Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš urážel Pekarovou: „Prodejkyně mobilů!“ Šéfka Topky mu to vrátila. A expertka mluví o divadle

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. září 2023
05:00

Druhým čtením ve Sněmovně prošel tento týden úsporný vládní balíček. Neobešlo se to opět bez ostré kritiky opozice, kdy si servítky nebral obzvláště šéf ANO Andrej Babiš. Ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za nulu a parazita, šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) za prodejkyni mobilů. Pekarová se po Babišově útoku ozvala na facebooku. Za divadlo pak označila sněmovní přestřelky politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Co vy tady žvaníte o demokracii? Vy nás tady nenecháte ani mluvit. Okradli jste důchodce! A co jste udělali tady? Vypnula mi mikrofon. Kdo? Prodejkyně mobilu! Prodejkyně mobilu je předsedkyní Parlamentu,“ křičel ve středu ve Sněmovně šéf ANO Andrej Babiš.

Úsporný vládní balíček byl projednáván od úterý do čtvrtka, kdy nakonec prošel druhým čtením a míří do finálního třetího. Projednávání provázely i ostré osobní útoky, ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil Babiš za nulu a parazita.

Pekarová: Babiš je ztělesnění pokřivených hodnot

Markéta Pekarová Adamová po jeho útoku reagovala obsáhle na facebooku. Babišova slova neslyšela ve Sněmovně osobně a nemohla na ně reagovat, byla totiž na summit v Bukurešti, kde se potkala i se slovenskou prezidentskou Zuzanou Čaputovou.

Babišova slova však k Pekarové doputovala i na dálku. „Nedotýkají se mě, protože přichází od člověka, kterého považuji za ztělesnění těch nejhorších lidských vlastností a pokřivených hodnot, ale urazil zastupitelskou demokracii a na té mi záleží velmi,“ uvedla na sociální síti Pekarová. 

„Ano, pracovala jsem několik let v prodejně jednoho z mobilních operátorů během studia vysoké školy. Bylo to v době, kdy jsem přišla do Prahy a postavila se na vlastní nohy. Od svých rodičů jsem peníze nechtěla, viděla jsem, jak se na živobytí nadřou, starali se o dva mladší sourozence a já se chtěla postarat sama o sebe. Hned po maturitě jsem proto pracovala na plný úvazek. A také jsem chtěla mít vzdělání, které rodiče mít nemohli. Nestydím se za to, naopak jsem moc ráda za tuto pracovní příležitost, která mě formovala a posunula dál,“ uvedla Pekarová.

„Byla jsem rodiči vždy vychována v tom, že si mám lidí vážit. Proto bych ráda řekla všem, kteří mobily prodávají, živí se ‚rukama′ (jak se u nás doma vždy říkalo) či dělají cokoliv jiného, že si jejich poctivé práce vážím (...) Pokud tedy chtěl Andrej Babiš někoho dehonestovat, domnívám se, že tak u sebe učinil. Nahlas řekl, že lidmi opovrhuje. To není a nikdy nebude můj případ,“ dodala na facebooku Pekarová.

Terčem opozičníků se však stal třeba i ministr zdravotnictví a taktéž člen TOP 09 Vlastimil Válek. Babiš vyzýval Fialu k odvolání „neschopného ministra“, který je podle něj „totálním peklem“.

Do Válka se pouštěla i Alena Schillerová (ANO). „Odpovědný ministr ale ani omylem,“ tvrdila Schillerová.

Reakce na své odvolání Válek komentoval v pátek na tiskovce s klidem a ironií. „Pan Andrej Babiš je jistě vynikající manažer a byl výborný premiér, což dokázal v době covidu-19, kdy střídal ministry, což vedlo k nejvyššímu úmrtí v Evropě, nemyslím si, že premiér Fiala bude kráčet v jeho stopách,“ vzkázal při dotazu Blesk Zpráv Válek.

Politoložka Dvořáková: Bylo to divadlo

„Nesporně konsolidační balíček budí emoce. A vyvolává i řadu otazníků, co by mohlo být jinak,“ uvedla pro ČT politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Jde vůbec o celkovou koncepci, a to je asi vždycky problém, ke kterému by se opozice měla vyjadřovat. Jiná otázka je, jestli to, co jsme zažili teď ve Sněmovně, znamenalo skutečně představení nějaké alternativy nebo opravdu sofistikovanou kritiku, která jistě by byla v mnoha případech na místě, nebo jestli šlo spíše o takové jakoby divadlo, které mělo umožnit zvyšovat emoce a zvyšovat napětí ve společnosti, které tady objektivně existuje, protože mnoho lidí se ocitá ve velmi složité životní situaci,“ upozornila Dvořáková.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

„Skutečně je možné diskutovat v řadě otázek, ale to, co předvedla opozice, nebylo něco, co by si člověk mohl říct: Ano, asi tady mají pravdu. Byla to spíš vystoupení velice, velice emoční,“ podotkla politoložka Dvořáková.

„Ono je to velice často divadlo. Můžeme si i říci, kdo hraje tu roli toho, kdo osloví lidi, kteří jsou naštvaní a řeknou si: Tak a teď jim to dal, teď je to v pořádku. A pak najdeme někoho, kdo vypadá seriózně a řekne nějaká skutečná fakta, která třeba jsou i relevantní. Je to i rozdělení rolí a jaké okruhy voličů chceme oslovit (...) Běžný občan nemá čas, aby poslouchal tyto projevy, on pak slyší jenom ty výkřiky,“ uvedla v ČT Dvořáková s tím, že nejde o věcnou komunikaci a skutečně recepty ohledně toho, jak by opozice postupovala v krizi. Ani vládě se však dle ní nedaří vysvětlovat kroky, které provází úsporný balíček, upozornila. 

Stanjura: Mně to vtipné nepřijde...

Opozice označuje balíček za „daňový“, který především lidem zvýší daně. Nezřídka padala i slova o „okrádání“ lidí.

„Oni asi chtějí být vtipní, nebo já nevím. Je to ozdravný balíček. Pokud si tomu chce opozice říkat daňový balíček, ať si tomu říká, jak chce. Mně to vtipné nepřipadá. Slyším pořád to samé a není to pravda,“ uvedl v Událostech, komentářích ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Naše opozice vlastně neustále chce zvyšovat výdaje,“ upozornil s tím, že chtějí vyšší výdaje i nižší deficit rozpočtu.

„To je prostě matematika na základní škole, takhle to nevychází. To prostě není možné. Tak si musí vybrat. Buď mají být vyšší výdaje a pak bude vyšší deficit, nebo budou nižší výdaje a bude nižší deficit. Oni chtějí obojí najednou a pak ta debata nedává žádný smysl,“ dodal Stanjura.

Kalouska Babiš nejmenoval

Podle Babiše naopak není balíček vůbec zapotřebí. „Daňový balíček je zbytečný. Daňový balíček je namířen proti všem občanům ČR. Navyšují se daně, je to všechno špatně. Vláda nemá žádnou strategii,“ útočil Babiš. A aniž by tentokrát přímo zmínil exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), narážel Babiš i na něho. Jakoby se během lítých sněmovních bitev stal Kalousek náhle pro šéfa ANO potterovským Lordem Voldemortem, o kterém se nemluví.

„Když teda Václav Klaus, zakladatel ODS a zakladatel béčka ODS TOP 09 (Miroslav Kalousek - pozn. red.) vás kritizují, že nerozumíte ekonomice a že nemáte ve vládě vlastně ani jednoho pořádného ekonoma, tak proboha, tak si tam někoho už najděte,“ vzkázal Babiš.

Kalousek: Hoří nám střecha nad hlavou

ČTK vypočítala, že samotné druhé čtení trvalo zhruba 17 hodin. A upozornila, že balíček má vládě umožnit v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun. 

Snaze prosadit balíček, což se nakonec pětikoalici podařilo, však na dálku fandil i samotný Kalousek. „Opozice svým odporem proti němu chce jen pokračovat v cestě do dluhové pasti. V příštím roce zaplatíme za úroky z dluhů 95 miliard. To je víc, než je objem celého balíčku, a zaplatit je musíme. Je to především Babišovo dědictví, ke kterému by se odpovědný politik měl přihlásit a spolupracovat na jeho vypořádání,“ upozornil Kalousek na facebooku.

„Neodpovědná opozice nic takového dělat nebude. Bude bránit i nesmělým pokusům o změny k lepšímu. Jako žhář, který brání zásahu proti požáru a obviňuje hasiče, že chtějí alespoň trochu hasit. Hoří nám střecha nad hlavou. Naléhejme na hasiče, ať hasí usilovněji a účinněji. A vyžeňme všechny, kteří jim v tom chtějí bránit,“ vzkázal Kalousek.

Video  Fiala o bouřlivém projednávání úsporného balíčku: Babišův soubor urážek, lží a útoků  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 24. září 2023 19:38 )

Něco napíšete a pak se sami smažete? Zdá se,že vaše komentáře,na normálního diskutéra,se zdají rychlé a všech věcí,účelově znalé,podle mého názoru.

stoura ( 19. září 2023 12:29 )

Benda ten darmožrout dělat už nikdy nebude ale co nechápu, jak je možné, že toho lempla lidi volí už tolik let??

stoura ( 19. září 2023 12:19 )

Diplomka toho parazita Bendy je něco podobného!!

donypan ( 13. září 2023 17:41 )

Co řekl Babiš jen to co si o ní myslí větina ldí.

jajas ( 11. září 2023 07:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa