Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrozí Česku bankrot? Zatím je to sci-fi, míní ekonomové. Dynamika růstu schodku však dobrá není

Autor: vja - 
17. července 2023
05:00

Podle řady politiků České republice bez zavedení výrazných úsporných opatření hrozí bankrot. Před možností naplnění „řeckého scénáře“ varoval i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), přičemž na potřebné změny v důchodovém systému a nemožnost dodržení slíbené výše schodku státního rozpočtu upozorňoval i Jiří Rusnok. Velkému počtu opozičních poslanců však obavy přijdou přehnané. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová v Epicentru Blesku dokonce uvedla, že vzhledem k tomu, že ČR je 8. nejméně zadluženou zemí EU, má k Řecku ještě daleko. Hrozí nám podle ekonomů opravdu natolik černý scénář, který v médiích malují některé z výrazných tváří české politiky?

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bankrot v dohledné době České republice rozhodně nehrozí. „Bankrot České republiky je sci-fi, to určitě nehrozí. Samozřejmě problémem je vysoké tempo zadlužování, ale to neznamená, že nám hrozí bankrot. Ani si nemyslím, že by hrozilo to, že půjdeme nějakou řeckou cestou,“ sdělil Blesku.

Samo Řecko podle jeho slov k bankrotu směřovalo více než 30 let (od poloviny 70. let do roku 2008). Velké deficity řadu let po sobě by nás však do nepříjemné situace postavit mohly. „Samozřejmě, kdyby zůstávaly ty deficity v poměru k hrubému domácímu produktu tak vysoké jako v těch uplynulých dvou, třech letech, byl by to problém. Ale řekněme, že i pokud bychom takovéto velké deficity měli každý rok po 10-15 let, tak stále jsme ještě hodně daleko nějakému bankrotu,“ uklidňuje.

Úsporná opatření, která vláda navrhuje v rámci konsolidačního balíčku, podle Kovandy v současnosti dávají smysl pouze ze dvou třetin. „Konsolidační balíček je ze 2/3 složen ze škrtání dotací a osekávání výdajů na chod státu. To si myslím, že je dobře, ale 1/3 je navyšování daní nebo rušení daňových slev či zvyšování odvodů. To nepřichází ve vhodnou dobu, protože v tuto chvíli to může českou ekonomiku zadusit, a pokud by se už tedy daně měly zvyšovat, tak v nějaké době, kdy je na vysoký růst, kdy je dobrá prosperita, což ale není případ letošního roku,“ míní. Ekonomika se totiž stále vzpamatovává z inflační, energetické a v podstatě ještě covidové krize. „Zatěžovat ji nyní daněmi není úplně dobré a stát měl spíše hledat úspory čistě na své straně,“ doplnil ekonom.

Křeček: Rostoucí deficit řešíme včas, později by to bylo neúnosné

Pokud se mluví o cestě k bankrotu, je podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka potřeba rozlišovat, jaký je stav a jaká je dynamika. „Naše zadlužení vůči hrubému HDP patří k těm nižším v rámci Evropské unie. Bohužel však máme velice špatnou dynamiku toho, jak se naše zadlužení zvětšuje, a dokonce patříme k zemím, kde to zadlužení narůstá jedním z nejrychlejších temp v rámci Evropské unie,“ upozorňuje.

Zatímco v tuto chvíli státu bankrot nehrozí, tak skutečnost je dle Křečkových slov taková, že pokud bychom se zadlužovali stejným tempem, tak přibližně za dekádu bychom byli v situaci jak špatného stavu, tak i špatné dynamiky.

„Teď je skutečně příhodná doba pro to, abychom se přestali rychle zadlužovat, abychom si udrželi tu relativně dobrou pozici nízkého dluhu vůči HDP. Kdybychom nic nedělali, tak bychom o tu dobrou pozici přišli. Takže řekl bych, že to není akutní záležitost v tom smyslu, že by zítra nebo pozítří přišel bankrot, to určitě ne, ale vývoj situace dobrý není,“ sdělil Blesku ekonom.

Počátkem momentálního tristního stavu státního rozpočtu prý byla pandemie koronaviru, se kterou jsme neměli zkušenosti. „Bylo to něco úplně nového. S postupem času můžeme říct, že jsme nezareagovali úplně nejlépe. Ale těžko to můžeme někomu vyčítat, protože to bylo pro mnoho zemí něco, co bylo nepředvídatelné. To, že jsme se dostali do té složité situace, je víceméně pochopitelné, a teď tedy víme, že situace je špatná, tak se z ní snažíme dostat ven,“ shrnul Křeček.

S úspornými opatřeními vláda podle ekonoma přichází v rámci možností ve správnou chvíli, byť by si dokázal představit větší aktivitu v tomto ohledu již před rokem. „Přece jenom jeden rok se nepřipravovaly nějaké výrazné změny ve státním rozpočtu. Ale byl to rok, kdy se řešila energetická krize, velmi vysoká inflace, začala válka na Ukrajině a do toho jsme měli evropské předsednictví. Ta politická sféra byla zahlcena jinými tématy a teď, když se přece jenom ta situace začala uklidňovat, začíná se řešit i to, jak vypadá státní rozpočet a abychom se tak dramaticky nezadlužovali. Myslím si, že to řešíme víceméně včas,“ myslí si. Přijatelné by prý dokonce bylo přijít s potřebnými opatřeními v následujících dvou až třech letech.

Letošní státní rozpočet se i přes lehké červnové zlepšení podle Křečka nevyvíjí příliš dobře, původní plán na schodek státního rozpočtu ve výši 295 miliard korun na letošní rok pravděpodobně bude překročen. „Pro mě je důležité, abychom se letos dostali pod 360 miliard korun. Jestliže se nám podaří, že rok co rok budeme mít menší a menší schodky, tak jsme na správné cestě, která vede k tomu, že jednou budeme mít vyrovnaný státní rozpočet. Jako ekonom bych si představoval, že po té cestě půjdeme rychleji, ale když už tedy nejdeme nějakým rychlým tempem, tak alespoň jdeme správným směrem,“ nechal se slyšet.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

JaNat ( 17. července 2023 14:23 )

A pan Kalousek má tentokrát pravdu, daleko od propasti bankrotu se nenacházíme. Tahle vláda se bude chválit a Fiala usmívat i když do ni už budeme padat.

JaNat ( 17. července 2023 13:50 )

Podej důkazy.

JaNat ( 17. července 2023 13:40 )

Země BRICS budou mít novou digi měnu krytou zlatem. To by mohlo výrazně otřást s americkým dolarem, protože dolar zlatem krytý není. To, že nová měna vyvolá řetězcovou reakci, kterou euro či koruna pocítí je snad každému jasné.
A VW je v koncích, jak sám píše: "Hoří nám výtah." Co to pro Škodovku znamená nemusím psát. A přijdou další firmy, které vysoké energetické ceny prostě nedají. Na místo, aby vláda myslela na své lidi cpe do nesmyslné války na Ukrajině, i když sotva ještě někdo věří, že to Ukrajina dá.

jesie ( 17. července 2023 12:25 )

No vy máte dost. Co to tu plácáte za nesmysly, hlavně, že vy máte mandát k tomu se vyjadřovat k ekonomice, které taky nerozumíte. Šíříte tu dezinformace o nějakých dvou milionech za focení, vyhledejte si informace na netu, kdo za toto focení peníze zaplatil, ona žádné nezpronevěřila, tak proč by je měla vracet ? Kdo tu plive jed jste tu akorát vy, vytáhněte hlavu z rekta těch současných gaunerů, kteří nám tu momentálně vládnou a strčte hlavu do studené vody a nechte ji tam alespoň deset minut než vychladnete. Asi na vás působí to vedro, jste k politování.

animka ( 17. července 2023 12:11 )

...které nasekala šilerka za vlády ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa