Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova slova o nové totalitě jsou chucpe, míní Dvořák. „Kde vznikl Hitler?“ bouřil Vondráček

Autor: simao - 
24. září 2023
11:55

„Projevy premiéra Fialy jsou úplně jako z jiné planety,“ kroutil hlavou v nedělní Partii na CNN Prima News Radek Vondráček (ANO) poté, co v pátek ve Sněmovně vytahoval Andrej Babiš (ANO) u pultíku fialového, zlého plyšového mimoně, který mu prý připomíná šéfa ODS Fialu. „Zatímco projevy vašeho pana předsedy jsou konstruktivní a vstřícné,“ říkal ironicky ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), kterého Babiš označil během hádek o úsporný balíček za nulu a parazita. Dvořák míní, že Babišova slova o nové totalitě jsou nevkusná a chucpe. Vondráček naopak za chucpe označil plakátovou kampaň ministerstva vnitra za 42 milionů korun z peněz daňových poplatníků před volbami a v době šetření.

„Potýkáme se s tím, že ta společnost je čím dál tím víc rozdělená, naštvaná, je tady neustále podporované to rozdělení, štěpení, urážení, hrubost. Když se podíváte na sociální sítě, nebo když se podíváte do Poslanecké sněmovny, co tam občas zaznívá, když se podíváte na debaty v různých médiích, tak je tady evidentní snaha tu společnost co možná rozdělovat, štěpit, štvát navzájem proti sobě jednotlivé skupiny a to nepochybně netěší ani nikoho, kdo má tuhle vládu rád, ani nikoho, kdo je proti ní,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v Partii na CNN Prima News.

„Celková politická situace v této zemi je v tuhle chvíli opravdu na bodu mrazu. Není vůbec žádný otevřený, rozumný, konstruktivní dialog. Je to jenom nálepkování, nadávání, urážení a já takhle politiku sám osobně nevnímám a jsem z toho docela nešťastný,“ poznamenal Dvořák.

Při dotazu moderátorky Terezie Tománkové, jak může na lidi působit to, co vidí ve Sněmovně za hádky či situace, jako byl v pátek Andrej Babiš (ANO) s fialovým plyšákem - mimoněm, za kterého označuje premiéra Petra Fialu (ODS), odmítal expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), že by za problémy a nízkou oblibu Fialovy vlády mohla opozice.

„Já si nemyslím, že plyšák může za to, že historicky co STEM to měří, tak je nejnižší důvěra ve směřování (...) Je to dokonce horší než za covidových časů. Když vládla naše vláda a kdy současná koalice - a dodneška to mám v sobě a nikdy jim to nezapomenu - zneužívali té situace a covid byl brán jako politický nástroj politického boje. Ani tenkrát to nebylo tak špatné. A za to nemůže nějaký plyšák,“ uvedl Vondráček.

„Koalice si za to může trošku sama tím, protože si je tak jistá tou 108čkou. Ta absolutní nepotřeba se s někým bavit a to nálepkování tam je,“ míní Vondráček.

Pětikoalice podle něj ovládla vše. Vondráček souzní s Babišovými slovy o nové totalitě. „Opravdu to je, ten pocit sílí,“ řekl  v CNN Prima News Vondráček. „Zkrátka máme horní komoru, máme dolní komoru, máme tam víceméně svého prezidenta, máme přátelské vztahy s Ústavním soudem (...), máme zkrátka všechno, máme vládu,“ popsal Vondráček.

Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

„Řeči o nové totalitě považuji ze své podstaty za strašnou urážku obětí skutečných totalit. Část mé rodiny za nacistické totality zůstala ve spalovacích pecích v Treblince. Mého otce komunistická totalita vyhodila z práce, mého bráchu ze školy, mojí matku z práce, mě vyhodili z práce v lednu 1989 z kanceláře do výroby na jatkách, 17. listopad jsem strávil ve stáčírně sádla. V té době pan poslanec Babiš pracoval pro komunistickou stranu a pro komunistickou vládu v cizině. Víme všichni, že komunisti nepustili ven nikoho, kdo nespolupracoval, kdo nebyl velmi aktivním proponentem té tehdejší skutečné totality,“ ohradil se Dvořák.

„Jestliže dneska někdo, kdo tak aktivně spolupracoval a těžil z toho, jak fungovala totalita komunistická, mluví o současné době jako o totalitě, tak je to prostě s odpuštěním chucpe. Chucpe je, když vrah svého otce a své matky u soudu žádá snížení trestu, protože je oboustranný sirotek. Jestliže člověk, který se na skutečné totalitě podílel, má dneska drzost mluvit o totalitě, kdy my tady diskutujeme s opozičním poslancem úplně bez problémů, pan poslanec nebude zadržen, až vyjde ven z tohoto studia,“ poznamenal ministr.

Dnešní doba je s tou totalitní nesrovnatelná. „Lidé, kteří se shromažďují na náměstí, mohou protestovat proti vládě a nic se jim nestane. Mě vyhodili z práce za účast na palachiádě do 48 hodin. Je opravdu nevkusné používat slovo totalita pro dnešní naprosto jasně demokratickou, svobodnou společnost, která má svoje problémy, nepochybně je má... Ale mluvit o totalitě je naprosto nevkusné a nevhodné,“ upozornil Dvořák.

Vondráček, který je předsedou ústavně-právního výboru, míní, že nacistická totalita nebyla přes noc a měla nějaký nástup. „Přece i německá republika měla psanou ústavu a měla všechny zákony a pravidla. Kde vznikl Hitler? Jak přišli komunisté? Taky nepřišli přes noc, mělo to nějaký vývoj. My netvrdíme, že tady máme nějakou diktaturu (...) Objevují se znaky totalitarismu,“ míní Vondráček.

„Už dneska začínáme mít lidi, kteří se opravdu bojí říkat v zaměstnání, co si opravdu myslí,“ poukázal Vondráček. „To je jejich problém,“ odvětil ministr Dvořák. „Ve chvíli, kdy vláda ovládá soudy a veškeré pohyby, to je totalita (...) Žádná totalita, tady panují všechny svobody, které panovat mají,“ dodal Dvořák. „To je nová totalita, nastupující totalita a aby se to nestalo totalitou, tak se o tom musíme bavit,“ nedal se Vondráček.

Vondráček: Vláda se bude propagovat za moje peníze

Dvořák hájil chystanou plakátovou kampaň ministerstva vnitra za 42 milionů korun, která má poukazovat na kroky vlády. „Rozumíte lidem, kteří to považují za totální výsměch?“ ptala se moderátorka Dvořáka.

„Ne, nerozumím a možná je to zase jenom jakýsi problém. X krát za dobu, co jsem ve vládě i co jsem byl ve veřejném prostoru, jsem slyšel: vy jako vláda špatně komunikujete, vy neumíte lidem sdělovat věci, které se dějí. Teď je tady názorná ukázka za 40 milionů, což někomu může připadat hromada peněz, ale je to kampaň, která se (...) snaží dostat informaci o tom, že např. co znamenají datové schránky, co znamená elektronické daňové přiznání. To jsou objektivní informace, které skutečně existují a je potřeba je dostat k babičkám do Orlických hor,“ hájil Dvořák.

Poznamenal, že svého času pracoval pro plakátovací společnost a ví, že vizuální reklama je jednou z nejúčinnějších cest k běžným, normálním populacím na vesnicích.

„Chcete od nás, abychom komunikovali, abychom sdělovali, co jsme udělali dobrého pro naše lidi. A když to uděláme, tak je to špatně. Já téhle logice, popravdě řečeno, nerozumím,“ doplnil Dvořák.

Podle Vondráčka je to vládní propaganda. „Pan ministr říká, že je to jakýsi problém. Je to sakra problém. Za peníze daňových poplatníků, za moje peníze, za peníze mojí rodiny se bude propagovat tato vláda. To je totiž právě práce těch ministrů, ministři mají vysvětlovat, ministři mají dělat svoji práci,“ odmítal Dvořákovu obhajobu Vondráček.

Má přijít premiér, má být autentický, má předstoupit před svůj národ a říct, co tahle vláda dělá dobře, ale ne si vymýšlet (...) Tohle je přes čáru. Za mě je chucpe, že za naše peníze si dělá tahle koalice předvolební kampaň,“ dodal Vondráček. „Nevidím jediný důvod před volbami, aby se miliony utrácely za vládní propagandu,“ dodal Vondráček s tím, že vláda si jen „snaží nahonit body“. Na argument volbami Dvořák kroutil hlavou, uvedl, že pořád jsou nějaké volby. Ty další čekají Česko v červnu 2024 - půjde o volby do Evropského parlamentu.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

roxin ( 25. září 2023 07:59 )

Divím se že se tak moc zajímáš o člověka kterého neznáš, můžu ti doporučit GOOGLE abys byl v obraze.

roxin ( 25. září 2023 07:57 )

Myslíš že tě poslechne? ...řekla bych že by měla vysmahnout s politiky celá poslepovaná.

dynaty ( 25. září 2023 04:11 )

dynaty ( 25. září 2023 04:11 )

Jirik-ta ( 25. září 2023 01:57 )

no přece všechny
Babiš, kdyby byl prezidentem, premiéra by přece neodvolal, Zeman taky né a současný taky né - tak to je ta demokracie. Takže táhnou za jeden provaz a jen mlží .
Nakopne ekonomiku, Česko nevzkvétá a zaspalo „Sebevražda Česka!“ Válka poslanců o balíček Fialovy vlády nabírá na obrátkách. Kdy se rozhodne?
Jen prázdná slova a komunistická ideologie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa