Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protesty ve Sněmovně! Babiš odmítl opustit pult. „Ze židle“ ho zvedlo omezení řečnické doby

Aktualizováno -
4. března 2023
08:20
Autor: Nikola Forejtová - 
3. března 2023
22:07

Předseda ANO Andrej Babiš (ANO) spustil v pátek ve Sněmovně protest poté, co odmítnul opustit řečnický pult. I přes výzvy předsedajícího a přes vypnutý mikrofon dál hovořil a stál na místě. Brzy se k němu připojili další předsedové opozičních stran a poslanci. Protest spustilo odhlasování návrhu o omezení řečnické doby i pro poslance s přednostními právy, což je v rozporu s jednacím řádem. Schůze musela být přerušena. Poté, co se schůze opět spustila, Babiš začal znovu hovořit, znovu mu bylo odepřeno slovo a znovu zůstal stát. A znovu se spustil protest. Ten trval tak dlouho, že musela předsedkyně Sněmovny přerušit schůzi a svolala grémium. Sněmovna nakonec zrušila po třech hodinách své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit.

„Já si budu mluvit, jak dlouho chci!“ volal Babiš u pultu poté, co jej místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzval, aby opustil řečniště poté, co hovořil déle než pět minut. Babiš ale zůstal stát a brzy se k němu připojili další předsedové a poslanci. Vytvořili hlouček kolem pultu, usmívali se a fotili se. 

„My se nehneme. To je hnus“

Po několika minutách byla schůze přerušena a po dalších deseti minutách začal Babiš znovu hovořit. Po pěti minutách času byl předseda ANO vyzván, aby řečniště opustil. Opět to odmítl, opět mu byl vypnut mikrofon a opět se kolem něj shromáždili další poslanci. Místopředseda Sněmovny nakonec vyzval podle seznamu poslance, aby vystoupili se svým pozměňovacím návrhem. Protestující ale odmítli opustit místo řečniště. 

„Omezujete ji na právech,“ volali poslanci. Předsedající zopakoval, že je v sále a ostatní ji nechtějí pustit. Poslankyně Taťána Malá, která byla na řadě, si vzala krátce slovo a řekla, že to, co se děje, je hnus a že vystoupí až poté, co vystoupí Babiš s přednostním právem. Poslanci na sebe hlasitě pokřikovali přes celý sál a poslankyně ANO vyzývala ostatní, ať se přidají k chumlu. 

Zuzana Ožanová (ANO) jako další v pořadí řekla, že vedení Sněmovny využilo situace a uzavírá gastronomická zařízení v dolní komoře. „Já při svém typu postavy to fakt vydržím,“ poznamenala. Tomio Okamura (SPD) nazval počínání koalice za protiústavní politický puč. „Nás odtud nedostanete, klidně tady na nás pošlete ty antony, tu policii,“ prohlásil.

Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) volala na mikrofon, že si může koalice dělat, co chce, ale oni se od pultu nehnou. „Volejte třeba policii nebo zásahovou službu. My se nehneme,“ pokřikovala. A ještě hlasitější byla Jaroslava Pokorná Jermanová, která vyzvala k odchodu předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP09). Podle ní má umět sjednat pořádek a taková situace, co nastala, ještě nikdy neproběhla. „Seberte se a jděte pryč!“ volala.

Babiš následně vyzval k odchodu i stávajícího předsedajícího Bartoška. „Jděte domů!“ křičel Babiš mimo pultík. 

Protest ve Sněmovně (3.3.2023) Protest ve Sněmovně (3.3.2023) | Reprofoto Sněmovna

Protest spustilo úspěšné hlasování o omezení řečnické doby všech poslanců na dvakrát pět minut, a to včetně těch s přednostními právy, což je v rozporu s jednacím řádem. Objasnění přinesl Marek Výborný (KDU-ČSL). Výborný se obhajoval načtením dvou nálezů z Ústavního soudu. Z něj podle něj jasně vyplývá, že sice opozice má právo obstruovat, ale má to dělat konstruktivně a tak, aby nezamezovala většině a vládě vládnout. „Netvoříme dva bloky, co mají dělat souboj. Ve finále neseme zodpovědnost za konstruktivní správu této země,“ konstatoval s tím, že podle ÚS by se dalo říci, že se poslední čtyři dny ukazují na ohrožení demokracie a místo obstrukcí dochází spíše k destrukcím. 

„Obstrukce jsou součástí každé parlamentní menšiny a patří k demokracii. S destrukcí rozhodování ve Sněmovně přišla až současná opozice. Není to únosné, znemožňuje to výkon moci a museli jsme na to reagovat. Stejně jako jsme my nekrátili práva opozice, nesmí krátit oni ta naše,“ komentovala ještě před protestem rozhodnutí Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). Následně svolala velké grémium předsedů stran a jednání se přerušilo na půl hodiny. 

Protlačení nařízení vyvolalo silnou odezvu hned od počátku, především ze strany exšéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). „Máte nachystané policajty v předsálí? Tady ten pultík přestává mít smysl, já ho shodím dolů jako Lubomír Volný. Chápete, co jste udělali? Úplně zbytečně!“ volal následně Vondráček u pultu a vyvolal tím silnou odezvu v sále. Dodal, že už od koalice nechce nikdy slyšet slova o demokracii. Dodáme, že omezení přednostních práv je v silném rozporu s jednacím řádem. Poslanec SPD Foldyna to přirovnal k únoru 1948. 

„Zatemnilo vám to rozum!“ konstatovala předsedkyně Schillerová. „Hnus. Je to hnus, co tu předvádíte. Hnus,“ bouřila se.

Koalice: Převrat, puč 

Chování opozice se neobešlo bez okamžitých reakcí. „Takto začínají násilné převraty. Opozice, kde probíhá vnitřní boj mezi ANO a SPD o voliče, násilně fyzicky zablokuje jednání a nerespektuje rozhodnutí poslanecké sněmovny!!!“ okomentoval stav ve Sněmovně například poslanec za STAN Lukáš Vlček. 

Podle jiného koaličního poslance Toma Phillippa se dá takový postup nazvat pučem, jak uvedl na Twitteru.

„Rvačka o stejného voliče začala. Obstrukce přešla do destrukce,“ dodává Jan Lacina (STAN). 

Sněmovna nakonec omezení zrušila

Sněmovna zrušila po třech hodinách své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Rozhodla o tom teprve po půlnoci po protestech opozice proti původnímu rozhodnutí. Součástí dohody poslaneckých frakcí je podle předsedkyně Pekarové Adamové i to, že o míře valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu od 08:00. Opoziční poslanci se poté vzdali části úprav ke sporné vládní novele o nižším červnovém růstu penzí a jednání bylo zhruba v 0:15 až do ranního hlasování přerušena.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Basty ( 5. března 2023 21:36 )

Nějak vám unikla podstata problému a to, že koalice věděla už v létě, že bude muset dle zákona přidat důchodcům. Jenomže to bylo před volbou prezidenta atd. a to je jediný důvod! Že vám zastáncům Fialenka a spol. nevadí to, že lhal, lže a lhát bude, viz. jeho prohlášení o důchodech ještě v lednu! Stanjura prokazatelně zapoměl nebo spíš je neschopný odeslat podklady k vyplacení peněz z dotačních programů a dostal do rozpočtu o 60 miliard méně, díky tomu, že cpe Jurečka nos kam nemá a nedá si on a spol. bacha na to co z něj vypadne za "moudra" udělal škodu na burze 34 miliard atd. atd. a vy tu řešíte 14 miliard důchodcům, ostuda!

blue_Moon ( 4. března 2023 11:21 )

Pokud poslanec žvaní nepřetržitě dlouho dobu a plácá páté přes deváté tak se v tom ztrácí i on sám. Poslanecká sněmovna je jedna rozhádaná "spojitá" banda a nedá se poslouchat.
Včera mě pobavila reportáž v tv. kdy v poslanecké sněmovně bude i kaplan..
Za tučný plat předvádějí poslanci frašku i s noční přespáním.
Nikdo s tím tady na diskuzi nic neudělá a výsledek nebude podle přání jednotlivců.

jajas ( 4. března 2023 09:39 )

Tak určitě s tím tady lidé nic neudělají. Každopádně je zajímavé sledovat, jak se někteří zastávají momentální činnosti vlády, která byla ochotna naslibovat modré z nebe, aby se už konečně dostala ke vládnutí a obratem všechny voliče "překvapila" (slušně řečeno) tím, jak to vlastně mysleli a jedou jako kafemlejnek zákon nezákon, norma nenorma, sliby nesliby, signály nesignály....Ale je fakt, že mně ty tvoje příspěvky baví, akorát se dost opakuješ, zkus to nějak inovovat!

jajas ( 4. března 2023 09:23 )

Tak to se omlouvám, nepochopil jsem tvůj názor na politiku.....tvé příspěvky jsou sice úsměvné, ale jsou vedeny spíše vůči opozici, a to mne zmátlo. A opozice má stejná práva jako koalice. Proto reaguji jak reaguji.

jajas ( 4. března 2023 09:20 )

Pokud podle právních norem postupují zloději a podvodníci s estbackou minulosti, měli by se tyto lidi nejdříve odsoudit. Pak by tedy nemohli zastávat veřejné a politické funkce . Jenže nikdo z těch, které tady nepřímo jmenujete odsouzeni nebyli. Takže si apelujte na Blažka (je to Don Pablo a umí v tom chodit), ať zjedná pořádek a těmto lidem činnost zakáže (samozřejmě soudně). Tak proč se to nestalo? Proč nekonají, když je to tak jak píšete. Nejdříve ať si koalice udělá pořádek v tomto pak ať se rozčiluje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa