Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Pavel před inaugurací překvapil: 5 let na Hradě a dost?!

Aktualizováno -
6. března 2023
23:14
Autor: simao - 
6. března 2023
22:44

Zvolený prezident Petr Pavel momentálně využívá kancelář v Hrzánském paláci a na Pražský hrad se přesune až nějaký čas po inauguraci - a generálním „úklidu“ hradních prostor. Jak dlouho na Hradě nakonec bude? Jedno funkční období, a nebo se mu podaří obhajoba jako v případě Miloše Zemana? Pavel v čerstvém rozhovoru pro podcast Kecy & politika naznačil, že by podruhé nemusel vůbec kandidovat. Pět let v této funkci mu prý přijde až až.

Inaugurace klepe na dveře - o půlnoci z 8. na 9. března oficiálně skončí na Hradě svou desetiletku prezident Miloš Zeman, ve čtvrtek 9. března pak od 14:00 bude zahájena oficiální část inaugurace nové hlavy státu ve Vladislavském sále.

Petr Pavel vystoupil před inaugurací v podcastu Kecy & politika, za kterým stojí političtí komentátoři Bohumil Pečinka a Petros Michopulos. Právě Pečinka se Petra Pavla ptal na to, zda si je vědom toho, že čím déle někdo pobývá ve starém sídle českých králů, tím spolehlivěji u něj propukne dojem vlastní vyvolenosti „a začne mu strašit“.

„Bráním se proti tomu několika způsoby. Jeden je ten, že si kolem sebe rád uchovávám lidi, kteří mě vždycky vrátí na zem, kdybych náhodou měl snahu se trochu vznést,“ reagoval Pavel, jehož hradní tým povede kancléřka Jana Vohralíková.

Pavel: Jedno období je až až

„Ne všichni ho mají přímo doma. Já mám jednoho takového doma, nebo jednu takovou (manželku Evu Pavlovou - pozn. red.) doma a ta mě v tom určitě nenechá. A potom by taky bylo rozumný, aby zrovna v takovýhe funkci člověk trávil jedno volební období. Aby se to riziko minimalizovalo,“ míní Pavel.

Otázkou je, zda se toho sám bude držet. „Tím chci říct, že by bylo dobré, aby člověk byl v takovéhle funkci pouze jedno období,“ zopakoval přitom ve zmiňovaném podcastu a dodal: „Já vím, že se to některým lidem nemusí líbit, ale já si myslím, že vykonávat takovouhle funkci plnohodnotně na 100 %, tak těch pět let je až až.“

Pavel se narodil 1. listopadu 1961 - na Hrad nastupuje tedy ve věku 61 let a o případné znovuzvolení se bude ucházet ve věku 66 let, pokud se po předpokládaných pěti letech strávených v této funkci rozmyslí kandidovat opět. Končícímu prezidentovi Zemanovi je oproti tomu dnes na sklonku jeho prezidentství 78 let, na Hrad nastoupil coby první přímo zvolený hlava státu před deseti lety ve věku 68 let.

Pavel: Z boje se neutíká

Pavel složí slib ve čtvrtek na Hradě do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Předtím ho čeká společný oběd s Milošem Zemanem a Ivanou Zemanovou, nebude samozřejmě chybět ani jeho manželka Eva.

Kolem 14:50 pozdraví Pavel občany z balkonu na III. nádvoří Pražského hradu, poté následuje položení květin u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, číše vína s hosty ve Španělském sále a koncert České filharmonie a Pražského filharmonického sboru, státní hymna či slavnostní bohoslužba Te Deum v kapli sv. Václava. Ve čtvrtek ve 20:10 pak završí inaugurační den rozhovorem pro ČT.

„Já jsem nikdy neměl takovou náturu, že bych se chtěl nějak zaleknout těžkostí. Já vím, do čeho jsem šel, rozhodně jsem si to nemaloval nějak narůžovo a přestože vím, že tam problémy budou, tak z boje se neutíká,“ vzkázal dál Pavel v podcastu Kecy & politika.

Obavy z očekávání

„Celkem logicky, když jsou dvě volební období, tak prezident může mít snahu v tom prvním se chovat tak, aby byl zvolen na druhé a pak to druhé si užít,“ dodal Pavel, který ve 2. kole prezidentských voleb dostal 3 359 301 hlasů, což znamenalo zcela jasné vítězství se ziskem 58,32 % oproti druhém Andreji Babišovi (41,67 %, 2 399 898 hlasů).

Pavel v podcastu zmínil, že to, že ho volilo tolik lidí, nevidí jako problém v kontrastu k budoucím pravomocím hlavy státu. „Mně to spíš trochu vyděsilo, abych pravdu řekl. Je to 3,3 mil. lidí, kteří vám z nějakého důvodu věří a vkládají do vás naděje a očekávání, která možná a s velkou pravděpodobností nebudete schopen naplnit,“ míní Pavel a upozornil na disproporci mezi očekáváním a realitou.

„Určitě mezi těmi lidmi jsou realisti, kteří dobře vědí, že prezident asi nevyřeší všechny jejich bolístky, ale na druhou stranu určitě bude spousta lidí, kteří mají aspoň tu naději, že jim pomůže z některých jejich problémů, přestože řešení těch problémů je úplně mimo jeho pravomoci a těžko se jim bude vysvětlovat, že to nejde, protože to budou vnímat jako výmluvu, nebo alibismus,“ dodal Pavel pro Kecy & politika.

Video  Pavel na tiskovce: O lékařské prohlídce i budoucích cestách  - ČTK
Video se připravuje ...

Mirda Cerubyt ( 9. března 2023 11:46 )

To bylo slávy, že se vyženou komůni a pak se z bolševika udělá prezident!To je hnus velebnosti

Květoslava Velanova ( 8. března 2023 00:10 )

S tímto s Vámi nesouhlasím. Nastávající pan prezident prohlašoval, že nikdy na prezidenta kandidovat nebude. A ejhle. Kandidoval, dokonce prý byl někým delší domů sponzorován.

hejhej ( 7. března 2023 13:18 )

xiioma: Projevil se v minulosti

hejhej ( 7. března 2023 13:17 )

panda82:
Stranické úkoly byl zvyklý plnit, byl předseda ZO KSČ a takovou funkci mohl vykonávat jen člen KSČ, hodně oddaný této straně.

hejhej ( 7. března 2023 13:15 )

Pavel překvapil ??? Ten už toho naslibval! Naposledy v rozhovoru v r.2019, že nikdy do politiky nevstoupí a nebude kandidovat na prezidenta. Lži, přetvářka - to je Pavel - Pávek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa