Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju!“ Sejde se s Fialou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. února 2023
12:19
Autor: ČTK, simao, vja, lig - 
27. února 2023
05:00

Zvolený prezident Petr Pavel se k návrhu na snížení červnové mimořádné valorizace penzí vyjádří nejdříve po inauguraci. Jako občan má však několik pochybností shodných s odborníky. Uvedl to v pondělí na své tiskovce. Zároveň vzkázal, že se nechce chovat alibisticky a pokud vládní návrh projde až na jeho stůl, nenechá jej ležet ladem - podepíše jej, nebo vetuje. Své rozhodnutí však nechtěl předjímat. Pavel se v úterý sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), čekají ho ale i neformální schůzky s hlavami států Rakouska a Maďarska.

Na obzoru se rýsuje první možné veto prezidenta Pavla. A to kvůli sporné vládní novele, která má zmenšit balík peněz vyplacený důchodcům při mimořádné červnové valorizaci penzí.

Fialův kabinet to zdůvodňuje nutností úspor a snižování státního dluhu, proti je opozice, která se chystá obstruovat během úterní mimořádné schůze Sněmovny.

Jako občan mám pochybnosti, vzkázal Pavel

Pavel, který penze řešil i s vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČL), ale také na schůzce s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem (oba ANO), přitom v souvislosti s důchody upozorňuje na nutnost systémových změn. Chtěl by prý vládě pomoci s vysvětlováním nutnosti provedení důchodové reformy i podoby jednotlivých kroků.

Podle Pavla je reforma nezbytná a kosmetické úpravy k zajištění udržitelnosti penzí do budoucna nebudou stačit. „Rád bych přispěl k tomu, abych i vládě pomohl tam, kde bude chtít předložit věcné argumenty, s vysvětlováním toho, proč musíme reformu udělat a že není čas,“ uvedl dříve.

Pavlovo finální stanovisko k novele zůstává záhadou, jasně se hodlá vyjádřit až po inauguraci. „Měl jsem v minulém týdnu schůzku s ministrem Jurečkou, zároveň jsem měl schůzku s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, kteří mi vyložili svůj pohled na věc. Konzultoval jsem problematikou i s řadou odborníků. Vzhledem k tomu, že zítra začíná legislativní proces (mimořádná schůze Sněmovny - pozn. red.), tak budu pozorně sledovat, jak se bude vyvíjet, abych k němu po inauguraci mohl zaujmout jasné stanovisko,“ nechal se slyšet.

„Samozřejmě si názor tvořím. Říct před tím, než vůbec bude ten návrh projednáván ve Sněmovně, jestli ho budoucí prezident bude nebo nebude vetovat, by asi nebylo správné. Touto cestou bych se rozhodně ubírat neměl,“ pokračoval Pavel.

Není asi nic zvláštního, že i občan Petr Pavel má pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření. Mezi ty aspekty patří jak možná retroaktivita, tak i institut legislativní nouze,“ vyjádřil určitou nejistotu Pavel.

Pavel avizoval, že se nechce zachovat alibisticky a novely ani nepodepsat, ani nevetovat. „Férové bude k tomu zaujmout stanovisko - buďto podepsat, nebo vetovat. A to se dozvíte desátého,“ dodal Pavel.

Posila do týmu

Do Pavlova prezidentského týmu se připojí i politolog Tomáš Lebeda. Stane se šéfem vnitropolitického odboru. Pavel svůj výběr zdůvodnil dlouhodobými zkušenostmi Lebedy ze sledování české politiky a jejich aktérů. „Já jsem za tuto posilu velice rád, protože je to člověk, který je široce respektovaný a já věřím, že bude významnou posilou,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci.

„Na věci se díváme pohledem stejných hodnot a svou nezávislostí mi dává jistotu, že jeho doporučení nebudou ovlivněna osobními zájmy vybraných hráčů,“ poznamenal Pavel již dříve. Lebeda momentálně působí jako vedoucí Katedry politologie a evropských studií na olomoucké univerzitě. Specializuje se na oblast voleb, volebních systémů a volebního chování.

Budoucí prezident již dříve oznámil i další detaily ke svému hradnímu týmu - mluvčí se stane Markéta Řeháková, manažerka komunikace jeho prezidentské kampaně. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky bude Jana Vohralíková.

Známé je i obsazení dalších funkcí na Pražském hradě: do čela poradců se postaví podnikatel Tomáš Richter, vojenskou kancelář povede Radek Hasala, zahraniční odbor dosavadní klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček, protokol pak dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický.

Oběd se Zemanovými i číše vína

Všechny detaily chystané inaugurace nově zvoleného prezidenta jsou přitom již doladěny. Oficiálně se jedná o společnou schůzi obou komor Parlamentu.

V poledne 9. března spolu poobědvají prezidentské páry ve speciálně vybrané místnosti. Ve dvě odpoledne pak začne samotná inaugurace. Celá událost bude přenášena na velkoplošných obrazovkách. Ty budou umístěny na Hradčanském náměstí a třetím nádvoří Pražského hradu.

„Předpokládáme, že společná schůze obou komor Parlamentu bude trvat 50 minut a všichni se pak přemístí do Španělského sálu,“ uvedla nová kancléřka Vohralíková. Tam bude pro hosty připravena číše vína. Tou dobou již bývalý prezident Miloš Zeman se jí ale podle dosluhujícího kancléře Vratislava Mynáře nezúčastní.

Mezitím Pavel vyjde na hradní balkon, kde se pozdraví s veřejností a následně položí květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Slavnostní den zakončí Pavel mší Te Deum, která proběhne v katedrále sv. Víta od 18 hodin.

Cesty na Slovensko, do Polska i Německa

Pavel již stihl představit i své další plány v zahraniční politice, na první návštěvu chce jet tradičně na Slovensko, a to v týdnu po své inauguraci, jež se uskuteční 9. března.

Pavel se chystá také do Polska, kam pojede 16. a 17. března týden po inauguraci, a do Německa. Berlín navštíví 21. března, v květnu pojede i do bavorského Selbu na bavorsko-české dny. Nový český prezident také už požádal ukrajinskou stranu, aby přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva.

Nastupující český prezident se plánuje na červencovém summitu NATO zasazovat o přijetí Ukrajiny, která by do NATO i EU měla podle Pavla výhledově patřit.

Schůzky s prezidentem Rakouska a prezidentkou Maďarska

Pavel se v tomto týdnu sejde i s prezidentem Rakouska a maďarskou prezidentkou. „Proběhnou dvě neformální schůzky s prezidenty. Ve čtvrtek druhého s prezidentem Rakouska a v pátek s maďarskou prezidentkou. Je to abychom se poznali a navázali vztahy. Žádné zvláštní okruhy otázek pro tato setkání připraveny nejsou,“ informoval. Názorové rozdíly mezi Maďarskem a zbytkem V4 prý při jednání s maďarskou prezidentkou klíčovým tématem nebudou.

Uživatel_5318449 ( 28. února 2023 20:31 )

Pavel s Fialou si půjdou hodně na ruku. To se ještě dočkáme věci od nich.

Ladislava Vykoukova ( 28. února 2023 12:11 )

Uvidime,jak se nový prezident uvede, zda bude poslouchat Fialovo vládu a nebo bude přihlížet na blaho občanů. Při prvním rozhovoru k valorizaci jako občan má výhrady, ale včera už otáčel a musí se více informovat. Je jasné, že si Fialu nerozhazí.

JaNat ( 28. února 2023 11:21 )

jajas ( 28. února 2023 08:43 )

No to je taky výrok: „Podepíšu, nebo vetuju!“ Co jiného by s tím tak asi mohl dělat?

JaNat ( 27. února 2023 21:40 )

Zavčas hledat, udělat si popř. screen a ne ńafat jak ratlík. Navíc bys to stejně nepochopil bo ty nikdy nic nechápeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa