Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš přišel o svého marketingového guru: Marek Prchal u něj končí!

Aktualizováno -
1. února 2023
18:26
Autor: Mii, ČTK - 
1. února 2023
15:56

Expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) přišel o jednoho ze svých nejvěrnějších spolupracovníků. Spolupráce mezi ním a jeho marketingovým guru Markem Prchalem skončila, informaci potvrdil marketér pro server info.cz. Sám Prchal napsal na twitteru kryptický vzkaz „tak teď“. 

„Bylo to deset let, které jsou jednou za život,“ řekl serveru Prchal. „S Andrejem Babišem jsme se rozloučili a popřáli si hodně štěstí,“ dodal.

Prchal s Babišem spolupracoval deset let a byl považován za jednoho ze strůjců jeho úspěchu. Již třetí volby v pořadí ale Babiš prohrál, naposledy prezidentské. Expremiér tento týden v rozhovoru pro iDnes.cz uvedl, že kampaň se nepovedla a osočil z toho právě svůj marketingový tým.

„Je pravda, že náš marketér kampaň úplně nezvládl. Úplně se nepovedl ten billboard, na kterém neměl být voják, ale generál, a měl mluvit o míru. A ne o válce. Měli jsme se také víc držet hesla, že pomáhám lidem,“ řekl Babiš.

Prchal se kvůli kampaní, ve které Babiš strašil válkou, stal trnem v oku také reklamnímu sdružení Art Directors Club Czech Republic (ADC). Podle organizace byly billobardy neetické a požádala Prchala, ať rezignuje.

„Používat, a k tomu ještě zcela bezostyšně a účelově, marketing a reklamu k šíření lží, strachu a štěpení společnosti je nejenom amorální, ale zároveň i nebezpečné pro budoucí směřování oboru,“ uvedl předseda ADC David Suda. „Jsme přesvědčeni, že způsob, jakým byla vedena tato prezidentská kampaň, by tolerován být rozhodně neměl,“ podotkl. Prchal pochybení odmítl, organizace jej tak nakonec vyloučila sama. 

„Prchal byl 8 let nejlepší politický marketér v České republice. Až v roce 2021, 2022 a 2023 se nám to podařilo změnit. Když si představím, s jakým materiálem pracoval a pracuje, tak mám k němu velký respekt. Já bych to prostě nedal,“ reagoval na oznámení europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Měl skončit už loni

Nejvíce se do paměti veřejnosti Prchal vryl v roce 2017, kdy hnutí ANO vyhrálo sněmovní volby. Babiš byl tehdy velice nadšený a v děkovné řeči ocenil práci Prchala. V té době také vznikla slavná fotka, kdy Babiš líbá Prchala na čelo.

Prchal se zaměřoval na sociální sítě, Babiš jej označil za „génia“. Po volbách ho chválil i za knihu O čem sním, když náhodou spím.

Poslední dobou ale přibývaly zprávy, že Prchal se s Babišem rozejde. Spekulovalo se o tom už loni, kdy v týmu skončila další důležitá marketingová osoba Marek Hanč. Nakonec si ale Prchal smlouvu prodloužil do konce loňského roku a pak do konce ledna, aby byl přítomný u prezidentské kampaně. 

Prchal minulosti například stál u zrodu webu Médiář.cz, který se zaměřuje na marketing a média. Podílel se také na prezidentské kampani Karla Schwarzenberga nebo radil pražské primátorce Adrianě Krnáčové. Kromě toho se věnoval grafickému designu a žurnalistice.

Video  Poražený Andrej Babiš: Nikam neodcházím 
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 1. února 2023 19:48 )

Stačí sledovat, co se kuje za pikle v EP, pak lépe pochopíte, proč právě Pavel

e.lesanova ( 1. února 2023 19:46 )

Vy "nezklamete" Idiocie v posledním stádiu, nevyléčitelné

JaNat ( 1. února 2023 19:31 )

No, Babiš ideální nebyl, ale to co 58% lidí zvolilo je mnohem horší zlo. To ale pochopíte až bude pozdě.

Anifa ( 1. února 2023 19:31 )

Tak si ještě užijte páni novináři chvilku antibabiše. Ten si s rodinou užívá někde v Alpách nebo u moře a jste mu u zadku.Raději se soustřeďte na ještě nejmenovaného prezidenta a jeho aktivity. Je úžasný, přesně to, co jsme tu potřebovali

bullshit ( 1. února 2023 19:11 )

jirkar - přesně popsáno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa