Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další novinky k Pavlově inauguraci odhalili umělci: 150 verzí slibu a pero od dědečka!

Aktualizováno -
7. března 2023
13:13
Autor: ČTK, simao - 
7. března 2023
10:23

Nový český prezident Petr Pavel složí slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na společné schůzi obou parlamentních komor, která se uskuteční od 14:00 ve Vladislavském sále Pražského hradu. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ukázala, co na Hradě nebude smět chybět - nový set pro prezidentský slib. A jeho autoři prozradili, co stálo za jeho vyhotovením.

Poslanecká sněmovna avizovala dopřed, že připraví pro inauguraci nového prezidenta Petra Pavla výtisk ústavy s textem prezidentského slibu, který bude vyhotoven kaligrafickým písmem.

„Přípravy na složení slibu prezidenta republiky vrcholí. Slavnostní set pro prezidentský slib se skládá z desek a slavnostního archu. Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová. Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce,“ uvedla dnes na twitteru předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Kancléř Sněmovny Martin Plíšek dopředu avizoval, že desky budou vyrobeny z duralu a mosazi. Sněmovna zajistila i speciální pero, které v pátek od výrobce převzala Pekarová Adamová. Inaugurace se uskuteční ve čtvrtek 9. března ve 14:00 ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Typografka: Krásné zadání

„Mít možnost napsat slib pro nového prezidenta je krásné zadání! Napsala jsem asi 150 verzí, než jsme konečně vybrali tu správnou. Tu pak stačilo napsat jen jednou,“ uvedla Dočekalová na instagramu.

„Kaligrafické písmo vychází ze svižného nakloněného rukopisu, kompozice zdůrazňuje první větu psanou modrou barvou symbolizující naději,“ poznamenala.

Speciální pero od dědečka

Pavel se bude podepisovat speciálním perem. I to má svůj zajímavý příběh. „Elegantní mosazné pero se speciálním závitem je vyrobeno čistě z mosazi. Soustružil jej Karlův dědeček Vojtěch ve svých 86 letech v Běšinech na Šumavě. Vznikly celkem dva originální kusy, jenž se liší délkou hrotu. V peru je zasazena náplň s archivním inkoustem značky Penac, které zaručuje kvalitu podpisu i po mnoha dekádách,“ poznamenala Dočekalová.

„Slavnostní set pro prezidentský slib nově sestává z desek, slavnostního archu a kovového pera. Karlův design má reprezentativní a státnický charakter, přesto je minimalistický a nadčasový. Kovové desky jsou vyrobené z ušlechtilých kovů duralu a mosazi. Horní strana desek je zdobená vyfrézovaným reliéfním kaligrafickým nápisem Slib. Reliéfní nápis je nakloněn tak, aby jeho dříky byly na deskách kolmé,“ uvedl designer Karel Matějka a dodal: „Máme obrovskou radost, že se nám set v tak krátkém čase podařilo ručně vyrobit.“

Sněmovní kancléř Plíšek vedle toho poznamenal, že Sněmovna cítí určitý dluh ke způsobu provedení ústavy použité při přísaze. Připravuje proto soutěž na návrh slavnostního vyhotovení ústavy. Vyhlášena by měla být ještě letos a zúčastnit by se jí měli přední odborníci na umělecké zpracování dokumentů.

„Rádi bychom, aby při příštím slibu prezidenta nebo při nějakých výročních událostech, které se vztahují například k výročí schválení ústavy a nebo jiným událostem, už byl slavnostní výtisk,“ doplnil kancléř.

Jak bude probíhat Pavlova inaugurace

  • Inauguraci, která se koná 9. března, bude předcházet společný oběd končícího a nastupujícího prezidenta s manželkami na Pražském hradě.
  • Již o půlnoci 8. března bude svěšena vlajka prezidenta republiky nad Pražským hradem a výkonu prezidentských pravomocí se do složení slibu nového prezidenta ujmou předsedkyně Poslanecké sněmovny, předseda Senátu a předseda vlády.
  • Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Zavřená zůstane až do následujícího dopoledne, kdy skrze ni jako první projde za zvuku fanfáry Standarta zvolený prezident Petr Pavel se svou rodinou.
  • Na prvním nádvoří jej hlášením o připravenosti přivítá velitel Hradní stráže, přítomny budou také historické prapory držené praporečníky Hradní stráže.
  • Schůze ve Vladislavském sále bude zahájena ve 14:00 příchodem nejvyšších ústavních činitelů do sálu, za zvuku fanfáry Korunovační intráda. Před příchodem Pavla a jeho ženy ještě praporečníci z Hradní stráže za zvuku husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci přinesou historické prapory. Důstojníci Hradní stráže také přinesou insignie Řádu Tomáše Garrigua Masaryka a Řádu bílého lva. Čestná stráž do sálu přinese státní vlajku a prezidentskou standartu. Budou znít fanfáry.
  • Nový prezident se ujme funkce složením slibu s rukou položenou na slavnostním výtisku Ústavy ČR, který stvrdí svým podpisem. Následně zazní 21 dělových salv z Petřína, zazní hymna a bude vztyčena prezidentská standarta. Petr Pavel přednese projev.
  • Společná schůze by měla trvat asi 50 minut, skončí odchodem nového prezidenta za zvuků fanfáry z Libuše.
  • Pavel poté z balkónu na třetím nádvoří Pražského hradu pozdraví občany. Následně položí květiny k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde se rovněž setká s občany.
  • Po schůzi bude slavnost pokračovat číší vína ve Španělském sále. Tam zahrají členové bývalé skupiny Spirituál kvintet.
  • Inauguraci završí od 18:00 v katedrále sv. Víta Česká filharmonie (ČF) a Pražský filharmonický sbor (PFS) za řízení dirigenta Jakuba Hrůši. Společně vedle státní hymny provedou tři symbolická díla - Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
  • Na inauguraci se počítá s účastí zhruba 850 hostů ve Vladislavském sále a na následnou číši vína ve Španělském sále by mohlo dorazit až 3000 lidí. Mezi hosty budou politici, zástupci justice, armády, bezpečnostních složek, akademické obce, církve, diplomacie a také rodina a hosté Petra Pavla. Pozváni na inauguraci jsou oba Pavlovi předchůdci, tedy Miloš Zeman a Václav Klaus i s manželkami, stejně jako vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová.
  • Pražský hrad bude v den inaugurace otevřený pro veřejnost, která bude moci slavnost sledovat na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí a na třetím hradním nádvoří. Živý přenos bude vysílat i Česká televize.
  • Vojenská přehlídka součástí inaugurace Petra Pavla nebude.

Video  Kancléřka Vohralíková o „jízdě“ s Pavlem: Zakáže ochranka prezidentovi milovanou motorku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 7. března 2023 18:30 )

O kombinaci modrá a bílá se raději nezmiňovat vůbec...ale na inauguraci "pouhého" českého prezidenta to asi stačit bude... Jako odstrašující příklad pro následovníky...

e.lesanova ( 7. března 2023 18:24 )

Karel + Petra + Markéta...verze slibu je ostudou kaligrafického fochu, i když je možné, že M.P.A chytila mustr v mládí, kdy se na obchodě otce řezníka skvěl nápis Masna, teplé polévky, sekaná Když chybí vkus, praxe a historické znalosti v oboru

kladivonablbce ( 7. března 2023 14:14 )

nějak lampasáka bráníte,asi komunista,nebo zelenej mozek

kladivonablbce ( 7. března 2023 14:03 )

nás na vojnu nahnali,on jim sloužil dobrovolně

yarda ( 7. března 2023 13:04 )

To zase bude v álejích nablito.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa