Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Inaugurace Petra Pavla minutu po minutě: Překvapení na balkoně i salva z děl

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2023
14:08
Autor: ČTK, vja - 
6. března 2023
10:50

Už jen tři dny dělí zvoleného prezidenta Petra Pavla od inaugurace, po které se definitivně stane novou hlavou státu. Jeho kancelář už zároveň plánuje první zahraniční cesty. Ta první povede již tradičně na Slovensko. Na dvoudenní návštěvu pojede hned příští týden. Designovaná kancléřka Jana Vohralíková prozradila podrobný scénář inaugurace, Pavlův tým přichystal i jedno překvapení.

  • Vlastní inaugurační den začne 8. března o půlnoci, kdy bude svěšena prezidentská standarta, uzamkne se Brána Gigantů a otevře se, až nový prezident Pavel 9. března před polednem vjede do brány Pražského hradu v 11:50.
  • Celý den začíná společným obědem obou prezidentských párů ve 12:00, jehož součástí by prý podle současného kancléře Vratislava Mynáře mělo být „příjemné překvapení pro pana prezidenta Pavla“. Oběd by se měl odehrát ve speciálně vybrané místnosti na Pražském hradě.
  • Po obědě zazní slavnostní salvy z Petřína.
  • Ve 14:00 bude následovat vlastní ceremoniál inaugurace ve Vladislavském sále, kam by mělo dorazit údajně okolo 800 hostů. Po složení slibu se standarta nad Pražským hradem znovu vyvěsí.
  • Po inauguraci prezident Pavel půjde ve 14:50 pozdravit veřejnost na balkon na 3. nádvoří.
  • V 15:10 dojde k položení květin u památníku T. G. Masaryka.
  • Následně se okolo 15:30 Pavel odebere do Španělského sálu, kde se u číše vína setká s hosty.
  • Celý program v areálu Hradu graduje v 18:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kde zazní Te Deum.
  • Náročný den nový prezident zakončí v 20:10 rozhovorem pro Českou televizi.

Podle budoucí kancléřky je velmi žádoucí, aby se veřejnost mohla inaugurace účastnit co nejvíce. Na 3. nádvoří a Hradčanském náměstí by měly být umístěny velkoplošné obrazovky, na nichž bude moci veřejnost průběh inaugurace detailně pozorovat. „Koridory, kterými půjdou ústavní činitelé jsme se snažili udělat co nejmenší, aby tam veřejnost mohla být v co největším počtu,“ sdělila Vohralíková.

Zároveň naznačila, že připravena jsou blíže nespecifikovaná „překvapení“. „Největší překvapení bude na balkoně a další bude na Hradčanském náměstí,“ dodala. V případě, že lidé budou chtít být na 3. nádvoří či poslechnout si v katedrále Te Deum, měli by prý počítat s tím, že bude nutné dorazit se značným předstihem.

Video  Tisková konference Jany Vohralíkové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pavlova mluvčí se krátce vyjádřila i k Pavlovu přesunu z Hrzánského paláce na Pražský hrad. „Počítáme s tím, že do konce března bude tým pana prezidenta sídlit v Hrzánském paláci. O přesunu na Pražský hrad se rozhodne až po výsledcích bezpečnostních prohlídek,“ uvedla Řeháková. O ubytování prý Pavel stále zcela rozhodnuto nemá. „Pan Pavel by preferoval zůstat v Černoučku,“ prozdradila mluvčí.

Současný kancléř Vratislav Mynář dnes novinářům řekl, že věří, že na inauguraci už je vše připraveno. Momentálně se stěhuje nábytek a židle do Vladislavského sálu. Ještě před inaugurací společně zhruba hodinu poobědvají končící a nastupující prezident s manželkami na Pražském hradě. Zeman podle Mynáře připravuje při obědu pro Pavla „velmi příjemné překvapení“.

Na Slovensko Pavel pojede „skromnou kolonou“

Inaugurace se ukuteční ve čtvrtek odpoledne na Pražské Hradě. Jen o pár dní později, hned v pondělí, zamíří Petr Pavel na Slovensko. Stráví tam dva dny. Termín návštěvy dnes ČTK oznámila slovenská prezidentská kancelář. 

„Půjde o tradiční návštěvu, začne se standardně oficiálním uvítacím ceremoniálem s vojenskými poctami. V rámci programu pro vás chystáme i určité netradiční body, na kterých se domluvil pan prezident s paní prezidentkou Čaputovou. Součástí programu budou i tradiční pietní akty. Pan prezident má v programu i setkání s předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem,“ shrnula krátce náplň cesty Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

Cílem návštěvy bude prý především upozornit na hodnoty sdílené mezi Českem a Slovenskem. Petr Pavel nějakou velkou výpravu neplánuje, na Slovensko totiž prý pojede autem. „Pan prezident si přeje skromnou prezidentskou kolonu,“ sdělila novinářům Řeháková. Druhý den cesty stráví Pavel schůzí s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem.

Návštěva se uskuteční na pozvání prezidentky Zuzany Čaputové, která Pavlovi už v lednu po skončení rozhodujícího kola přímé volby osobně gratulovala v jeho volebním štábu v Praze.

Podle mluvčího Čaputové Martina Strižince oba prezidenti po společném jednání uctí památku zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika u památníků na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Večer se pak zúčastní společné diskuse v budově Slovenského národního divadla.

Pavel dodrží tradici, že první cesta vrcholných politiků Česka a Slovenska vede do druhého státu bývalého Československa. Současný český prezident Miloš Zeman, kterému mandát končí ve středu, navštívil Slovensko naposledy v únoru. Ve Vysokých Tatrách se sešel s Čaputovou, s bývalými slovenskými prezidenty a rovněž se slovenským premiérem a s předsedou parlamentu.

Video  Kancléřka Vohralíková o „jízdě“ s Pavlem: Zakáže ochranka prezidentovi milovanou motorku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 7. března 2023 15:12 )

Dvojitý "prekabátěný" agent by měl jako kvalifikovaný vojevůdce naplánovat vojenskou přehlídku na 8.5.2023, aby lid viděl, čím se můžeme bránit (kromě kamenů).

blbec furuhec ( 7. března 2023 07:03 )

Už to motám páté přes deváté.

blbec furuhec ( 7. března 2023 07:02 )

To neumíš počítat.

blbec furuhec ( 7. března 2023 07:01 )

Jinak jsem to já Eses. Mám ještě hodně nicků a hlavně klonů. furuhec mi blokla redakce

blbec furuhec ( 7. března 2023 07:01 )

Jinak jsem to já Eses. Mám ještě hodně nicků a hlavně klonů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa