poučí z chyb, které se staly v prezidentské volební kampani. V ní SPD odmítlo přímo podpořit Babiše.

Zeman poznamenal, že se ANO a SPD výrazně liší v názorech na vztah k Evropské unii, ale na druhé straně se výrazně shodují v názorech na většinu otázek domácí politiky. Připomněl výrok Charlese Darwina, že se největší agrese dopouští nejbližší příbuzné druhy. „Což alespoň v té domácí politice, alespoň podle mého názoru, ANO a SPD jsou,“ řekl.

Kritika Stanjury

Přímo v politice už Zeman po skončení prezidentského mandátu neplánuje být aktivní. Nechce ani například svým jménem zaštítit některé z politických hnutí nebo stran. Podotkl, že je volič hnutí ANO. Stačí podle něj, když ho bude volit. Nevidí důvod, proč by ho, či jinou stranu, zaštiťoval.

Se zástupci vlády Petra Fialy (ODS) by se potkal, pokud by některý z ministrů o schůzku požádal. Minulý týden v rozhovoru v Mladé frontě Dnes kritizoval ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) za některé jeho kroky. Vytknul mu například to, že státní rozpočet nepočítá s náklady na valorizaci důchodů a přemrštěné odhady výnosu daně z mimořádných zisků. „Nová chyba pana ministra Stanjury spočívá v tom, že do příjmu státního rozpočtu zahrnul položku z výnosu emisních povolenek v rozsahu 50 miliard, aniž by si všiml, že tato položka nemůže být příjmem státního rozpočtu, protože je účelově vázána pouze na dekarbonizační operace,“ řekl ČTK.

K informaci České televize, podle které ministerstvo financí navrhlo omezení některých daňových výjimek, Zeman řekl, že je dlouhodobým odpůrcem těchto výjimek. Vyjádřil ale pochybnosti nad plánem zrušit takzvané školkovné.

Cena za novou kancelář

Prostory pro kancelář si prostřednictvím společnosti XPlace pronajal od pražského arcibiskupství spolek Přátelé Miloše Zemana. Zástupci arcibiskupství dnes novinářům řekli, že dům je v interiéru bezbariérový a má výtah, jen vstup do domu je po pěti schodech. Již dříve arcibiskupství uvedlo, že spolek platí standardní komerční nájem. Dnes na dotaz novinářů zástupci arcibiskupství řekli, že v domě v Jaselské ulici činí nájem dle velikosti bytu 27 000 až 55 000 korun; nejvyšší cena je však za byty zařízené včetně bytů mezonetových. Byty jsou všechny pronajaté, proto ceny na webu již nejsou uvedeny.

„Nabídli jsme několik možností, vybrali si tuto. A vybrali si to tak, že tam budou mít jednou za týden setkání se svými hosty, platí nám tržní nájem. Asi se to nějakou dobu vyzkouší a pak si řeknou sami. Nás to potěšilo, udělalo nám to reklamu,“ řekl dnes generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.

Jak je na tom Zeman zdravotně?

Konec Zemanova prezidentství ovlivnila nemoc, kvůli které měl na zámku v Lánech zajištěnu péči zdravotních sester. Budou o něj pečovat i v novém lánském domě. Zeman poznamenal, že zdravotní péči v určitém rozsahu hradí pojišťovna. „A já se přizpůsobím jejím možnostem,“ řekl.

Na dotaz ohledně zdravotního stavu odvětil, že se stárnutím přichází běžné neduhy. „Jedna možnost je státi se hypochondrem a na tyto neduhy si neustále stěžovat, přičemž zajímavé téma k rozhovoru je to jenom pro toho hypochondra. Druhá možnost je ty neduhy ignorovat, tělo se po čase urazí, že si ho nikdo nevšímá, a bolesti přestanou,“ podotkl.

Zeman otevřel kancelář minulý týden. Plánuje v ní jednou týdně poskytovat rozhovory médiím nebo se setkávat s lidmi, kteří požádají o schůzku. Řekl, že se rád setká s každým, kdo o to požádá, z vlastní iniciativy ale nikoho zvát nechce. Záleží tak podle něj na představitelích dalších politických stran než pouze hnutí ANO, zda se schůzky uskuteční s nimi. Stejná pravidla by podle něj platila i v případě jeho nástupce v prezidentském úřadu Petra Pavla. „Platí u něho přesně stejná pravidla jako u kohokoli jiného,“ poznamenal.

Pokud bude mít někdo zájem se s bývalým prezidentem setkat, kontaktovat podle něj může spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu kancelář platí. Jeho tým také v dohledné době vytvoří e-mail, na kterém bude možné o schůzku požádat.

Video  Prezident Miloš Zeman začal využívat svou novou kancelář  - Blesk - Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

JaNat ( 29. dubna 2023 17:42 )

Chudáčku obohý, nepřipisuj své problémy jiným. Ty nemáš ani tu Blážu. Která by to s tebou, uslintaným propavlovým fanatikem, vydržela.

JaNat ( 29. dubna 2023 17:41 )

Pod Pavlem není diskuze, jde o Ukrajinu a ta je tabu. Stačí, geroji?

JaNat ( 29. dubna 2023 17:39 )

Ne, Pavla a Pavlovou.

JaNat ( 29. dubna 2023 17:38 )

No ty jsi fér, ty jsi hrdina, ty jsi MUŽ, WOW. Že mě bez jakéhokoliv důvodu obvińují ti nevadí, to přejdeš. Že ryjí a provokují, neva, kéž by konečně JaNat vylětěla. Ne, máš smolec blbec mě ze židle fakt nezvedne. A proč nebonzuji jsem tu již psala. Nic to nevyřeší, protože dotyčný si udělá v mžiku nový nick. Kapišto?

roxin ( 29. dubna 2023 12:02 )

A je nutné dodržovat o kom článek je? Že by byl o Leninovi a Stalinovi, nebo ti nevyhovuje co píšu o fialových a jejich kandidátovi soudruhovi pávkovi který byl zrovna tak v KSČ jako ti dva o kterých článek je? A jak je pávek oblíben asi proto že není miliardář. Pozornost NIKDY nejde odvádět od Zemana a Babiše to jistě víš sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa