Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prezident Pavel poprvé ve Sněmovně: Vítala ho Pekarová, před poslanci přednesl projev

Aktualizováno -
13. června 2023
16:08
Autor: ČTK, amb - 
13. června 2023
06:44

Sněmovnu dnes poprvé navštívil prezident Petr Pavel. Promluvil o urputnosti a paralýze Poslanecké sněmovny během obstrukcí. „Roli opozice chápu tak, že by měla vždy nabízet věrohodné alternativy vůči vládě a představovat občanům svá reálná řešení politických problémů, kterým čelíme," řekl mimo jiné. „Je dobře, že se pan prezident Pavel po několika návštěvách Horní komory rozhodl navštívit také dolní komoru,“ komentoval to na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Petr Pavel přijel autem k Poslanecké sněmovně ve 13:00. Přivítala ho Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Dostal květiny, které posléze převzala Pavlova kancléřka Jana Vohralíková.

„Budu připraven jít do Sněmovny kdykoliv, když se bude projednávat nějaký zásadní zákon, ke kterému mám co říct,“ řekl prezident novinářům před slavnostním schodištěm. Na otázku, zda se do Sněmovny těší, uvedl: „Samozřejmě, že ano.“ Ke konsolidačnímu balíčku se blíže nevyjadřoval, uvedl však, že ho rozhodně potřebujeme. 

Prezident se pak podepsal do pamětní knihy. „Je mi ctí a potěšením navštívit a poprvé ve funkci prezidenta oslovit Sněmovnu,“ napsal Pavel. Následně v rámci grémia pohovořil i s politiky z různého politického spektra. Jako první tam vystoupila Alena Schillerová (ANO), protože posléze musela na tiskovou konferenci své strany.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí  - PSP ČR
Video se připravuje ...

„Bylo to klidné, moc se nesnažil otevírat kontroverzní témata, ale otevřel smlouvu mezi USA a ČR a spolupráci v rámci NATO,“ řekla Blesk Zprávám Schillerová o soukromém setkání prezidenta s politiky. 

„Upozornila jsem ho na to, že my jsme strana, která se bude snažit o naprosto důstojný a konstruktivní přístup. Na druhé straně, že viním vládu, že tu smlouvu nevysvětluje, že dovolí, aby se mezi lidmi šířil strach a obavy. My jsme země, která je zatížená stigmatem působení cizích vojsk,“ řekla Schillerová, o čem s Pavlem na půdě Sněmovny mluvila. 

Pavel hovořil o urputnosti a paralýze Sněmovny 

Ve 14 hodin Poslaneckou sněmovnou zazněla státní hymna, prezident přišel vystoupit s projevem. „Milník prvních 10 dní v úřadu se velice rychle blíží a jsem rád, že ho mohu završit návštěvou Poslanecké sněmovny, která je ústředním bodem našeho politického systému,“ řekl úvodem.

„Někomu by se mohlo zdát, že jsou jednotliví poslanci příliš skryti ve stínu svých stran. Tak tomu ale není. Stejně jako já, i každý z vás je reprezentantem svých voličů. Jim budete skládat účty v příštích volbách, před nimi obhajovat své mandáty,“ řekl Pavel. 

„Nemůžeme ale přehlédnout ani fakt, že obrovské množství voličů, přestože v minulých parlamentních volbách odevzdali svůj hlas, reprezentaci v Poslanecké sněmovně nemají. Vnímám jejich frustraci, protože jejich hlasy propadly a mají pocit, že je ve Sněmovně nikdo nezastupuje. Myslete, prosím, i na ně,“ sdělil prezident Pavel. 

Zmínil také řadu lidí, kteří mají jen nízkou důvěru v zastupitelské instituce a k volbám ani nepřišli. „I těm můžete dát pocit, že nakonec zastoupení jsou. Pokud budou cítit, že vás zajímá, jak žijí, co je trápí, s čím se potýkají, a jak na ně dopadají zákony, které zde posuzujete a o kterých rozhodujete," prohlásil prezident. 

„Uvědomuji si, že právě Sněmovna je hlavním politickým kolbištěm. Politické boje jsou zde pochopitelně vyhrocenější a úpornější, než například v Senátu, což je naprosto přirozené. Jakkoliv tyto boje chápu, občas mě, podobně jako řadu vnímavých voličů, překvapuje jejich urputnost a někdy bohužel i paralýza celé Sněmovny, ke které vedou. Chybí mi větší vzájemné naslouchání a tolerance mezi vládní většinou a opozicí,“ pokračoval Pavel. 

„Roli opozice chápu tak, že by měla vždy nabízet věrohodné alternativy vůči vládě a představovat občanům svá reálná řešení politických problémů, kterým čelíme,“ řekl Pavel. Vláda a opozice by podle něj měly hledat dlouhodobé styčné body v oblasti zahraničněpolitické, v zodpovědné hospodářské politice, v energetice, v udržitelném životním prostředí nebo v důchodovém zabezpečení. „Aby se nestávaly předmětem změn při každém střídání vlády.“

Obstrukce by podle něj neměly bránit svobodnému přijímání zákonů, přestože jsou legitimním nástrojem parlamentní demokracie. „Musíme to dělat v rozumném měřítku. Pokud se obstrukce  stávají zdrojem posměšků, znamená to ztrátu důvěry ve Sněmovnu,“ řekl. 

Dárek a dražba pera

Následovala společná tisková konference Petra Pavla a Markéty Pekarové Adamové. „My v Poslanecké sněmovně svádíme určitý boj a názorově střety jsou tady běžné. Na druhou stranu, a to jsem i symbolizovala malým dárkem na připomínku prezidentova setkání tady v Poslanecké sněmovně, Tomáš Garrigue Masaryk hovořil o tom, že demokracie je diskuze a v diskuzi by nikdo neměl být opomenut,“ řekla úvodem Pekarová Adamová. 

Sdělila, že se také rozhodli dražit pro dobrou věc pero, kterým Pavel podepisoval během inaugurace slib. „Aby posloužilo ještě déle a mohli jsme výtěžek věnovat nějaké z neziskových organizací,“ řekla předsedkyně Sněmovny. 

Pavel promluvil o protilehlých zákopech: Musíme si naslouchat

„Jsem připraven naslouchat a také naslouchám všem, kdo mají nejen kritická slova na to, co je špatně, ale také realizovatelné nápady, jak věci dělat lépe a ku prospěchu celé naší země,“ řekl následně novinářům Pavel. Za základ považuje dobrou komunikaci mezi ústavními institucemi. 

„V okamžiku, kdy budeme schopní najít aspoň elementární shodu na věcech, které nás trápí všechny, bez ohledu na to, jestli jsme příznivci nějaké politické strany nebo žádné, tam budu považovat svoji misi za úspěšnou. Protože jedině v takovém postupu je šance, že budeme schopní řešit složité problémy, ať už problémy bezpečnostní, veřejných financí, nebo spojené s důchodovým systémem," řekl Pavel.  

„V opačném případě, když se budeme nadále stavět do protilehlých zákopů, nebudeme spolu komunikovat, budeme obstruovat jeden druhého, žádného řešení se nedobereme. A budeme zbytečně utrácet zdroje i čas a svět mezitím půjde dál,“ dodal. Podle prezidenta má Česko nejen předpoklady, aby si s problémy poradilo, ale aby bylo mezi nejlepšími v Evropě. Stačí jediné: Naslouchat a více spolupracovat. 

Zúčastňovat by se chtěl do budoucna jednání, kde se bude projednávat důležitý zákon nebo klíčová změna. „Pokud k tomu budu mít co říct, vždy na jednání Sněmovny rád přijdu.“ Takovými tématy jsou i konsolidační balíček a důchodová reforma. Pokud by byla jeho přítomnost jazýčkem na misce vah, zúčastní se rád. 

Vládní poslanci: Na pana prezidenta se těšíme, nečeká nás mentorující projev

„Je dobře, že se pan prezident Pavel po několika návštěvách horní komory rozhodl navštívit také dolní komoru,“ komentoval krátce po prezidentově příjezdu na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ocenil, že prezident bere vážně svou misi spojovat. 

„Nečeká nás mentorující projev, na který jsme byli posledních osm let zvyklí,“ dodal Rakušan předtím, než prezident vystoupil.  

„Těšíme se na pana prezidenta,“ uvedla Eva Decroix (ODS). „Nejdůležitější téma návštěvy je symbolika, která se na dlouho vytratila,“ dodala.

„Osobně neočekávám, že by projev pana prezidenta obsahovak konkrétní témata,“ uvedla poslankyně s tím, že Petr Pavel ani neavizoval, že by se jeho návštěva měla vztahovat například ke konkrétnímu zákonu. Očekává spíš představení vize, jak by měla spolupráce do budoucna vypadat. 

Ocenila také, že prezident nevystoupí jen před kamerami na plénu, ale sejde se také na pracovní bázi s poslanci. Vnímá to jako snahu zapojit se do politického a legislativního procesu. 

Jak na tiskové konferenci uvedli Piráti, jeho návštěva by mohla souviset s vyhodnocením 100 dnů ve funkci.

Senát navštívil Pavel koncem března tři týdny po nástupu do funkce, a to jako první ústavní instituci.

hejhej ( 14. června 2023 10:06 )

rodrigos:

roxin ( 14. června 2023 06:42 )

Romská zpěvačka útočí na všechny uáčka kvůli Romskému mladíkovi, zajímalo by mě jak se zachová soudruh pávek teď, pozve si Romy na hrad? nebo řekne že to není šikana a nebude se tím zabývat? Řekne že lidí je dost a když někdo zemře fialovým se uleví? Jsou to řečnické otázky, fabe,xiiomo.

hejhej ( 13. června 2023 22:36 )

lucie:
A platí je slušně, ne , jak někteří píši , že málo, není to pravda. A čapí hnízdo je krásné. Co vybudoval Pávek, Fialka a ostatní vládní žvanilové ?

JaNat ( 13. června 2023 22:16 )

Myslela jsem, že máš na víc. Chjoo.

JaNat ( 13. června 2023 22:15 )

Tuhle jsi také udělal chybu, já se ti ale nesmála. Chytrý si domyslí, blbec se bude radovat z každého překlepu. To, že sekám chyby vím. Ale aby ses tedy nepotentočkoval tak opravuji * jdete...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa