Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schillerová k ozdravnému balíčku: Vláda nemá sociální cítění! Kde by exministryně šetřila?

Autor: vja - 
25. května 2023
05:00

Z opozičního hnutí ANO se od oznámení vládního konsolidačního balíčku ozývá bez ustání jeho kritika. Blesk proto oslovil předsedkyni jeho poslaneckého klubu Alenu Schillerovou, aby objasnila, co se podle ní vládě při sestavování balíčku nepovedlo a kde by se dala hledat schůdnější řešení stavu státního rozpočtu. Šetřit by chtěla Schillerová například na rušení určitých agend, či dokonce celých ministerstev. Stát by se pak dle jejích slov měl zaměřit spíše na efektivitu výběru daní než jejich zvyšování.

Vláda opakovaně proklamuje, že „zeštíhluje“ stát, dlouhodobě prý plánuje snížit počet státních úředníků. Daří se jí tento plán? Kde by podle vás bylo na místě propouštět?

Není žádnou novinkou, že tato vláda něco jiného proklamuje a něco jiného ve skutečnosti dělá. Počty úředníků rostou, a to hlavně na ministerstvech samotných. Objem platů zaměstnanců veřejného sektoru, u něhož ministr financí garantoval, že neporoste, jen v minulém roce vzrostl o 6,4 miliardy korun. My bychom personální náklady ušetřili zejména redukcí agend, digitalizací a také bychom pokračovali ve změnách struktury státní správy. Dnes máme 1 představeného na 5 referentů. Takový luxus si státní správa dovolit nemůže, důraz by po vzoru byznysu měl být kladen na projektové řízení vázané na výkonnostní odměny.

Přijde vám užitečné mít 3 ministry bez portfeje a byla byste případně pro zrušení těchto pozic? A na jakých agendách ministerstev by se konkrétně ještě dalo ušetřit?

Tato vláda zřídila 3 zcela zbytečná ministerstva a to jenom proto, aby těmito trafikami s jejich početnými aparáty udržela pohromadě svůj pěti-koaliční projekt. Tito ministři mají uměle vytvořenou agendu a v Poslanecké sněmovně se už ani nevejdou do lavic. Jsem přesvědčena, že ty lidi drtivá většina národa ani nikdy neviděla.

Co říkáte na plánovanou úpravu valorizačního mechanismu platů ústavních činitelů? Jde o krok správným směrem?

V situaci, kdy vláda zvyšuje daně každému v průměru o 6666 Kč ročně, může s platy ústavních činitelů udělat jedinou věc. Zmrazit je, případně snížit. To, že vláda přichází s valorizačním mechanismem, který zvyšuje platy o desetikoruny, svědčí o jediném. Vláda nepochopila ani to, že má jít o symbolické gesto. Jinak by si ty desetikoruny, které přeci jen nějaké zvýšení znamenají, odpustila. Tato vláda bohužel nemá sociální cítění, takže jí tyto normální věci samy od sebe nedojdou.

Ze strany vlády Petra Fialy (ODS) padl slib nezvyšování daní, nyní však přesto dílčí daně lidem zvýší. O čem to podle vás vypovídá? Poměr úspor má údajně být 30 % na příjmové a 70 % na straně výdajové. Jaký poměr by byl ideální z pohledu hnutí ANO?

Vláda předložila čistokrevný daňový balíček, který zvyšuje daně o 70 mld. Kč ročně. Co se týče úspor na výdajové straně, ty tvoří asi 20 mld. Kč. Jinými slovy, Zbyněk Stanjura za 500 dní našel úspory na provozu státu za méně než 1 % celkových výdajů státu. My bychom zvyšovali pouze daně z neřestí a škrtali vylobované daňové výjimky, zdanili globální digitální giganty, zaměřili se na dobrý výběr stávajících daní, boj s daňovými podvody a transferovými cenami nadnárodních společností. A hlavně na podporu hospodářského růstu. Ten by generoval desítky miliard daňových příjmů ročně.

Předseda vašeho hnutí Andrej Babiš nedávno uvedl, že v případě úspěchu v dalších volbách plánuje výši daní vrátit na úroveň před zavedením vládního balíčku. Nejde o veskrze populistický výrok?

Filozofie hnutí ANO je dobře vybírat ty stávající daně. Filozofie ODS je připravit se o daňové příjmy, podporovat šedou ekonomiku a logicky pak musí daně zvedat. Hnutí ANO nikdy daně nezvyšovalo, a přesto jsme hospodařili vyrovnaně. Víme, jak na to. Není to žádný populismus. Každý se může přesvědčit, že až do covidu jsme měli prakticky vyrovnané, nebo dokonce přebytkové rozpočty.

Pokud by se přistoupilo k znovuzavedení EET, nezpůsobil by proces opětovného „nastartování“ evidence další zmatky a prohloubení výdajů státní kasy?

Já osobně jsem pro celospolečenskou diskuzi, a to napříč politickým spektrem. Stále něco rušit a zavádět skutečně nemá valný smysl. Je to diskuze, kterou by měli jednou pro vždy rozseknout podnikatelé, nezpochybnitelná čísla na stole a nebránila bych se ani referendu.

Ještě v roce 2021 ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označoval zvýšení daně z nemovitosti za „nebezpečné“, nyní k němu však stejně má dojít. Proč podle vás došlo k takto radikální „otočce“? Jak by v tomto případě postupovalo hnutí ANO? Existují sociálně citlivější nástroje, jak v dané situaci získat prostředky do státního rozpočtu?

Zdvojnásobení daně z nemovitostí je naprosto špatně. Bude to mít v dlouhodobé perspektivě značné dopady nejen na majitele nemovitostí, až koeficienty půjdou nahoru, ale také na podnikatele, kteří si dovolí vlastnit větší pozemek, penzion, výrobní halu nebo kus parkoviště. Je mi líto rodin, které už dnes bojují s šílenými cenami bydlení a úroky z hypoték a ještě se jim příští rok zvýší daň za jejich vlastní byt klidně o 3 tisíce korun. A takových domácností bude přibývat, protože vláda má políčeno na zůstatky na účtech obcí, kterým nic jiného než zvyšovat koeficienty nezbyde. Nedává to žádnou logiku.

Už máte promyšleno, jaké pozměňovací návrhy ve Sněmovně předložíte? Podle vašeho stranického kolegy Karla Havlíčka bude prý při schvalování balíčku „takový kotel, že se v něm dotyčným ministrům roztaví vládní ponožky“. Co tímto výrokem naznačuje a jak podle vás bude projednávání ozdravného balíčku ve Sněmovně vypadat?

V tuto chvíli daňový balíček důkladně analyzujeme. Ten zásadní problém je v tom, že nepřináší žádné úspory, ale jen zvyšování daní. Takovýto šlendrián pozměňovacími návrhy jen tak nepřepracujete. Vláda to dobře ví a snaží se odvést pozornost k zástupným tématům typu capuccino, jestli je nápojem či potravinou. My na tu hru přistupovat nebudeme a budeme upozorňovat, že vláda nezapomněla obrat střední vrstvy, ale úplně zapomněla šetřit na sobě.

Video  Havlíček šije do vlády: Pornočasopisy s nižší DPH a megašvindl s dotacemi?! Stanjura je přepracovaný  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 25. května 2023 21:41 )

Kdyby šetřila celá tato podělaná vláda, nenavýšili by si platy o 13%!

lucie13 ( 25. května 2023 16:06 )

Nejvyšší dluh od roku 1993 a to 427 miliard, sekl právě loni Fiala. A jejich tempem nás jejich 4 roky budou stát více než posledních 20 let ODS a ČSSD (1993-2013 kumulované saldo státního dluhu 1680 miliard).
Fiala: 2022 plán 280 miliard a projeli 427
2023 plán 300 miliard a v březnu byli již na 166,8 miliardách
2024 a 2025 plánují ročně utratit více o 300 miliard
A kolik že to ukradli důchodcům? Tato vláda je banda ekonomických analfabetů.

roxin ( 25. května 2023 16:01 )

lucie ... ...

lucie13 ( 25. května 2023 15:39 )

To si tu něco pletete, podívejte se na vývoj státního dluhu!
Rekord 427 miliard sekla právě vláda Fialenka!
V roce 2022 plánovali 280 miliard meziroční nárůst a bylo z toho rekordních 427 miliard.
Na rok 2023 měli plán 300 miliard a v březnu byli již na 166 miliardách, což by tímto tempem bylo 664miliard.

Vláda Babiše před coronou státní dluh snižovala o desítky miliard a během corony jsme byly jedna z nejméně zadlužených zemí i když nás to stálo 784 miliard za celé období Babiše.
Teď po coroně a s novou vládou se zadlužujeme nejvíce z celé EU!
Předešlé vlády vytvořily dluh 1680 miliard za 20 let (1993-2013) neschopný slepenec nás za 4 roky zadluží více než za předchozích 20 let.
To je bohužel smutný fakt.
1/4 všech pracujících je placená ze státního rozpočtu, máme předražené energie a zboží a vládu ekonomických analfabetů, kteří nedokáží zajistit ani léky. Sobě přidali mezi 11.500-33.400 měsíčně a okradli nejslabší skupinu společnosti o zákonnou valorizaci. Ubožáci.

lucie13 ( 25. května 2023 15:28 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa