Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schillerová zuří kvůli Rakušanovu šifrovanému mobilu. Dojde na třetí hlasování o nedůvěře vládě?

Autor: ČTK - 
25. září 2023
18:12

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) nemůže být podle šéfky poslanců opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové nadále ministrem vnitra. Pokud bude premiér Petr Fiala (ODS) bagatelizovat informace portálu iDNES.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon, zváží poslanecký klub ANO, zda není na místě vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Schillerová to dnes sdělila ČTK. SPD chce kvůli případu usilovat o vyvolání mimořádné schůze Sněmovny, potřebuje k tomu ale i podpisy poslanců ANO. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Schillerová uvedla, že Rakušan nadále nemůže být ministrem vnitra. „Ta zjištění jsou závažná a na místě je jeho okamžité odvolání. Pokud to ale místo toho premiér celé zbagatelizuje, poradíme se s naším poslaneckým klubem, zda není na místě vyvolat hlasování o nedůvěře vlády,“ napsala dnes odpoledne ČTK Schillerová. Fialova vláda čelila dosud takovému hlasování dvakrát, naposledy ho ustála v lednu v době prezidentských voleb. Poslanci ANO tehdy hlasování zdůvodnili tím, že koalice neumožnila projednání opozičních témat na schůzi Sněmovny.

Fiala dnes novinářům řekl, že problém není v tom, jak zabezpečenou komunikační techniku někdo používá, ale v tom, s kým a o čem mluví. „Nemám žádnou důvěryhodnou informaci, že by pan vicepremiér Rakušan dělal něco nevhodného nebo se zapojil do nějaké činnosti, která nemá všechny legální nebo morální parametry,“ uvedl Fiala.

SPD chce usilovat o mimořádnou schůzi Sněmovny, která by záležitost projednala. „Rakušan je bezpečnostním rizikem pro stát,“ sdělil ČTK předseda SPD Tomio Okamura. Pro svolání mimořádné schůze jsou potřeba podpisy nejméně 40 poslanců, SPD má polovinu. Kvůli dalším osloví ANO, které disponuje 71 poslanci. SPD bude záležitost chtít zařadit i do programu úterní schůze Sněmovny.

Server iDNES.cz napsal, že Rakušan požádal o šifrovaný telefon po volbách do Sněmovny na podzim roku 2021 tehdejšího místopředsedu hnutí STAN a dlouholetého uživatele zařízení Stanislava Polčáka. Rakušan dnes novinářům ve Sněmovně řekl, že telefon v podstatě nepoužíval mimo jiné proto, že po nástupu do funkce ministra vnitra disponuje jiným zabezpečeným způsobem komunikace. „Není důležité, jaký telefon používáte, ale s kým mluvíte,“ podotkl.

Zařízení si Rakušan pořídil kvůli „reálnému podezření“, že někdo odposlouchává prostory kanceláře. Informace ze schůzek v kanceláři se podle něj dostávaly velice rychle do veřejného prostoru, ačkoliv u nich bylo minimum lidí. „Reagovali jsme tímto způsobem. Jestli jsem ho (telefon) použil dvakrát, třikrát, tak je to hodně,“ uvedl.

Rakušan na webu STAN o víkendu doplnil, že při skládání vlády panovaly obavy ze špehování ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, který patří do svěřenských fondů předchozího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). „Snažili jsme se všemi způsoby chránit naši komunikaci před odposlechy ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, a to hlavně v citlivé době mezi

Jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku: Alena Schillerová (ANO) (7.9.2023) Jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku: Alena Schillerová (ANO) (7.9.2023) | Blesk:Renata Matějková
Jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku: Alena Schillerová (ANO) (7.9.2023) Jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku: Alena Schillerová (ANO) (7.9.2023) | Blesk:Renata Matějková
parlamentními volbami a vznikem vlády,“
uvedl.
Video  Prostor X: Rozhovor s Vítem Rakušanem  - Videohub
Video se připravuje ...

Tomasj ( 27. září 2023 10:29 )

ono asi rádi díky bezpečnostni divizi anofertu rádi odpodlouchávají , možná i celou republiku, a najednou si nědo pro ně důležitý obstará šifrovaný mobil, ani miliardyy jejich kmotra Bureše tu šifru neprolomí , a proto zuří všichni Burešovi nochsledi?

hurryd ( 26. září 2023 07:03 )

Takže tenhle mafiánský zme.....ek je beztrestný!Celá ta jejich partaj je ptorostlá zločinci a nic se neděje.Ale co se divím známe naší justici ke spravedlnosti má tak daleko jako cesta ze Země na Mars!!!Lidi dobře si pamatujte jejich lži,podrazy a podvody do příštích voleb aby už se nikdy nedostala k lizu tato banda lhářů vedená fialovým hnusem a podporovaná agentem Pávkem!!!!

Jirik-ta ( 25. září 2023 19:45 )

MAP 1791 "Celý civilizovaný svět v šoku! Parlament NATO freneticky skandoval, když Zelenskyj a Trudeau vzdávali hold členovi SS, který se v roce 1943 prokazatelně účastnil na vyvražďování Poláků, Rusů a Židů v koncentračním táboře! O rok později se účastnil i vyvražďování Slováků!
Nejvyšší židovské organizace Kanady, – B’nai Brith Canada, a – Friends of Simon Wiesenthal Center, včera zuřily jako pominuté! Kanadský parlament v pátek za účasti prezidenta Ukrajiny Zelenského, jeho manželky, a premiéra Kanady Justina Trudeau freneticky aplaudoval, a vzdával čest 98-letému příslušníkovi XIV. ukrajinské divize SS Galizien, Jaroslavu Hunkovi, za jeho celoživotní přínos k vyvražďování Rusů, a dalších nacistům nepohodlných etnik."

Jirik-ta ( 25. září 2023 19:44 )

velmi výnosná přátelství přetrvávají navěky. Premiéra může odvolat prezident.
Babiš, kdyby byl prezidentem, premiéra by přece neodvolal, Zeman taky né a současný taky né - tak to je ta demokracie. Takže táhnou za jeden provaz a jen mlží .
Nakopne ekonomiku, Česko nevzkvétá a zaspalo „Sebevražda Česka!“ Válka poslanců o balíček Fialovy vlády nabírá na obrátkách. Kdy se rozhodne?
Jen prázdná slova a komunistická ideologie.

karmazdarma ( 25. září 2023 19:27 )

Tento arogantní a egoistický šéf MafiSTANU,měl už dávno podat demisi
a nebo měl být dávno odvolán. Ale smůla je, že tenhle ansábl vede neschopný a nejhorší Premiér v dějinách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa