Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslance čekají hádky o „ožebračování“ důchodců. Jak na různé výše penzí dopadne návrh vlády?

Autor: ČTK - 
27. února 2023
13:16

Sněmovnu čekají kvůli vládnímu návrhu na snížení červnové valorizace důchodů tvrdé obstrukce a zřejmě i noční jednání. Poslanci se k předloze sejdou na mimořádné schůzi svolané z podnětu koalice v úterý dopoledne. Schůze potrvá pravděpodobně několik dnů. Spory budí i to, že dolní komora má na žádost vlády projednat omezení růstu penzí zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pokud bude předloha přijata, pravděpodobně skončí u Ústavního soudu.

Zbrzdění červnové, a tím i následných valorizací penzí je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí.

„Cílem navrhované úpravy není získat prostředky pro provoz státu, ale zajistit prostředky na výplatu důchodů pro všechny důchodce, stávající i budoucí, aby nebyla ohrožena udržitelnost důchodového systému,“ stojí ve zdůvodnění.

Průměrný měsíční důchod vzroste podle novely od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Přehledně: Mimořádná červnová valorizace důchodů podle navrhovaných a podle běžných zákonných pravidel Přehledně: Mimořádná červnová valorizace důchodů podle navrhovaných a podle běžných zákonných pravidel | Infografika ČTK

Opoziční politici naopak mluví o asociálním kroku a o „okrádání“ či „ožebračování“ důchodců, kteří patří ke skupinám obyvatel, na něž dopadá zdražování nejvíce. Každý penzista přijde jen letos v průměru o 7000 korun, zní od představitelů opozice.

Opoziční politici se už nechali slyšel, že rozpoutají dosud největší obstrukce a že koalici připraví „peklo“. Vládní tábor se může pokusit opozici unavit nepřetržitým jednáním Sněmovny, a to přes noc. Dlouhým projevům může zamezit omezením doby poslaneckých vystoupení až na pět minut, což se ale nevztahuje na řečníky s přednostním právem. Sněmovna navíc může podle jednacího řádu rozhodnout o tom, že se nebude konat obecná diskuse.

O tom, že opozice zamýšlí své hrozby zablokování dolní komory vážně, svědčí i skutečnost, že poslanci hnutí SPD vložili k novele do sněmovního systému stovku pozměňovacích návrhů.

Chtějí zvýšit zásluhovou část důchodu o 2,3 procenta, tedy stejně jako vláda. Zatímco kabinet chce nad to přidat každému penzistovi 400 korun, podle poslanců SPD by měla být tato pevná částka zhruba o tisícikorunu vyšší. Každá z jejich úprav předpokládá jinou sumu s korunovými rozdíly. Z hnutí ANO zaznívá, že obstrukce potrvají nejméně do pátku.

Video  Schillerová šije do Fialovy vlády: Krádež na důchodcích za bílého dne. Připravila si i spacák.  - Facebook - Alena Schillerová
Video se připravuje ...

Opozice poukazuje na možnou protiústavnost zásahu do červnového růstu penzí, když původní nárok podle nynějších zákonných pravidel způsobený vyšší inflací vznikl důchodcům již dříve. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale v důvodové zprávě uvedlo, že se podle jeho názoru nejedná o nepřiměřený zásah do legitimního očekávání.

Konkrétní zvýšení podle ministerstva vyplývá až z příslušného nařízení vlády, a do jeho účinnosti o nabytých právech nelze hovořit. Ministerští právníci však doporučili postup, aby byla důchodová novela přijata nejpozději 22. března, tedy do dne, do něhož musí kabinet vydat nařízení o mimořádném červnovém zvýšení penzí.

Video  Fiala na inspekci u Stanjury: Nerušíme valorizaci důchodů!  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Spor i kvůli legislativní nouzi

Snížení valorizace hodlá opozice napadnout u Ústavního soudu i kvůli jeho projednávání ve stavu legislativní nouze, jejž vyhlásila na žádost vlády předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Rozhodla navíc o zkráceném projednávání novely ve Sněmovně, tedy s vynecháním prvního čtení.

Oba tyto kroky musí plénum v úvodu schůze potvrdit, což vyvolá další spory. Žádost o vyhlášení legislativní nouze kabinet zdůvodnil tím, že státu hrozí značné hospodářské škody. Podle některých ústavních právníků je z hlediska zákonných podmínek tento postup zřejmě hraniční, ne však úplně mimo. Podle dalšího odborníka Marka Antoše je ale možné, že novela v takovém případě u Ústavního soudu narazí.

Na stav legislativní nouze a na možnou zpětnou účinnost předlohy se ozývá kritika i od některých koaličních zástupců v horní komoře, v němž má vládní tábor značnou převahu.

Pochyby ve stejném duchu už vyjádřil také Petr Pavel, který by měl novelu už jako nový prezident dostat k podpisu. Vyjádří se k ní ale až potom, co složí slib a ujme se funkce hlavy státu.

Nebude to v tomto volebním období poprvé, co poslance i personál sněmovní kanceláře čeká dlouhé noční jednání kvůli opozičním obstrukcím a rozsáhlým debatám. Naposledy jednala Sněmovny do noci dva dny po sobě letos v lednu při neúspěšném opozičním pokusu o vyslovení nedůvěry vládě. Loni v září trvalo jednání o tomtéž víc než 20 hodin a poslanci debatovali celou noc z 1. na 2. září. Dlouho do noci v tomto období jednala Sněmovna již celkem sedmkrát.

Video  Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju,“ vzkázal k návrhu vlády.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Skeptik ( 28. února 2023 00:06 )

přel velké zdražení, co nastalo jednak po Babišově snížení daní v době Covidu a následně to dorazila Putinova válka, tak stále jsou potraviny levnější jak za bolševiků. Jen něco stojí v přepočtu stejně, většina věcí je stále levnějších. Děti z chudých rodin - tak za socialismu byli lidi daleko chudší jak dneska. Dnes jsou lidi zpovykaní, ale stále se máme dosti lépe jak za bolševiků.

Skeptik ( 28. února 2023 00:04 )

Důchody, to je dobré téma. Babiš pochopil, že když je uplatí, tak bude mít opravdu hodně voličů. Funguje to. On Babiš dříve lidem nepřímo přidal peníze - snížil daně. Pocítil to na výplatě každý, víc ti s vyššími příjmy. Jiná věc je, že toto odstartovalo inflaci a celoživotní úspory, co lidi měli, tak šly do kopru. On byl Covid i v jiných zemích, ale u nás ta inflace byla výrazně vyšší než jinde. Pak přišla Putinova válka a další inflace, za tu přímo Babiš nemůže, ale nastavilo se to špatně už předtím. Nízké daně a rekordní státní dluh. Právě ti lidé, co jsou v důchodu, tak těm by mohlo dojít, že jim někdo ukradl nemalou část úspor. Taková levicová klasika, kdo nec nešetřil, peníze rozházel, tak ten dostane peníze na dávkách. Tratili ti, kdo mysleli na zadní kolečka a nechtěli jen spoléhat na stát. Důchdci na tom nejsou vůbec špatně. I s tím menším důchodem jde vyjít, na rozdíl od lidí, co chodí do práce, tak důchodce nemusí kupovat hotové obědy, ale uvaří si. Objezdí slevy v supermarketech, kdežto kdo jde z práce, na tohle nemá čas. Doma může být taky levněji oblečen než někdo, kdo pracuje a jedná v práci s klienty atd. atd.

Skeptik ( 27. února 2023 23:58 )

Tak pan Babiš se asi tomu kapitalismu vyučil v KSČ, nebo KSS a pak hlavně u StB. Nakonec takový rusofilní Klaus si taky hrál na světového experta na kapitalismus.

Jirik-ta ( 27. února 2023 22:54 )

našetřit a ta inflace to bere

Jirik-ta ( 27. února 2023 22:51 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa