Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil pro Blesk: Snížení důchodů chápu, jsem ale zklamaný. Kdy sám odejde do penze?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. února 2023
13:36
Autor: Nikola Forejtová - 
28. února 2023
12:02

Počínaje příštím čtvrtkem bude mít Česko nového prezidenta. Ten nastoupí na Hrad poté, co složí slib do rukou předsedy Senátu. Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) o inauguraci promluvil v pořadu Epicentrum a okomentoval i aktuální politické dění, včetně kritizované snížení valorizace důchodů. Podotknul, že věcně novelu chápe, vadí mu ale to, jak se informace přenáší do společnosti. A zmínil i zklamání z toho, co se ve Sněmovně děje.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v pořadu Epicentrum okomentoval nejen přípravy na inauguraci a konání zvoleného prezidenta Petra Pavla před složením slibu, ale dostal se i k aktuálním politickým otázkám. Hlouběji se pozastavil například u snížení červnové valorizace důchodů, kde vidí dvě roviny. Tu první, věcnou, naprosto chápe.  Snížení valorizace totiž podle něj dává smysl v tom smyslu, že reálné mzdy ekonomicky aktivních obyvatel klesají, ale důchody šly nahoru s inflací.

Snížení valorizace? Věcně Vystrčil souhlasí, ale netají zklamání

„Pokud má být společnost soudržná a držet při sobě, je potřeba tohle zohlednit, abychom udrželi mezigenerační solidaritu. Takže s tím souhlasím a problém s tím nemám,“ uvedl. Dodal také, že máme navíc problém se splácením dluhu a mohli bychom zatížit budoucí generace.

Druhá rovina je ale stav legislativní nouze a obecně to, jakým způsobem se novela projednává. „Za sebe musím říci, že jsem z toho dění v Poslanecké sněmovně velmi zklamán, neboť je právem opozice v demokratických zemích, aby mohla vyjádřit svůj názor, ale nemělo by to být tak, že opozice, když je v menšině, bude znemožňovat většině přijímat rozhodnutí, protože pak se ta země úplně zastaví,“ uvedl a vysvětlil, že podle něj pak musí vláda přicházet právě se stavem legislativním nouze.

„Ve Sněmovně vznikla situace, kdy koalice byla přinucená chováním opozice, která odmítla zkrácené projednávání, přijít s nouzí. A my to teď budeme v Senátu muset nějakým způsobem celé překousnout,“ dodal.

Na doplňující dotaz, zdali to ale není i vina koalice, která přišla se snížením valorizace poměrně nakvap i přesto, že predikce už mohla mít, Vystrčil odvětil, že je to podle něj důsledek atmosféry ve Sněmovně. „Je to věc obou stran,“ uznal v rozhovoru pro Blesk.

„Na druhé straně, kdybychom začali pátrat, kde jsou ty první příčiny, tak já za sebe musím říci, že skutečně dochází k eskalaci toho, co se už dělo v minulém v minulém volebním období. A tudíž by bylo asi nejlepší, kdyby si ty strany sedly k jednomu stolu a řekli si, že se budou chovat normálně. K tomu zřejmě nedojde,“ konstatoval.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) byl hostem pořadu Epicentrum (28.2.2023). Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) byl hostem pořadu Epicentrum (28.2.2023). | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Dále v rozhovoru v pořadu Epicentrum vysvětlil, že tato věc navíc nespadá do důchodové reformy a že ani není fér mluvit o pozdějším odchodu do důchodu. „Počkejme s tím, až tady budeme mít celý systém opatření. Navíc, když to bude pouze změna parametrů, tak to ani není důchodová reforma. Změna odchodu do důchodu je parametr,“ dodal.

Sám Vystrčil by mohl jít do důchodu za dva roky. „Předpokládám, že do důchodu ještě nepůjdu. Ale uvidíme. Člověk neví, jak to s ním bude,“ řekl na dotaz, jak si jako občan plánuje odchod do penze.

Mirda Cerubyt ( 1. března 2023 12:52 )

Nemá

Mirda Cerubyt ( 1. března 2023 12:51 )

Jak si má zachovat čest, když žádnou namá?🤮🥳

Uživatel_5347357 ( 28. února 2023 22:14 )

Když jsem byl malý, tak mi maminka před spaním četla pohádky. Strašně se mi líbily, ale později jsem zjistil, že nic z toho nebyla pravda. Dnes nám tady takoví, jako je Vystrčil, zase vypráví pohádky, teď tu "O mezigenerační solidaritě". Jenže mi už nejsme děti a tak víme, že z toho nic není pravda. Vystrčile, táhni s celou tou současnou vládou do pr......e!!!!

Jirik-ta ( 28. února 2023 20:43 )

"Západ bude ponížen"😜 (Douglas MacGregor) z výrazu ve tváři je patrné, že je předurčen k ponížení (fyjala), bože to je hrůza. Fyjalo vzdej se, alespoň trochu cti si zachovej 😍🧣

Jirik-ta ( 28. února 2023 20:41 )

a 20 jehlu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa