Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Demokratická práva byla porušena, čílí se Schillerová kvůli Sněmovně. A sepsula Pekarovou

Autor: tsv - 
5. března 2023
13:44

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová, místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), senátor Tomáš Czernin (T0P 09) a předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie stanice CNN Prima News diskutovali o přínosech a negativech desetiletého působení končícího prezidenta Miloše Zemana. Dotkli se odsouhlaseného návrhu na snížení valorizace důchodů a vyjádřili se k vyhrocené situaci v Poslanecké sněmovně, kde opozice v rámci jednání o valorizaci pořádala několikadenní obstrukce.

Schillerová v pořadu předpověděla chování voličů při příštích sněmovních volbách. „Já věřím, že voliči Miloše Zemana volili Andreje Babiše, takže je logické, že by přešli k hnutí ANO,“ uvedla. Zemanovo působení na pozici hlavy státu hodnotila převážně pozitivně, chválila nejvíce to, že jakožto první přímo volený prezident „vyšlapával cestu“ svým nástupcům.

Kovářová a Czernin Zemana spíše kritizovali. Senátor konstatoval, že prezident „vyhledával teplá místečka pro své přátele“ a nejednal v souladu s ústavou, Kovářová jej označila za polodiktátora. „Miloš Zeman si diktoval, jaké bude mít ministry, Andrej Babiš mu neustále ustupoval,“ uvedla a zkritizovala ho za jmenování vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013.

Kvůli Schillerové chybí 100 miliard?

Kovářová v pořadu kritizovala v souvislosti se státní kasou Babišovu vládu, svou kritiku směřovala převážně na Schillerovou. Zároveň hájila snížení valorizace, které by mělo pomoci právě státní kase v době rekordní inflace.

„Vládě i koaličním poslancům jde o to, aby byl důchodový systém udržitelný,“ konstatovala Kovářová. „Jasně se ukazuje, že to není možné. Když se podíváme a ohlédneme zpátky, bylo chybou, že se nevytvořila žádná rezerva pro důchody. Když jsme prošli krizí, covidovou, energetickou, tak jste v této době a ještě předtím za covidu zrušili superhrubou mzdu, která znamená výpadek 100 miliard korun. Tento výpadek chybí právě na důchody. Tyto peníze, o které jsme přišli, budou chybět.“ Kovářová dále vypíchla kroky současné vlády, díky nimž se za posledních 18 měsíců zvedly důchody o 4 tisíce korun.

Obstrukce ve Sněmovně kvůli nekompetentnosti Pekarové

Schillerová v pořadu reagovala na dotaz, zda opozice obstrukce na konci dlouhého jednání o valorizaci vzdala. „Obstrukce trvaly pět dnů, čtyři noci. Skončilo to proto, že byla pošlapána demokratická práva, práva opozice a naprosto bezprecedentně porušen jednací řád,“ oponovala. „My jsme absolutně nekapitulovali. Nám bylo sebráno úplně všechno.“

Podle exministryně při jednání selhala primárně předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, s její kritikou souhlasil i Okamura. „Selhala předsedkyně Poslanecké sněmovny. Ona se chová v rozporu s tím, co řekla, když byla zvolena - že bude předsedkyní všech,“ pronesla Schillerová. „Ona se chová ideologicky, arogantně. Ona v průběhu těch pěti dnů mohla kdykoli svolat grémium.“ Grémium nakonec svolal až premiér Petr Fiala (ODS).

„Tam byla hrozba toho, že nás od toho řečnického pultíku odvede policie,“ argumentoval Okamura. „Já jsem asi po minutě volal na paní Pekarovou Adamovou: ‚Svolejte to grémium.‘ Paní Pekarová řekla NE. Problém je v tom, že paní Pekarová Adamová je aktivistka. Politik by měl být schopný jednat a nacházet kompromis.“

Schillerové a Okamurovi v závěru debaty oponoval senátor Czernin. „Ona z mého pohledu řídí tu Sněmovnu velice diplomaticky, když to srovnám s jejím předchůdcem Radkem Vondráčkem,“ konstatoval a zkritizoval opozici. „Není to tolik let, co Andrej Babiš prohlásil, že Poslanecká sněmovna je žvanírna, a teď mu nestačí osm hodin. On z toho dělá tu žvanírnu. Menšina má jistě právo přednést svůj názor, ale nemůže zabraňovat většině v rozhodování.“

Video  Bitva o důchody, Schillerová se spacákem. Šokující ceny zeleniny! A smutné loučení herečky.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 7. března 2023 19:31 )

Tak to vypadá když se snaží prosvůj prospěch ovládnout politiku slovenský miliardář,který účelově přijal českou národnost. A ta čůza z Komína ho v tom ještě podporuje. Stydím se za ni, že je Moravanka a Brněnka.

UFO1 ( 6. března 2023 15:35 )

ANO mluví o demokratických právech,komiks

Jirik-ta ( 6. března 2023 10:49 )

Za pár let inflace zařídí, že důchod bude jen pár drobných a ještě na něj budete pracovat do 68 let věku. Proč by si Český občan nemohl dovolit slušný důchod v 60ti letech s valorizací která byla doposud.?
Proč soudruzi z 5tikola tak vehementně utrácejí - zadlužují tuto zemi? ;
Tak nevím proč krátit důchody, když s penězi stejně nehospodaří. Jak to jde zatnou velkoryse sekeru. Po covidu budou dusit seniory krácením valorizací. Ať krátí inflaci.
-GREEN DEAL v praxi. GREEN DEAL: Výstřel do vlastního kolene. HIMARS In Action (youtube) ; - atd.
Rozhovor se Soňou Pekovou o slovanství a potřebě být hrdí na to, kdo jsme (you)

havran2 ( 6. března 2023 08:26 )

Současná vláda šetří na důchodech, hlavně, že si každý rok bude přidávat neomezeně na svých platech, "SLEPENCI" ! ! !

blbec furuhec ( 6. března 2023 06:36 )

Eses mám jen výjimečně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa