Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět dní sněmovního pekla: Opozice chce veto, nebo žalobu, Pekarová změnu řádu. Co na to Zeman?

Aktualizováno -
4. března 2023
16:33
Autor: for, ČTK - 
4. března 2023
12:56

Opozice chystá ústavní žalobu. Důvodem je schválení vládního návrhu o omezení červnové valorizace důchodů. Po pěti náročných a emotivních dnech ve Sněmovně se jedná o jakousi třešničku na dortu po hádkách, obstrukcích a protestech v dolní komoře. Z maratonu se na twitteru vypsala šéfka Sněmovny a s komentářem přispěchal i šéf horní komory. Reakce na samotnou novelu, ale i na průběh jednání, pak putují ze všech směrů. Podle prezidenta Miloše Zemana opozice kapitulovala, když nakonec nezabránila koalici v prosazení nižší valorizace penzí. Samotné snížení valorizace pak považuje za chybu vládní politiky. Řekl to v rozhovoru pro server Parlamentní listy.

Sněmovna po pěti dnech a více jak 70 hodinách hádek, slovních přestřelek, urážek a protestů schválila vládní návrh, kterým se omezí červnová mimořádná valorizace důchodů. Pokud projde návrh Senátem a podepíše jej prezident Petr Pavel, v červnu dostanou důchodci přidáno „jen“ 760 místo plánovaných 1770 korun. 

Vláda svůj krok hájila tím, že se nepředpokládalo, že bude inflace tak vysoká a že bychom zadlužili český stát dalšími výdaji ve výši 34 miliard korun. Stát jen za letošek tak ušetří 19,4 miliardy korun. Podle opozice jde o „ožebračování“ a „okrádání“ jedné ze zranitelných skupin obyvatel a o protiústavní krok. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes před novináři ohradil vůči opozičním argumentům, podle nichž penzistům už nárok na zvýšení penzí podle současných pravidel vznikl a jejich změna tedy poruší legitimní očekávání. Podle něho by toto očekávání vzniklo až vydáním příslušného vládního nařízení, na které odkazuje nynější znění zákona. „Definitivně to rozsoudí Ústavní soud,“ podotkl.

Okamura přišel s „prosíkem“ za ANO

O protiústavním kroku hovořili poslanci po celou dobu jednání. A zůstali u toho i poté, co se návrh s velkou nevolí odhlasoval. „Připravujeme ústavní stížnost a chtěl bych požádat kolegy z hnutí ANO, abychom stížnost podali společně,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura krátce po hlasování s tím, že tak bude mít návrh nejen větší vážnost, ale navíc to hnutí nemůže bez hnutí ANO podat. SPD má totiž jen 20 poslanců a k návrhu potřebuje minimálně 40 lidí.

Vyzval také prezidenta Pavla, aby dal zákonu své veto. Doufá mimo jiné v to, že pokud bude zákon vetován, nestihne se jeho druhé projednání do lhůty 22. března, dokdy je nutné uvést návrh do zákona. Pavel už dopředu avizoval, že jako občan má sice své pochybnosti, ale jako prezident se k tématu vyjádří až po svém uvedení do úřadu. Pokud zvolený prezident Petr Pavel nevetuje spornou novelu o mimořádném zvýšení důchodů, obrátí se ANO na Ústavní soud, reagoval předseda ANO Babiš.

Tvář stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček potvrdil, že ANO chystá ústavní stížnost. „Vládní poslanci si po pětidenním maratonu prosadili snížení valorizace penzí. A to bez jakékoliv odborné analýzy sociálních a ekonomických dopadů. Vše navíc skandálně protlačili ve stavu legislativní nouze,“ uvedl na twitteru. 

Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové dostal „na frak“ právní stát a také 2,8 milionu důchodců. „Vláda za své chyby nechává zaplatit ty nejzranitelnější a to způsobem, který je pravděpodobně v rozporu s Ústavou. Nevzdáme to, podáme ústavní stížnost a znovu se obrátíme na prezidenta republiky,“ uvedla na svém profilu na twitteru. Uvedla také, že Okamurova žádost je výkřik do médií a že ANO má na stížnost dostatek poslanců na vlastní kroky. 

Předseda ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci udělil vládě bronzovou medaily za to, že je třetí nejhorší vláda v Evropě a uvedl, že Jurečka je asociální ministr, který čtyři dny „bojoval proti důchodcům a lhal“. 

Za protiústavní označil návrh i šéf odborů a neúspěšný kandidát na prezidenta Josef Středula. „Teď bude zajímavé sledovat postup senátorů, kteří se označují za strážce ústavnosti, jak budou postupovat. Záchrannou brzdou pak může být prezident Pavel,“ konstatoval na svém profilu na twitteru. 

Pekarová: Máme připravené změny v řádu

Z dlouhého a extrémně náročného jednání se potřebovala na twitteru vypsat předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). Ta byla dokonce vyzvána poslankyní Taťánou Malou (ANO), aby odstoupila, protože nedokázala v dolní komoře udržet „řád“. Křikla to do mikrofonu poté, co jej obsadili opoziční poslanci ve večerním protestu proti rozhodnutí koalice omezit řečnickou dobu i poslanců s přednostními právy - což je v nesouladu s jednacím řádem. 

„Moc mi na naší parlamentní demokracii záleží,“ uvedla na twitteru a zopakovala prohlášení koaličních poslanců, že obstrukce nahradila destrukce. „Obsah dávno nahradila forma. Dokládá to i množství času, kterou oba předsedové strávili u řečniště: Tomio Okamura 13 a půl hodiny a Andrej Babiš 8 hodin. Ostatně jeden z nich Sněmovnu nazýval posměšně žvanírnou, když ještě sám nesoutěžil o titul největšího žvanila. Časy se mění,“ dodala. 

Podle šéfky TOP09 a dolní komory je jednací řád velice benevolentní a předpokládá vyspělou politickou kulturu, která bude respektovat většinu a prosazovat vůli menšiny. „Opoziční obstrukce už měly jen povahu rozbíjení a v takovém momentě, i dle dřívějšího nálezu Ústavního soudu, je nutné, aby většina zasáhla. Proto jsme po věčném jednání přistoupili k omezení řečnické doby. Jakékoliv snahy o dohody vedoucí k hlasování totiž opozice odmítala,“ vrátila se k pátečnímu protestu předsedy ANO Andreje Babiše.

Ocenila nicméně, že se podařilo vyhrocenou situaci po jednání grémia vyřešit a uzavřela svou řeč tím, že je jasné, že je nezbytné změnit řád. „Máme to připravené. A dá se očekávat, že i jeho změna bude opozicí obstruována.“

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) podotknul, že si myslí, že jsou všichni hlavně rádi, že je sněmovní marton úspěšně u konce. „Pan Okamura sice mluvil více než 10 hodin, přečetl 2 bakalářské práce, ale přesto neřekl prakticky nic,“ dodal také. 

Podle hnutí ANO ale nesou zodpovědnost za zablokovaní Sněmovny koaliční poslanci. Uvedla to na twitteru poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Obecně pak hnutí ANO doufá, že jako pojistka demokracie zafunguje také Senát, kam nyní novela poputuje. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) už dříve Blesk Zprávám řekl, že vidí dvě roviny, které s nynějším návrhem souvisí. Ta první rovina je to, že důvod věcně chápe. „Pokud má být společnost soudržná a držet při sobě, je potřeba tohle zohlednit, abychom udrželi mezigenerační solidaritu. Takže s tím souhlasím a problém s tím nemám,“ uvedl a nyní toto vyjádření sdílel na sítích v reakci na výsledek hlasování. Zopakoval také, že je zklamaný z toho, jakým způsobem se novela ve Sněmovně projednávala. 

Reakce pak přicházejí i z evropského parlamentu. Například Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) konstatovala, že ačkoliv má svůj názor na omezení valorizace, má Sněmovna její důvěru a děkuje, že obstála „v této zkoušce proti bezbřehému populismu.“

Zeman: Chyba a kapitulace

„Pokládám za chybu opozice, že tomu (schválení nižší valorizace) nezabránila,“ řekl Parlamentním listům v reakci na schválení novely důchodového zákona Zeman. Zopakoval, že stát, který ubírá peníze důchodcům, není dobrý stát. Mrzí ho, že opozice obstrukce nedotáhla do 22. března, dokdy vláda potřebuje snížení prosadit, aby ji mohla aplikovat. Opozice podle Zemana „kapitulovala, a tím pádem odsoudila důchodce k jisté ztrátě životní úrovně“. Zemanovi končí mandát 8. března, o den později se funkce ujme nový prezident Petr Pavel.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 7. března 2023 09:40 )

za komunistu se dával medaile za pětiletku, urodu,odvahu při udáváni,,za ploché nohy,za čestušky,proč nejsou ted medaile za tupost Pekárová by si zasloužila i dvě! a sní celá vláda.

Ludmila Kolarova ( 6. března 2023 13:21 )

Trapko

Ludmila Kolarova ( 6. března 2023 13:20 )

Hlavně, že si ty nenazrany sv.ně sami přidali a důchodce,kteří makali rukama od 15,nesedeli v lavici parlamentu a chrapali tam,tak ty okradou.HESLO JEJICH JE:SAM MAM MALO.TAHNETE DO HAJE,ZLODEJI.

blbec furuhec ( 6. března 2023 06:32 )

Zablokovali mi nick furuhec, tak mám teď tento nový.

blbec furuhec ( 6. března 2023 06:32 )

Já *** na oba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa