Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala tepe do opozice: Bojujeme s populisty a extremisty. A o škatulatech ve vládě

Aktualizováno -
5. března 2023
14:48
Autor: for, lig - 
5. března 2023
13:22

Premiér Petr Fiala (ODS) v České televizi prohlásil, že v ČR dochází k boji mezi demokratickými stranami a populisty a extremisty. Reagoval tím na pětidenní sněmovní maraton. Neočekává pak, že by snížení valorizace neprošlo Senátem, a je připraven nést následky za nepopulární, ale dle jeho názoru logická rozhodnutí vlády. Demonstrace ho ale těšit nebudou. Na komunikaci s novým prezidentem je pak připravený. Na závěr pořadu okomentoval i dosavadní změny v kabinetu a také to, zdali je v plánu odvolat šéfa spravedlnosti.

„Nejde se domluvit a nerespektují se pravidla. A má to jednoduchý důvod. V ČR je boj mezi demokratickými stranami a populisty a extremisty,“ konstatoval v pořadu Otázky Václava Moravce, čímž reagoval na pětidenní sněmovní maraton. Podle něj je potřeba nazývat věci pravými jmény, stávající opozice se prostě chová populisticky a extremisticky a nerespektuje pravidla hry.

Premiér zdůraznil, že opozice má mít svá práva, ale nelze jim je dávat na sílu tak, že budou potlačována práva ostatních. „Zneužívá právo obstrukce, ale já jsem ten, kdo hájil právo obstrukce v opozici. A hájím to i v koalici. Hájím ho i teď, ale vše je otázka přiměřenosti. Musíme mít i šanci jako většina prosazovat vůli voličů a většiny,“ konstatoval.

Na častý argument, že i stávající koalice v minulosti obstruovala, který například připomněl i prezident Miloš Zeman, Fiala podotkl, že to sice bylo přes 200 dní, ale dohromady to bylo 40 hodin. Poslední maraton byl dlouhý 97 hodin.

Moderátor se zeptal, zdali to nebylo zbytečné a zdali se neukázalo v pátek večer, že by stačilo lépe komunikovat. Připomeneme, že v pátek večer došlo k protestu, který vyvrcholil jednáním grémia - tedy vedením Sněmovny. Po hodině a půl se poslanci dohodli a zbytek druhého i třetího čtení proběhl v klidu. Fiala ale uvedl, že ne, protože komunikace funguje neustále a i před samotnou mimořádnou schůzí se také scházelo grémium.

Fiala připomněl, že i on byl v roli předsedy ODS také jednou „vypnut“, tak jako v pátek večer Andrej Babiš (ANO). „Snažím se ale o kulturu a o dodržování pravidel,“ uvedl však Fiala s tím, že když jej tehdy poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová poslala pryč, jen řekl, že s tím nesouhlasí, načež odešel. I když měl tehdy také přednostní právo.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jednací řád čeká změna?

Podle premiéra je velice obtížné hledat balanc mezi právem opozice na obstrukce a mezi tím, aby nebyla stírána práva většiny, jak podotkl v pořadu České televize.

Ostatně o tom, že jsou stírána práva většiny, mluvil během sněmovního maratonu i předseda poslaneckého klubu Marek Výborný (KDU-ČSL). Ten četl nález Ústavního soudu, o který se opíral poté, co navrhl, aby byla ve druhém čtení omezena řeč i pro poslance s přednostním právem, což je v rozporu s jednacím řádem. Podle Fialy je nyní na stole to, aby se jednací řád měnil.

„Stojí to za zvážení. Naši poslanci připravili změny jednacího řádu, je to nyní posláno k vyjádření opozičním klubům,“ uvedl. „Budeme o tom jednat a budeme se snažit o dohodu. I oni musejí vidět, že to k ničemu nevede a body to nepřináší,“ dodal, avšak neupřesnil, kdy by k tomu mohlo dojít a zdali to bude chtít nějak „popohnat“.

„Tuto výši valorizace nikdo nečekal.“

Ministerský předseda se vyjádřil i k samotné sporné novele a k argumentu opozice, že s tím vláda přišla později kvůli tomu, že byly prezidentské volby - a že o inflaci a dopadu inflace na valorizace musela vláda vědět dopředu.

„Všechny odhady byly nižší. 10. února přišla překvapivá čísla - a na to jsme bezprostředně reagovali. Chci říct, že jsme s valorizací počítali a že se to bude pohybovat kolem 900 korun, počítali jsme s 20 miliardami v rozpočtu,“ vysvětloval Fiala.

Systémové a komplexní řešení o úpravě valorizačního mechanismu předloží vláda brzy, slíbil následně premiér. Nyní podle něj pouze reagují na to, aby se do budoucna nezvyšovala základna, která by v budoucnu zadlužovala Českou republiku.

Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniel Prokop v ČT dnes řekl, že změna ve valorizacích je nespravedlivá vůči lidem, kteří půjdou do důchodu letos nebo příští rok, protože budou mít důchody nižší. Systém by se měl nastavit tak, aby v době vysoké inflace rostly hlavně nízké důchody, uvedl.

Ekonomka a členka NERV Helena Horská uvedla, že systém valorizace důchodů nebyl dlouhodobě připraven na velké výkyvy v cenách nebo v reálných mzdách. Důchodový systém podle ní není v současném stavu dlouhodobě udržitelný. Uvedla, že vláda by měla dělat změny nejen v důchodovém systému, ale například i v daních.

Nyní ještě musí návrh do Senátu. „Neočekávám to,“ odvětil Fiala na dotaz, zdali neočekává, že návrh v horní komoře havaruje.

V pořadu Blesku Epicentrum již zaznělo, že například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) věcnost novely chápe a problém s ní nemá. Oproti tomu nastupující prezident Petr Pavel na tiskové konferenci podotkl, že má své pochybnosti, ale jasné stanovisko poskytne až poté, co složí slib.

Video  Vystrčil pro Blesk o Pavlově inauguraci: Kdo se omluvil a jak nahradí v Senátu Vohralíkovou?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„S prezidentem jsem mluvil a on mi říkal své otázky a pochybnosti. Respektuji, že se o tom vyjádří až po inauguraci,“ uvedl Fiala na dotaz, zdali by bylo odpovědné od prezidenta Pavla, kdyby zákon vetoval a odvětil, že nebude komentovat něco, co se nestalo. Nepovažoval by ale za odpovědné, kdyby zákon nyní vetoval například dosluhující prezident Miloš Zeman.

Protesty? Radost z toho mít nebudu, ale nejsem populista

V pořadu Otázky Václava Moravce se moderátor zeptal premiéra také na to, jak bude reagovat na demonstrace, které se chystají v příštích týdnech před vládní budovou. „Pokud budou demonstrace, tak budou. Radost z toho nemám,“ konstatoval.

„Nepřišel jsem do vlády, abych dělal populistickou politiku,“ uvedl dále Fiala, jenž zdůraznil, že chce dělat politiku, která bude správná pro Českou republiku. Tedy dělat i nepopulární rozhodnutí, která ale mají smysl, jsou připraveni nést následky veřejnosti.

Později popřel, že by jeho vláda chystala zavést například regulační poplatky, jak zaznělo v médiích z úst ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Zmínil to v kontextu, že člověk, který nechodí k praktikovi, by takový poplatek mohl hradit na pohotovosti. „Zavádět je nebudeme,“ řekl razantně nyní Fiala. Zdůraznil, že se musí konsolidovat finance. „Budeme to dělat s rozmyslem.“

Škatulata ve vládě: Blažka si Fiala nechá a Hladíka si nechal účelně na Pavla

Na závěr pořadu Fiala okomentoval i dosavadní změny v jeho kabinetu. Připomeneme, že například už vyměnil ministra školství. Premiér se do budoucna neobává hlubších problémů u debat u změn v kabinetu s novým prezidentem. Nebál se toho ve výsledku ani u Miloše Zemana.

„Došlo například rychle ke jmenování nového ministra školství,“ konstatoval s tím, že nakonec Zeman jmenoval i ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), kterého Zeman značně kritizoval.

U Petra Hladíka (KDU-ČSL), jenž nastoupí do pozice ministra životního prostředí, na Zemana ani nenaléhal, protože dle jeho slov „se to vyřeší s nástupem Pavla“. Podle dřívějších informací se Hladík oficiálně stane ministrem 10. března, tedy den po složení slibu nového prezidenta. Nyní zastává na resortu pozici náměstka.

Nerozumí pak dotazu, zdali nyní Piráti vyvíjí tlak na to, aby v kabinetu skončil ministr spravedlnosti, přičemž média informovala o tom, že se dotazuje u soudu k případu občanských brněnských demokratů. „On se nezajímá o kauzu brněnských občanských demokratů. Postupuje standardně, jak má postupovat ministr spravedlnosti, a na podněty klade otázky. Ten problém je, že těch podnětů na rozhodování soudů a státních zástupců jsou ročně stovky a vyřizuje to ministerstvo spravedlnosti. A ten dotaz musí položit právě ministr, musí to tak být,“ vysvětlil Fiala, proč podle něj není kauza důvodem k odvolání Blažka.

Fiala ukončil rozhovor s tím, že se těší na komunikaci s novým prezidentem, kterého považuje za demokratického kandidáta a který podle něj nebude jako Zeman ohýbat ústavu a nebude se snažit jít na její hranici.

blbec furuhec ( 7. března 2023 19:51 )

Fialo, ty neschopný skřete! Sám jsi probruselský a proukrajinský populista!

jasnavolba ( 7. března 2023 09:33 )

Fialo!! ty si nejhorší premier od Gotwallda!! ty nebojuješ s popu­lismem­,extre­misty ale ze svojí aroganci tupos­ti,na­myšle­nosti lháře, ty už lžeš sám sobé ne jen lidem!!Až skončíš vyplavou příčiny nejhorší vlády která zadlužila stát ze jediný rok tak že ani tři vlády před ním dohromady to nedokázali,výjdou na jevo zločiny Černoc­hové,­Fiali,­Staj­nury,­Jureč­ky rozdáváni naších hodnot,zbraní miliard na ukor čech­u,ro­din,du­chod­cu,e­kono­miky kterou vybudovali lidé česka ne ukrajiny! vy jen aby jste zavděčili Zelenskému banderovcu,EU jste ochotni proléz všechny dirky za každou cenu se zviditelnit a dělat šašky na ukrajině s komediantem a to všechno za naše Fialo vládo hruzy za naše peníze!!

denisz ( 6. března 2023 17:12 )

Pravda někdy vyžaduje více odvahy než lež. Mnozí mladší se nechali tak snadno pobláznit takovými křiklouny. Je snazší mladší lidi oklamat, než je přesvědčit, že byli oklamání. Ne každý dokáže věci správně pojmenovat a dávat do souvislosti. Pětikoalici se už podařilo společnost rozdělit na jejich elitu nahoře, co všemu rozumí a zbytek obyčejných lidí dole, co je třeba ještě převychovat.

Jirik-ta ( 6. března 2023 12:14 )

Je to jasný signál, důchodce nechceme. Na kolena Ivan Hlas (you)

Jirik-ta ( 6. března 2023 10:14 )

no přesně. Akorát udržují svoje potencionální voliče a zbytek ženou ke dnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa