Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanec chtěl vyčinit vládě za každou cenu. Téměř zkolaboval. Dojatý kolega děkoval za pomoc

Autor: for, ČTK - 
3. března 2023
18:36

Poslanec ANO Milan Wenzl se rozhodl vyhubovat vládě stůj co stůj a k pultu šel, jak se říká, přes mrtvoly. Po cestě k řečništi se začal hroutit a po pomoci jiných poslanců trval na tom, že vystoupí. Odešel až o pár minut později poté, co na něj apelovali ostatní a snažili se jej po cestě od pultu podpírat. Poslanec Roman Kubíček (ANO) později informoval, že je Wenzl v pořádku, a poděkoval všem, kteří přispěchali na pomoc. 

Wenzl upadl na kolena, z této pozice mu mezi prvními pomáhal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a následně i další poslanci. „Jste v pořádku?“ hlesla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Pokud se, pane poslanče, necítíte dobře, můžete vystoupit později,“ nabízela Wenzlovi předsedkyně, což ale poslanec ANO odmítl.

V předem připraveném projevu označil vládní návrh na snížení červnové valorizace důchodů za protiústavní a asociální. „To je postup opravdu hodný dobráckého lidovce, který ještě nedávno tvrdil, že chce být sociálním svědomím koalice,“ prohlásil Wenzl na Jurečkovu adresu. Poslancův hlas postupně těžkl, což jiní zákonodárci sledovali se znepokojením.

„Děkuji, že nejste stroje na politiku“ 

Poslanec ANO Roman Kubíček přistoupil s místopředsedou Sněmovny Janem Bartoškem (KDU-ČSL) k řečništi. „Pojďte si sednout, to by nedopadlo dobře,“ zaznamenal sněmovní mikrofon. Wenzl se ještě přihlásil ke čtveřici svých pozměňovacích návrhů k vládní penzijní předloze a v doprovodu řečnický pult opustil.

Poslanec Milan Wencl na jednání Sněmovny o červnové valorizaci (3.3.2023) Poslanec Milan Wencl na jednání Sněmovny o červnové valorizaci (3.3.2023) | Reprofoto Sněmovna

„I v tomto sále bylo vidět, že jsou tu lidé,“ konstatoval později Kubíček, který plénum informoval o tom, že je Wenzl v pořádku a v péči lékařů. „Děkuji za včasnou pomoc a za to, že to nejsou jen stroje na politiku a na předávání zákonů,“ dodal. 

Server Seznam Zprávy loni v srpnu informoval, že se Wenzl musel v roce 2021 kvůli vážné nemoci stáhnout z politických funkcí, lékaři u něho našli leukemii. „Kostní dřeň mi byla úspěšně aplikovaná a pan docent mi řekl, že jsem v podstatě zdravý. Musím být jen opatrný v místech s vyšší koncentrací lidí. Do Poslanecké sněmovny proto budu chodit v respirátoru,“ řekl tehdy serveru Wenzl.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
Video se připravuje ...

lucie13 ( 3. března 2023 20:36 )

Snížení u zaměstnanců bylo v pořádku (zrušení superhrubé mzdy), ti proti OSVČ a “podnikavcům” (podnikatelům) odváděli nepoměrně více. Zaměstnanec si nedá do nákladů dovolené jako služební cesty, to samé večeře, auta, telefony, internet, vybavení “kanceláře” atd. a platí jako mourovatý.
Solidaritu bohužel neměli ti “podnikavci”, ti brečeli jako želvy kvůli EET, která je v západní Evropě norma a nikomu nevadí.

Schodky státního rozpočtu jsou veřejná informace. Babiš počítat uměl, než přišla corona, tak státní dluh o desítky miliard ročně snižoval. Díky corona opatřením schodek za jeho období narostl o 783 miliard.
To tenhle slepenec se trochu víc přepočítal. Za první rok vlády hned sekera 429 miliard a rekordní nárůst od roku 1993. Sobě urychleně přidali desetitisíce a důchodcům chtějí krást po stovkách, ubohé!
V roce 2022 se žádná země EU nezadlužila takovou měrou jako ČR, takže Fiala tu dělá dobré rekordy. Na další 3 roky chtějí dluh navýšit o dalších 900 miliard. Zůstane tu po nich minimálně 1329 miliard dluh za pouhé 4 roky. Pro srovnání ODS, ČSSD a TOP tu po sobě zanechaly 1993-2013 1680 miliard dluhu, Fiala je takový bourák, že za 4 roky dokáže zem zadlužit více, než jeho předchůdci za 20 let.

bersimalinecka ( 3. března 2023 20:01 )

Jaryn rád se do mě strefuješ .Níž ti to slušnost nedovoluje tak teď.Proč jsi tak nakřáplý a nesouhlasíš,že zrušení EET pro vás fialovce je krok vedle a ty peníze budou chybět.Zrovna jako OSVČ platí mizerné odvody ale ve finále když se bude vypočítávat jejich důchod budou řvát.Kolika soukromníkům se platí keš na ruku? Jejich chování je asi tak jako v té pohádce:něco zaplatíme ,něco zapřem.A když jsou fialovci u kormidla tak neustále vše svádějí na Babiše .Ten je má na rámu.Všechno pomalu mizí na Ukrajině.Černochová dostala miliardy navíc a co z toho uvidí naši vojáci?

Jaryn19 ( 3. března 2023 19:34 )

sklízíme populismus poslanců ANO, SPD a ODS, které společně odhlasovali snížení daní a tím zasekli sekeru v rozpočtu. ODS bohužel neumí počítat stejně jako ANO a SPD.

bersimalinecka ( 3. března 2023 19:26 )

To tady zase bude nablinkáno.Nikomu nepřeji nic zlého.Pán ať se uzdraví.A nikoho,opakuji nikoho ať to v parlamentu nepotká.

Papanikula ( 3. března 2023 19:11 )

Podvodník , zlodej a lhář Fialovic předseda sekty spoluSPOLU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa