Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trable ministra Nekuly: Pod palbou kritiků za mouku v akci. „Znemožňuje celou vládu,“ rýpl si Kalousek

Aktualizováno -
10. května 2023
15:43
Autor: ČTK, simao, lig - 
10. května 2023
11:41

Zítra bude mouka za 12,90 Kč, oznámil na twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (za KDU-ČSL) poté, co akční cenu dojednal se zástupci jednoho z řetězců. Na twitteru to však pořádně schytal. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) míní, že Nekula znemožňuje celou vládu. Nekuly se naopak zastává šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) sklidil kritiku za úterní příspěvek na twitteru, v němž poděkoval řediteli řetězce Lidl za slevu na mouku, která dnes platí v Česku a na Slovensku.

„Pane ministře, zřejmě jste ještě nepochopil svoji roli ministra. Omlouvám se, ale takovou kašpařinou, jako vyjednávat cenu mouky u jednoho obchodního řetězce a sdělovat to takto národu, není hodno ministra vlády ČR a jen se tím zesměšňujete!“ rýpl si do Nekuly exposlanec Václav Votava (ČSSD).

Řada diskutujících si z Nekuly vyloženě utahuje. „Dobrý den, zařídil byste slevičku na utopence v Albertu, prosím?“ napsal analytik Andrej Poleščuk.

„Čeho vy jste vlastně ministr? Ministerstva akčních cen?“ ozývají se další. „Tohle je nejlepší parodický účet za dlouhou dobu!“ schytává to dál Nekula.

„Pane ministře Nekulo, plánuji tento týden větší nákup. Můžeme se prosím domluvit, že bych vám poslal do mailu nákupní seznam a vy byste mi nechal ty produkty hodit do akce?“ obrátil se na ministra další z diskutérů Lukáš Valenta.

Kalousek: Znemožňuje celou vládu

„Myslím, že je čas skončit tuhle frašku. Pan Nekula je jistě poctivý politik a myslí to dobře, ale funkce ministra zemědělství mu nikdy neměla být svěřena - a tvrdím to nikoli jako kritik KDU-ČSL, ale její sympatizant,“ míní exministr financí Ivan Pilip.

„′Jsem hrdý člen vlády. Ministr zemědělství! Pracuji pro Vás, pro občany. A protože se ani na chvilku nezastavím, vyjednal jsem pro Vás, milí občané, na zítra slevu na mouku v Lidlu.′ Pane ministře Nekulo, proč nás takhle urážíte a sebe znemožňujete? Znemožňujete celou vládu. Příští týden by se mi hodily jogurty v Bille, prosím. Do Billy to mám blíž, než do Lidlu…,“ vzkázal rovněž na twitteru další z exministrů financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jurečka se Nekuly zastal

Ministr zemědělství našel zastání u šéfa lidovců. Nekula učinil v posledních měsících kroky, které byly ve prospěch občanů a vedly ke snížení cen základních potravin v obchodech, sdělil dnes vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jurečka uvedl, že jako ministr také při návštěvách komerčních firem informuje o výsledcích jednání. Otázkou podle něj může být, jakou formulaci zvolit. Nekuly se ale zastal. Za poslední měsíce učinil kroky ve prospěch občanů, míní.

„Když se podíváme na otázku cen potravin, především základních, v okamžiku, kdy jednal se zástupci jednotlivých nebo všech řetězců, došlo k úpravám některých cen, které byly opravdu přemrštěné, tak aby snížení bylo razantní,“ poznamenal vicepremiér a zmínil cukr či vejce.

Nekulův příspěvek považuje za informační záležitost. Nevidí za tím konkrétní reklamu na určitý řetězec. „Ceny zemědělských komodit za poslední měsíce dramaticky poklesly,“ doplnil Jurečka. Nekulova rezignace podle něj není na stole.

Za to předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) je přesvědčen, že Nekula by ve svých mediálních vyjádřeních mohl být jako šéf úřadu mediálně obratnější.

Místopředseda zemědělského výboru a bývalý ministr Petr Bendl (ODS) uvedl, že stát má hlídat, zda nedochází ke zneužívání pozice na trhu. „V tomto ohledu hodnotím pozitivně snahu kontrolovat a zviditelňovat extrémy, ke kterým na trhu dochází. Na druhou stranu, kdo čekal, že stát nebo politici budou svým rozhodnutím stanovovat ceny, musí být zklamán. Taková rozhodnutí ale by rozhodně nevedla k ničemu dobrému,“ dodal.

Prouza: V normální zemi by to bylo naprosto nepřijatelné

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza řekl, že komunikace ministra Nekuly by v normální zemi byla naprosto nepřijatelná. „Veřejně a opakovaně přiznává, že zneužívá kontrolní orgány, aby ovlivňoval cenovou politiku konkrétních firem, což bude znamenat, že soudy budou pravděpodobně udělené pokuty rušit,“ doplnil. Propagace konkrétní firmy a jejich výrobků označil za jasný střet zájmů.

Marketingový expert Jakub Horák uvedl, že Nekulovo vystupování ho mezi jeho voliči nepoškodí. „Ministr prosazující svoji politiku prostřednictvím slev v Lidlu je samozřejmě legrační - na druhou stranu ve vládě je několik ministrů, u kterých vůbec netušíme co dělají,“ dodal.

Agrární komora podle jejího prezidenta Jana Doležala oceňuje ministrovo zapojení do řešení vývoje cen potravin. Již dříve upozorňovala na to, že ceny ovlivňují hlavně maloobchodní řetězce. „Neměl by ale naskakovat na laciný marketing některých obchodních řetězců, které účelově snižují ceny některých produktů třeba na jediný den, jako nyní například Lidl zlevnil mouku. Zahraniční obchodníci se tím jen snaží využít současné situace, kdy na jejich nespravedlivé obchodní praktiky začíná být více vidět,“ doplnil.

Video  Ministr Nekula v Blesku o drahotě: Obchodníci testovali práh bolesti zákazníků. Blýská se na lepší časy  - Rostislav Fridrich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 10. května 2023 22:21 )

Myslím, že Nekula to jen dorazil, protože vláda se znemožňuje sama, pravidelně, průběžně a již dlouho! To jedinné jí jde dobře a samo!

JaNat ( 10. května 2023 19:43 )

Mouku z Ukrajiny, co? Tu by měl dávat zadara, protože ji EU ukradla Egyptu.

paralenka ( 10. května 2023 18:46 )

Myslíte studenty z mamahotelu, co jen natáhnou ruku směrem k rodičům? Tutani krátkozrací! I na ně dojde!

paralenka ( 10. května 2023 18:44 )

Nakup za 400 Kč a dostaneš slevu cca 10 korun na mouku! Jak skvělé pro ty, co mají třeba stovku na den! Diskriminace jako prase a on se cítí jako king! A co třeba zmrzlinový kornout se slevou 5 Kč - ale jen v případě, že tam necháte stovky tři! Běžte už do háje, soudruzi, tohle je výsměch!

krapotkin ( 10. května 2023 17:10 )

Zapomněl jste B**** B****** Černochovou - za hvězdičky si dosaď příslušná písmenka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa