Chovatelka zvířata podle Státní veterinární správy (SVS) rozmnožovala v podmínkách, které neodpovídají počtu zvířat. Zvířata neměla dostatečný prostor pro hru, odpočinek nebo fyzickou aktivitu. Zároveň podle inspektorů byly v místě nevhodné hygienické podmínky.

Nevhodné podmínky

Inspektoři zjistili, že žena měla zvířata ve dvou místnostech o celkové ploše 40 metrů čtverečních. „V současnosti probíhá komunikace se subjekty zajišťující péči o zvířata a koordinace postupu při odebrání zvířat s Policii ČR,“ doplnil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek v pondělí.

Odebrání zvířat mělo proběhnout ve čtvrtek dopoledne, na místo v devět ráno dorazili pracovníci odboru životního prostředí i odchytové služby městské policie. „Realizace proběhla společně se subjekty zajišťující péči o zvířata a v koordinaci s Policií ČR a městskou policií. Po příchodu na místo se však ukázalo, že se zde již nenachází žádné zvíře,“ řekl Blesku Šalek.

„Nicméně na základě odborného závazného stanoviska veterinární správy, které bylo doručeno Úřadu městské části Praha 8, bude nyní s chovatelkou v případu týrání zvířat na Libeňském ostrově správním orgánem zahájeno přestupkové řízení,“ dodal. Co se se zvířaty stalo, není jasné.

Veterinární správa minulý týden uvedla, že žena měla v chovu i několik ptáků, kteří patří na seznam mezinárodně chráněných druhů CITES (úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Ti jí již byli odebrání při kontrole veterinářů, které se účastnili také zástupci České inspekce životního prostředí a celní správy.

Veterinární správa kromě umístění zvířat do náhradní péče doporučila úřadu podle příslušného paragrafu zákona na ochranu zvířat proti týrání zákaz chovu a propadnutí zvířat. „Chovatelka neposkytla týraným zvířatům péči, kterou vyžadoval jejich zdravotní stav a je důvodná obava, že jejich týrání bude pokračovat,“ uvedla SVS.

Fotogalerie
8 fotografií