Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

U Babiše končí jeho mluvčí Vořechovský, potvrdil pro Blesk. Odchází i Tünde Bartha

Aktualizováno -
2. února 2023
14:07
Autor: Mii, bel, dp - 
2. února 2023
10:35

Jen den poté, co marketingový guru Marek Prchal oznámil, že přestává spolupracovat s Andrejem Babišem, Blesk zjistil, že expremiéra opouští více lidí. Podle našich informací v Babišově týmu skončil i jeho mluvčí Vladimír Vořechovský, kterého si Babiš přivedl z Agrofertu. Vořechovský to posléze potvrdil. Podle informací Blesku odchází také Babišova pravá ruka Tünde Bartha. 

„Ano, je pravda, že jsme se s hnutím ANO dohodli na ukončení spolupráce ke konci února. Pro nás oba to bylo několik velmi náročných a zajímavých let spojených i s prací na Úřadu vlády,“ potvrdil Vořechovský pro Blesk.

„Skončil volební tým a tito lidé byli jeho součástí. Je logické, že když jsme volby prohráli a skončily volby, tak tito lidé odešli. Sami si chtějí odpočinout. Nikdo ale neříká, že je to navždy,“ řekl Blesku 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček s tím, že o tom užší vedení vědělo.

„Čast volebního týmu přešla na pomoc poslaneckému klubu, pan Vořechovský ani paní Bartha to ale nejsou. Přešly méně viditelné tváře,“ dodal Havlíček a upozornil, že tyto odchody určitě nejsou signál, že by Babiš už nechtěl být předsedou hnutí. 

S komunikací od 1. ledna začal poslaneckému klubu hnutí ANO pomáhat exmluvčí na ministerstvu financí z doby Aleny Schillerové Michal Žurovec.

Kdo byli Vořechovský a Bartha

Vořechovský i Bartha patřili mezi nejbližší osoby Babiše. Vořechovský byl neoficiálním mluvčím expremiéra a celého hnutí ANO, měl se také stát hradním mluvčím, pokud by Babiš vyhrál prezidentské volby. Médiím se v jeho službách věnoval skoro deset let, byl mluvčím jeho vlády, komunikaci řešil také v holdingu Agrofert.

„My vlastně ani mluvčí nemáme. Máme Vláďu Vořechovského, který dělá s médii. My jsme takový malý tým,“ uvedl Babiš minulý rok v pořadu Impulsy Honzy Benešovského. Sám Vořechovský se obvykle drží v pozadí.

To Tunde byla výraznější osobou, působila jako Babišova pravá ruka. Na Hradě se měla stát jeho kancléřkou. Po jeho boku stála už od doby, co byl ministrem financí, za vlády jeho kabinetu byla vedoucí Úřadu vlády ČR.

Už ve středu oznámil konec spolupráce s Babišem pro INFO.cz expert na sociální sítě Marek Prchal, který pro něj pracoval deset let. Důvodem nebyl výsledek prezidentských voleb, tento konec měl naplánovaný dopředu, řekl.

Střet zájmů u dalšího muže z kampaně?

Další Babišův spolupracovník byl pak dnes tématem sněmovního volebního výboru. Doporučil odvolat Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů. Návrh Jana Laciny (STAN) podpořili koaliční poslanci, opoziční se hlasování zdrželi nebo byli proti. Köppl je spojován s volebním týmem Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil.

Video  Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prezidentských voleb. (28.1.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

roxin ( 2. února 2023 17:35 )

Ale klidně tu větu objasním! Dohadovali se na ČT1 pávek že Babiš je kandidát ANO a Babiš že byl navržen Hnutím a kandiduje za hnutí. Babiš zase pávkovi, že je vládní kandidát no a tam se cukal že kandiduje za sebe, Babiš ho přesvědčil že pětispolek svého kandidáta nemá a proto si vybrala tři: Nerudku, Fišera a pávka a když zůstal pávek tak kandidoval za vládní koalici a tam uznal že jo, proto ho tolik propagovali a upravovali cestičku na Hrad proto to pištění na náměstích koncerty atd., proto to byla odporná kampaň které se účastnil pětispolek!!!.

josemu ( 2. února 2023 16:58 )

josemu ( 2. února 2023 16:52 )

To je ta známá pravda,že krysy opouštějí loď jako první ?

erlslelka ( 2. února 2023 15:38 )

Dělat kampaň pro retardovaného makaka jistě není nic jednoduchého, ale to, co předvedli byla hodně mizerně odvedená práce. Mít takové marketéry Škodovka, tak je do roka v úpadku. Však v jednom rozhovoru s moderátorkou prý Tünde řekla, že zjistili, že nejvíc funguje v kampani strach, proto se na to zaměřili. U pitomců jim to vyšlo. Bohudík, že všichni až tak hloupí nejsou.

Já si právě čtu kterak - Zemanova „Maruška“ Benešová je zaskočena rychlostí Petra Pavla. Zemanovci už si na aktivitu odvykli

erlslelka ( 2. února 2023 15:22 )

A z kolika žen vyrobil samoživitelky? Že jim musí dávat celý plat?! Vím jen o jedné a to ta, které udělal 2 děti a pak jí odešel za o generaci mladší Monike 😃 A ta samoživitelka žije dle TV reportáže ve starém činžáku 😊 Žádný luxus 😊 Přitom alimenty na děti bývají kolem 20% z příjmu otce dítěte... Kdyby to opravdu platil,tak by měla jeho samoživitelka i děti desítke miliardé 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa