„Po nahlášení úhynu dvou kusů drůbeže odebrali veterinární inspektoři v chovu vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1,“ uvedl Vorlíček. Na hospodářstvích byla podle něj přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření, dodal.

Další ohniska

Předchozí dvě ohniska se objevila v minulém týdnu v malých chovech v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku. V jednom hospodářství bylo 11 kusů, kachny a slepice, ve druhém bylo 116 slepic.

Státní veterinární správa zakázala kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince v celé zemi venkovní chov drůbeže. V ČR se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Na konci roku se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice a to ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Veterináři museli usmrtit téměř 750 000 nosnic.

Video
Video se připravuje ...

V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic. 2.1.2023 HZS PK, Drony SIT

Fotogalerie
9 fotografií