Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinské obilí v Česku: Inspekce prozradila, jak dopadl rozbor. Sledovala 400 pesticidů

Autor: ČTK, swp - 
27. dubna 2023
18:06

Dosavadní kontroly obilovin a obilných mlýnských výrobků, které pocházely zejména z Ukrajiny, neodhalily žádné překročení zákonných limitů nebezpečných látek. V tiskové zprávě o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která dosud dokončila analýzu 25 vzorků z 63 odebraných. V odebírání vzorků inspekce pokračuje, v laboratořích sleduje zejména případnou přítomnost pesticidů. V polovině dubna vyvolal rozruch nález zbytků zakázaného pesticidu v jedné ze zásilek ukrajinského obilí na Slovensku.

„U 25 vzorků byly již analýzy finalizovány, všechny hodnocené parametry jsou vyhovující. Laboratorní analýzy dalších vzorků pokračují, v případě zjištění nevyhovujícího vzorku bude inspekce spotřebitele neprodleně informovat a přijme příslušná opatření. SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé,“ uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky pšenice, špaldy, kukuřice, žita a ječmene. Z mlýnských obilných výrobků odebrali ke kontrole vzorky pšeničné mouky, špaldové mouky a vloček, žitné mouky a vloček, ječmenných vloček a jáhel včetně jáhlových vloček. Jednotlivé vzorky hodnotí SZPI rozborem v akreditovaných laboratořích, sleduje zejména přítomnost více než 400 druhů pozůstatků pesticidů, ale i mykotoxiny, těžké kovy a podle analýzy rizika i další parametry.

Zbytky zakázaného pesticidu se objevily v polovině dubna na Slovensku v jedné ze zásilek obilí z Ukrajiny. Obsah tohoto pesticidu překročil povolené množství pouze mírně. Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL poté spolu s řediteli SZPI, Státní veterinární správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského uvedl, že kontroly obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není podle něj důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Do ČR se podle Nekuly dovezlo z Ukrajiny pouze 4000 tun pšenice, což je méně než desetina procenta domácí produkce.

SZPI dodala, že u potravin a zemědělské produkce odhalí ročně dvě až tři procenta nevyhovujících vzorků.

Video  Nekula: Žádný vzorek obilí z Ukrajiny nebyl problémový.  - ČTK
Video se připravuje ...

Mario_Lopez ( 3. května 2023 20:39 )

Jsem moc rád, že ČR má opět takové štěstí než okolní státy. Hip, hip hurá za naši vládu. Já to tu prostě miluju.😜

Prema M ( 29. dubna 2023 18:43 )

V oficiálních statistikách a je zvláštní že se o tom třeba tady na Blesku nenapíše nic, přitom čísla z covidem psali denně

Prema M ( 29. dubna 2023 18:32 )

Když byla měna pevná, tak jen 1 den a po té byla finanční reforma.
Očkovaný na covid nemůže nikoho nakazit a i přes to že už se všude vědělo, že může kdekoho nakazit se neustále vyžadoval tzv covid pas i přes to že se jednalo o diskriminaci lidi.
Nouzový stav vyhlášen jen tak bez požehnání hygieny
Ministr zdravotnictví řekne že se děti můžou očkovat i přes nedoporuceni Súkl u

A i přes to že ostatní státy toto obilí stahují z trhu.
Vy věříte vládě

Zdeněk Trumenos ( 29. dubna 2023 12:17 )

Nějak si nepamatuji která země za "války" vyvážela svoje produkty.🤔

Jan Karlik ( 29. dubna 2023 08:28 )

Když se propaganda urve že řetězu,nedá se už věřit ničemu. On ten plameňák není růžový,to se nerika, není v našem zájmu aby byl růžový,vidí tady snad někdo růžového plameňáka? A víte že byste si za takovou interpretaci mohli jít na roční pobyt na oční kliniku? Plameňák je bílý,jako okvětí lilie a basta. Nikdo přece nemůže za to, že je pricmoudly do růžova.

Zobrazit celou diskusi