Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nekula: Škrty v zemědělských dotacích zasáhnou hlavně velké podniky

Autor: ČTK - 
11. května 2023
18:40

Vládní konsolidační balíček počítá se škrty v zemědělských dotacích ve výši 10,2 miliardy korun. O tuto částku by se měly snížit už příští rok. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v ČT řekl, že škrty se budou týkat hlavně velkých firem a jen peněz ze státního rozpočtu. Více detailů škrtů vláda zatím nezveřejnila. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal označil úspory v zemědělských dotacích za nesystémový a populistický krok.

Nekula připomněl, že vláda už pro letošek snížila objem národních dotací z rozpočtu ministerstva zemědělství z loňských pěti miliard o 2,3 miliardy, tedy téměř na polovinu. Směřují mimo jiné na podporu živočišné výroby, například na programy proti šíření nákaz hospodářských zvířat.

Podle Nekuly bude proces ozdravování veřejných financí pokračovat, což zmínil i Stanjura. Upozornil na to, že se škrty týkají pouze peněz ze státního rozpočtu, ne evropských dotací. Řekl také, že příští rok bude úplně zrušen, takzvaně „vynulován“, dotační titul číslo 13, který se týká velkých potravinářských podniků.

Doležal uvedl, že zemědělství za sebou má několik náročných let, kdy se firmy musely vypořádávat s následky pandemie koronaviru a poté ekonomickou situací vyvolanou válkou na Ukrajině. „Kritická je především situace v živočišné výrobě a pěstování náročnějších plodin, jako jsou ovoce, zelenina, brambory či chmel, kde hrozí razantní útlum produkce,“ doplnil.

Upozornil na to, že národní dotace jsou právě pro živočišnou produkci téměř jedinou formou podpory a krácení dotací povede ke snížení konkurenceschopnosti firem. Poukázal také na to, že s komorou nikdo škrty v dotacích neprojednával. Dodal, že firmy také zasáhne zvýšení daně z příjmů právnických osob, která stoupne z 19 na 21 procent v daních vybíraných v roce 2025.

Doležal naopak ocenil snížení DPH na potraviny na 12 procent. „Vláda mohla být v tomto ohledu ambicióznější, jako byly jiné evropské státy. Současně je třeba dohlédnout na to, aby snížení sazby skutečně pomohlo zákazníkům při nákupu základních potravin a nepřispělo pouze ke zvýšení zisků zahraničních obchodních řetězců,“ dodal.

Pýcha: Likvidace citlivých komodit

Zemědělský svaz ČR označil krácení dotací za bezprecedentní zásah do budoucnosti výroby kvalitních lokálních potravin v ČR.

„S takto osekanými dotacemi, s dvojnásobnou daní z nemovitosti a vyšší sazbou daně z příjmu, téměř bez podpor pro lepší životní podmínky zvířat a dalším krácením národních podpor bude pokračovat likvidace citlivých komodit, jako je maso, ovoce nebo zelenina,“ uvedl předseda svazu Martin Pýcha. Upozornil také na růst pachtů, což ovlivní plánované zvyšování daně z nemovitosti.

Video  Ministr financí Zbyněk Stanjura představil takzvaný konsolidační balíček. (11.5.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

vlasatyjar ( 11. května 2023 19:44 )

Nekulo,zy jsi vazne ubohy tajtrlik.

Anifa ( 11. května 2023 19:33 )

Jasně zlikvidujte i zbytky zemědělství u nás. I poslední podniky co tu máme. Vše dovezeme z druhého konce světa nebo z Ukrajiny. Postavte další sklady, na silnice narvěte další kamiony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa