Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Středula naznačil změny v úsporném balíčku. Vláda ustoupí u práce na dohodu a benefitů?

Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
21:31

Zástupci vlády na dnešním jednání s odbory a zaměstnavateli nerozhodli, zda přijmou jejich návrhy změn balíčku k ozdravení financí. Rozhodnout by o tom měli lídři koaličních stran na svém středečním jednání. Novinářům to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj se připravují změny v úpravě evidence práce na dohodu. Odboráři a podnikatelé sepsali společný návrh s devíti změnami balíčku. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl, že cítí největší podporu ministrů u zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

Nebylo to o tom, že bychom si řekli, s kým souhlasíme, s kým ne. Abychom udělali nějakou změnu v balíčku, tak se na něm musí shodnout všech pět vládních stran tak, jak jsme se na tom shodli v původním textu,“ uvedl Stanjura. Dodal, že od odborářů a zaměstnavatelů dostal dnes všechny informace, které k rozhodování potřeboval. „Nevím, jak to dopadne, není to sportovní utkání,“ podotkl ministr.

Politici koaličních stran projednají celkové změny balíčku ve středu, posoudí i devět bodů odborářů a zaměstnavatelů. Poté podle Stanjury rozhodnou.

„Byli bychom rádi, aby to při devíti bodech neskončilo deset nula. Věřím, že to tak nedopadne. Osobně cítím největší možnost dohody kolem benefitů. Je to můj pocit,“ uvedl Středula. Vychází z vyjádření dalších členů vlády. Podle odboráře by se některé body mohly dostat do uceleného koaličního návrhu změn balíčku. „Je to sice z kategorie přání, možná představ, ale rád bych, aby se také naplnily,“ dodal Středula.

Odboráři a zaměstnavatelé společně navrhují zachování daňového zvýhodnění benefitů, mírnější navýšení úhrad při těžbě než ve vládním balíčku, úpravy pravidel u dohod o provedení práce (DPP), osvobození zemědělských pozemků od daně z nemovitosti, zrušení daňových návrhů u příspěvků na stravování, zachování daňového odpočtu u členských příspěvků odborům, nesnižování sociálního fondu vysokých škol, nesnižování fondu kulturních a sociálních potřeb a zachování osvobození energeticky náročných provozů od daní na plyn a elektřinu.

Odboráři a zaměstnavatelé dostali dnes na jednání podrobnější návrh úprav práce na dohodu. Změny prozkoumají a vládě poskytnou stanovisko. Podle Stanjury se nyní hledá požadované zjednodušení pravidel a administrativy.

„V tuhle chvíli definitivní výsledky neznáme. Probrali jsme jednotlivé body, uvidíme zítra (ve středu). Bylo naznačeno, že určitým kompromisům jsou nakloněni. Věříme, že některé kompromisy budou prosazeny,“ uvedl hlavní ekonom svazu dopravy Bohuslav Čížek.

Dnešního jednání se vedle Stanjury účastnili i ostatní lídři vládních stran. Chyběli jen zástupci TOP 09, mají jednání mimo Prahu.

Video  Ekonomka Horská o úsporném balíčku a „tloustnoucím Otesánkovi“. Budou škrty stačit?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 23. srpna 2023 07:44 )

Stále nabývam jistotu, že Stredula je slabý odborarsky boss, je to žluták.

jajas ( 23. srpna 2023 07:05 )

Vláda neustoupí...já bych to nechal tak...a uvidíme, jak se ty vládní "úsporné změny" promítnou do rozpočtu, uvidíme, jestli to za to vládě stálo, ždímat prachy z občanů a přitom se ty vyždímané částky nikde nepro­jeví­....­..sa­mozřej­mě kromě změn v důchodech, tam si vláda na občanech fakt "pošmákla"....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa